home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Op het nippertje

verslag SMB 2 - ASV 3, zondag 18 november 2018
Tegen onze "oude" bekende ASV waren op 13 november twee SMB teams actief: 1 en 2 tegen ASV 1 en 3 (zie foto 1). Gelet op de Elo ratingen van ASV 3 (1734) en SMB 2 (1769) zou het een spannende wedstrijd worden. En dat werd het ook!


Na een half uur begonnen sombere wolken op te doemen: ons bord 2 en bord 4 dienden met en stuk minder door te strijden als het kon met een beter beleid. Maar er waren ook lichtpuntjes: Thom had een kwaliteit meer, Jaap stond goed en invaller Jan Kersten bouwde zorgvuldig aan een koningsaanval.

Het eerst was Rolf klaar: "Aangezien ik de laatste tijd nogal aan het blunderen ben (torens en dames weggeven), was ik behoorlijk op mijn hoede deze avond. Ik speelde met zwart een soort geweigerde Aljechin, wat door snelle ruil van de dames snel verzandde in een ogenschijnlijk gelijkwaardige stelling. Ik zag de kleine dreigingen van Wit op tijd, ruilde een loper en een paard en wist met voorzichtige manoeuvres mijn andere stukken te activeren. Toen twee torens geruild zouden worden, bood ik maar remise aan, wat mijn tegenstander gretig aannam. Het eerste halfje was binnen."

Daarna konden zelfs een voorsprong opbouwen, Jaap zorgde weer voor kleur op onze wangen: "In de Siciliaanse verdediging kwam via de Gesloten variant een Grand-Prix-aanval (met Lc4) op het bord. Zwart ontwikkelde vanuit een bescheiden opstelling tegenspel, waarna de witte stelling weinig samenhang bleek te hebben. Nadat Zwart 3 pionnen had buitgemaakt en aanstalten maakte om wits dame te ruilen tegen een loper plus toren en daarna nog een wit paard te nemen, zag Wit na de 24e zet van Zwart af van een verdere voortzetting van de partij." Stand:1,5-0,5.

Daarna zorgde Thom voor weer een halfje: "Na een zeer solide opzet van mijn tegenstander (1.Pf3 Pf6 2.g3 g6 3.Lg2 Lg7 4.0-0 0-0 5.d4 d6 6 Te1) was na 17 zetten een gelijke stand bereikt. Na een dubieuze 21ste zet van Wit won ik een kwaliteit met een ogenschijnlijk superieure stelling. In een benarde stelling vond Wit een sterke verdediging (25.Pe1!). Na deze zet behield Wit een sterke stelling waarin een kwaliteit plus geen garantie meer was voor winst. Na 33 zetten eindigde, niet onterecht, de partij in remise." Stand 2-1. Daarna was dachten wij de koek wel op, toen even later eerst Désiré en vervolgens Jan remiseerden.

Désiré trof aan bord 1 een bekende, d.w.z. een teamgenoot van zijn zaterdagteam bij ASV. Desalniettemin werd het een serieuze confrontatie, waarbij Désiré snel alle openingsproblemen overwon. In zijn optimisme begin hij een onnauwkeurigheid waardoor Wit het initiatief kon nemen, maar hij wist alles onder controle te houden. Op het moment dat een remisestelling dreigde te ontstaan, beging zijn tegenstander een onnauwkeurigheid waardoor deze een pion verloor. Bij het resterende toreneindspel had Désiré echter nog maar weinig tijd, te weinig om de brede remisemarge te overwinnen. Dat was dus 2,5-1,5.

Jan Kersten zag intussen zijn koningsaanval verzanden, al moest zijn tegenstander nog alle zeilen bijzetten. Het spel was uit toen er een eindspel van loper tegen 2 pionnen op het bord kwam: stand 3-2. We stonden nog steeds voor maar aan 2 borden zouden we vermoedelijk gaan verliezen, terwijl Geurt in en remisestelling was beland (dacht de teamleider). Maar de nederlaag leek een feit toen Pieter inderdaad verloor na een lange en dappere doodstrijd: "Mijn tegenstander maakte in de opening een positionele fout. Ik wilde die te snel hard aanpakken en miste daarbij een dubbele aanval. Daarna was het vechten tegen de bierkaai. En kenners weten dat dit zelden tot succes leidt, en dat was ook dit keer het geval." Stand 3-3.

Maar... toen kwam Geurt: "Het was lange tijd min of meer in evenwicht, met afwisselend Wit en Zwart een tikkeltje beter tot en met zet 38. Daarna was de stelling van mijn
tegenstander duidelijk beter, maar kennelijk door nervositeit van mijn tegenstander werd het evenwicht hersteld, misschien een tikkeltje beter voor mij, maar een blunder van de ASV-er werd hem noodlottig. Mazzel voor mij (en voor SMB, redactie)." Ineens stonden we weer voor: 4-3. Dus allen naar de laatste partij (zie foto 2).

Alle aandacht was er nu voor de laatste partij. Huub: "Na een opening met enige lastige tactische finesses - niks voor mij eigenlijk - wist ik een aardige stelling te bereiken waarin ik met een logisch vervolg, afstand doen van het voordeel van het loperpaar om een versplintering van mijn tegenstander zijn koningsstelling af te dwingen, toch aardige vervolgkansen zou hebben gehad. In plaats van die zet te spelen, verloor ik mij in een diepe variant die een kwaliteitsoffer behelsde maar tevens mooie aanvalskansen zou opleveren. Ik overzag daarbij een kleinigheid, de 'achterwaartse activiteit van de dame' zoals Rolf mij geduldig uitlegde. Ik overzag dus een dubbele aanval met de dame, zeer elementair. De teamleider zuchtte zwaar, daarom gaf ik na stukverlies niet meteen op. Ik gooide alles in de koningsaanval, daartoe bemoedigd door schaakprofessor Van Leeuwen, een vrijpion maakte oprukkende bewegingen, mijn toren werd actief, er kwam dus nog een sprank hoop in mijn schaakhart, maar uiteindelijk woog het stuk minder toch te zwaar. Eén ding is zeker: vanaf nu moet het beter." Eindstand 4-4.

Henny Goverde


wachtwoord vergeten?