SMB 1 verliest maar handhaaft zich

door Hans van Leeuwen, donderdag 26 april 2018

Door afgelopen zaterdag, 21 april, te verliezen tegen De Toren 2, hing het lot van SMB 1 af van de verrichtingen van Paul Keres 4 en SG Max Euwe 3. Als een van deze twee teams zou winnen, zou ons eerste team degraderen. Na uren van martelende, met drank nauwelijks te verlichten onzekerheid, werd pas rond half negen ’s avonds bekend dat beide teams ruim hadden verloren en dat SMB 1 dus volgend jaar wederom in de 3e klasse KNSB uitkomt.

De wedstrijd tegen De Toren 2 kende een zeer merkwaardig begin. Om even over enen zaten namens SMB namelijk slechts Jaap Amesz en ondergetekende achter het bord. Jelle, invallend teamleider, was druk aan het bellen om duidelijkheid in de situatie te krijgen. Zo’n kwartiertje later waren alle SMB-borden dan toch bezet en konden sommigen zelfs zonder tijdachterstand beginnen.

Na een kleine twee uur spelen, werd aan bord 5 remise overeengekomen. Ondergetekende (met Wit) slaagde erin Catheleijne Sanders, een aantal jaren geleden succesvol als jeugdspeelster, langdurig te doen nadenken. Toen Zwart nog meer dan 20 zetten moest doen in minder dan 20 minuten bood ik remise aan met het idee: goed resultaat voor het team als ze het aanneemt, zo niet, ook goed.



[Stelling na 18. Lf2]


De slotstelling [zie diagram links] na 18. Lf2 met klein plusje voor Wit volgens de computer.

Het betere 18. f5 lag meer voor de hand en was ik ook van plan te spelen, maar wilde die zet voorbereiden met 18. Lf2.



Nu deze partij remise was, moest dat matchpunt geen probleem zijn, dacht ik, maar het liep anders. Jaap won weliswaar, maar Ruben en Bram verloren en ook topscoorder Roy kwam niet verder dan remise.

Het slot van de partij van Jaap was heel interessant (zie diagram hieronder).



[Stelling na 38. Pf4]



Wit heeft een berg materiaal gegeven, maar komt één tempo te kort.

Vraag 1: Hoe wint Wit als die kleur aan zet zou zijn? Het antwoord staat onder aan dit verslag.

Zwart kan koeltjes 38. … Txf7 spelen (39. Txh6+ werkt dan niet: 39. … Kxh6 40. Dh5+ Kg7), maar Jaap koos de praktische oplossing: 38. … Dxh4! 39. gxh Txf4 40. Dxf4 Pe2+.

De gehele partij met commentaar van Jaap kan op Schaaksite worden nagespeeld, zie hier.




Met een tussenstand van 2 - 3,5 waren invallers Peter Schut en Jacques Ottenheijm, en Jelle nog bezig. De stelling van Jacques zag er remise-achtig uit. Peter stond materiaal voor en Jelle leek alles onder controle te hebben. Er was duidelijk nog goede kans op dat matchpunt.


[Stelling na Lc7]



Peter (met Wit op 7) heeft hier (zie diagram links) Lc7 gespeeld en er dreigt nu Kb6. Zwart gaf hier op.

Als hij het gezien had, had Zwart misschien nog … Ld4 kunnen proberen.

Vraag 2: Wat is de beste zet van Wit na … Ld4? Het antwoord staat onder aan dit verslag.

Tussenstand 3 - 3,5.




De stelling van Jelle was van lieverlede wat verslechterd. Zijn tegenstander had actievere stukken en het lukte Jelle niet goed om die van hem te activeren. Jacques hield zijn partij gaande met planloze zetten en stelde zich regelmatig persoonlijk op de hoogte van de toestand op Jelle’s bord, maar opeens was het toch remise bij Jacques, wat niemand hem kwalijk kon nemen.

Jelle redde het uiteindelijk niet. De Dame kwam op de h-lijn binnen terwijl de koning langs de e-lijn was afgesneden.

Hans van Leeuwen


Antwoord vraag 1: Wit wint na 1. Txh6+ Kxh6 2. Dh5+ en mat in enkele zetten

Antwoord vraag 2: a6!, om veld c6 vrij te maken
1. … Ld4 2. a6! axb (2. … Txc7 3. Txc7 bxa6+ 4. Kxa6) 3. Kc6 en twee stukken hangen. Zwart moet zijn toren geven.
Na 1. … Ld4 is 2. Txd4 minder sterk.