home algemeen nieuws agenda externe competitie interne competitie film jeugd interactief contact
nieuws
algemeen
interne competitie
agenda
training
begeleiders
jeugdtoernooien
videos
een jeugdspeler/speelster aan het woord

Een leerzame dag

door Henny Goverde, vrijdag 31 maart 2017

Een leerzame dag


Verslag OSBO JCC D Kampioenschap 2016/2017 te Arnhem

Met Lise, Willemijn, Guus en Jesper trokken we ten strijde en hoopten dat we ons in het gevecht voor een toppositie zouden kunnen mengen. De eerste 2 plekken waren van belang voor deelname aan het Nederlandse kampioenschap. Het speeltempo was 20 min pppp.

De 1e ronde tegen Pallas D2 leverde meteen al een overwinning voor Lise op; tegenstander was niet op komen dagen. Jesper (w) verloor al snel een stuk, maar stond een paar zetten later een hele T voor (vraag me niet hoe). Even later echter werd een matzet van zwart over het hoofd gezien: 1-1. Guus (zw) kwam snel een T voor en kon de witte K naar het midden van het bord drijven (altijd leuk om dat bij een ander te zien) en kon het met een matzet afmaken: 2-1. Zo kon Willemijn voor de winst gaan zorgen: haar partij was lange tijd in evenwicht. Daarna kreeg ze een aanval, verloor wat pionnen, won weer een pi terug en kon uiteindelijk met haar D + L de zwarte K in een matnet verstrikken: 3-1.

R2: De Schaakmaat - SMB. Guus (w) won in het late middenspel een stuk en wat pionnen en belandde in een eindspel van T+L tegen T, verloor zijn T en won die even later weer terug. Guus kon een pi tot promotie brengen en won: 0-1. Jesper (zw) verloor een stuk, daarna nog één stuk na het consumeren van een giftige pion. Kwam daardoor een T en de kwaliteit achter, vocht echter manmoedig door en kwam zowaar een kwaliteit vóór te staan kreeg D+T tegen D+P en elk nog 4 pi. In een gewonnen stelling won Jesper ook nog de Dame en kon hij wit matzetten: 0-2. Dat begon dus goed. Willemijn (zw) was intussen tegen Katja Tangarife (de OSBO F kampioene van 2015/16) in een eindspel beland met 1 pi minder, kreeg nog een K-aanval te verduren, en raakte ook nog een P kwijt. Toen daarna ook nog haar L viel, was het pleit beslecht: 1-2. Lise (w) stuitte op een zeer sterke tegenstander: Fabian de Vries, de OSBO kampioen. Deze wist een sterk centrum op te bouwen. Zw kon ook nog een K-aanval beginnen met een pluspion. Lise verloor na Dameruil ook nog haar stukken en kon het tij niet meer keren: 2-2. Jammer!

R3: SMB - MSV. Nu kwam het erop aan. MSV was de gedoodverfde kampioen.
Guus kreeg tegen Eva Molanus geen poot aan de grond en werd hardhandig van het bord getikt: 0-1. Jesper kwam goed uit de startblokken, maar verloor na afruil en het slaan van een pi zijn L en werd later matgezet: 0-2. De K van Willemijn (w) kwam in het middenspel tegen Florian Molanus onder grote druk te staan. Na D ruil ontstond een eindspel van 2T +P tegen 2T+L zij het met 2 pionnen minder, verloor een stuk, kon door eeuwig schaak nog een remise afdwingen. In het team belang speelde ze door: altijd moeilijk zo’n afweging maken. Maar altijd goed dat dit een rol speelt ( Ik applaudiseer in mijn eentje achter mijn pc). Jammer dat dit toch nog een nederlaag opleverde: 0-3. Lise (zw) speelde tegen de nr 4 van de OSBO D : Wessel Adema. In een eindspel van T+P tegen 6 pionnen stevenden de beide kemphanen op remise af. Leek het: Lise verloor uiteindelijk wegens tijdsoverschrijding: 0-4. Zeer jammer!

R4: De Toren 3- SMB. Tijd om weer orde op zaken te stellen. Jesper kon een voordelige ruil doen en won een stuk, en even later de D. Met D+L tegen een T kon Jesper mat geven: 0-1.
Guus (w) zette met D+L een K-aanval op. Die sloeg echter niet door, verloor daardoor nog wat pionnen. Daarna werd nog het zwarte P te grazen genomen maar meer dan remise bracht Guus dat niet: 0,5-1,5. Willemijn (zw) intussen zette met D+L tegen 2T een aanval op, hetgeen resulteerde in een D tegen T, en won ten slotte ook nog dat laatste bolwerk…etc: 0,5-2,5. de zege was al binnen. In de partij van Lise (w) ging het lange tijd gelijk op (materieel gezien). Won een pi en speelde met T+P tegen T+L en 3pi tegen 2 pi het eindspel knap uit: 0,5-3,5. Dit gaf weer wat lucht.

R5: SMB - De Toren 2. Guus verloor zijn D en bereikte nog een eindspel van T tegen D+P. Maar ja: 0-1. Lise (zw) wist een D te winnen en daarna in het eindspel mat te geven: 1-1. Willemijn kwam in het middenspel een T achter, dat werd een stuk + 2 pi. Maar ze werd uiteindelijk matgezet door D + T: 1-2. Jesper kwam een kwaliteit achter vocht door en kon nog wat tegenspel bieden. Op het laatst kon een matdreiging niet meer gepareerd worden: 1-3.
Dit was een tegenvaller, maar niet getreurd: de blik naar voren.

R6 bracht grote vreugde in het gezelschap. SMB - De Cirkel. Jesper behaalde een snelle overwinning “Heel simpel” zei ie. Dus 0-1. De Russische verdediging was bij Guus in goede handen: 2-0. Ook Willemijn won zeer gedecideerd en zette de tegenstander mat: 0-3. Toen even later ook Lise nog een punt wist bij te schrijven zette ik de polonaise in (gelukkig alleen in mijn gedachten: ik ben niet gek): 0-4.

R7: Pallas - SMB. Het kon nog: als we zelf zouden winnen met grote cijfers (4-0), en De Toren 1 zou flink verliezen, dan zouden als 2e eindigen. MSV was al onbereikbaar.
Dus alles uit de kast; maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Er werd goed begonnen: bij Guus trokken beide Dames al vroeg in de aanval, waarbij Guus aan het langste eind leek te trekken. Hij won een paard en na Torenruil ook de Dame. Guus haalde voor de zekerheid nog een extra D op en zette met 2 Dames zijn tegenstander mat: 0-1. Jesper speelde snel, verloor een paard, en leek daarna de D te winnen: hoera. Ai, een tussenschaakje over het hoofd gezien en de D voorsprong was weer teniet gedaan: er resteerde een eindspel van T + 2pi tegen T+L+ 2 pi. Dat kon nog remise worden, maar in een onbewaakt moment (en wie kent niet dergelijke onbewaakte momenten) werd de T verloren. De matzet volgde niet veel later: 1-1. Willemijn (zw) was intussen een stuk achter geraakt en zoals dat zo vaak gaat (ik weet dit als ervaringsdeskundige) gaat de materiële achterstand steeds zwaarder wegen en leidt dat tot verder verlies. Zo ook hier: 2-1. De partij van Lise was lang in evenwicht, maar stukwinst gevolgd door D en T ruil leidde tot een gewonnen eindspel: 2-2.

Eindconclusie: Het SMB team heeft zich van de goede kant laten zien en tot het laatst was er uitzicht op deelname aan het nationaal D kampioenschap. Niemand viel uit de boot. Allen hebben er lustig op los gescoord. Een mooie 5e plaats van de 14 teams was zeker verdiend en met een beetje meer geluk/minder pech had er iets moois in gezeten.

Onze dank gaat verder uit naar de organisatie, en “onze” supporters. Houwen zo! Tot volgend jaar!

Henny Goverdewachtwoord vergeten?