home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Geen herhaling van vorig jaar

SMB 4 tegen de Toren 7 uit Arnhem, woensdag 7 december 2011
De derde ronde van de OSBO-competitie speelde SMB 4 tegen de Toren 7 uit Arnhem. Altijd leuk en verrassend als je tegen de Toren-teams moet spelen. Het krioelt er van de jeugdspelertjes die verrassend en fris voor de dag kunnen komen met hun soms roekeloze spel. Ik herinner me de wedstrijd van vorig jaar in Arnhem waar we tegen een ultra jong team speelden en (nipt) wonnen. Dus ik verwachtte ook voor de match van dinsdag 6 december zoiets. Deze keer echter geen kinderen en pubers in korte broek maar een echt stoer mannenteam. Zo te zien allemaal gelouterde schakers.

Willem Dentz koos ervoor om als non-playing teamleider onze strijd te steunen. Hij voelde zich nog niet in topvorm. Henk Brouwer, gevraagd als invaller, bezette nu zijn plek. Jan Schillings was verhinderd, maar we hadden toch vooraf vertrouwen om met dit team een mooie uitslag te pakken.


Handen werden geschud, klokken ingedrukt en stilte vulde de zaal. Wat er vervolgens in die stilte urenlang allemaal op de andere borden gebeurde heb ik, met uitzondering van de partij van Evert Niessen, helaas nauwelijks of niet mee gekregen. Ik was te druk met overleven op mijn eigen bord.

Ik geloof wel dat we grosso-modo gelijk opgingen. Toen ik vanmorgen de foto's bestudeerde, die ik tijdens de speelavond genomen heb, zag ik dat Henk een stuk achterstond in het middenspel. Hij hield het in ieder geval heel lang vol en capituleerde pas na elven.

Toen was de partij van Peter Groenewald al afgelopen. Peter verloor en ik begreep van zijn tegenstander (die ik aan de bar nadien nog even sprak) dat hij met een loperpaar zoveel druk had kunnen uitoefenen dat daardoor de partij beslist werd.

Evert, die naast me zat, bood in een gelijkwaardige stelling remise aan. Zijn tegenstander wilde echter nog even doorspelen en dat bleek achteraf een goede keuze van hem. Zijn dame kon binnendringen op de open c-lijn en via een dubbelaanval, schaak en aanval op Everts paard, veroverde hij het paard en de partij. Heel jammer, want de partij was de hele avond constant in evenwicht. Een enkele basale zetcombinatie overzien is genoeg voor verlies. Bij de junioren van SMB wordt hier op de wekelijkse lesavond al op gehamerd. (Zie trainingsboekje Stappenplan nummer 2, hoofdstuk "De dubbele aanval".) Een korte opfrisles voor senioren kan geen kwaad. Evert had echt niet hoeven te verliezen.

Ondertussen stonden we met 3-0 achter en remise was het maximaal haalbare. Toen hoorde ik, twee tafels verder, een onderdrukte wanhoopskreet. Dit geluid bleek gelukkig in ons voordeel te zijn. De tegenstander van Henny Goverde (bord 2) had zijn dame in laten staan. Dit verlate Sinterklaascadeautje werd in dank door Henny aangenomen en ons eerste punt was binnen.

Mijn partij ging vanaf het begin materieel en positioneel gelijk op. De tegenstander Cor Lindeman had iets meer initiatief maar moest zelf ook constant goed op reële en dreigende valkuilen letten. De partij werd echt bloedspannend toen hij bij een koningsaanval op de 28e zet zijn loper offerde. Van toen af aan was het aanvallen (Cor) en verdedigen (Frans). Gevoelsmatig dacht ik dat ik hooguit remise zou kunnen maken (al bleef ik een stuk voor staan), maar ik heb vanmorgen thuis de partij door de computer gehaald en laten analyseren door Fritz. Talloze varianten kwamen op het scherm die ook voor mij winstkansen hadden boden. Het stuk meer had ik beter moeten uitbuiten. Ik heb de noodzakelijke zetten helaas achter het bord niet gevonden. Ondanks taai verdedigen moest ik rond de 50e zet onder de aanvalsdruk capituleren. Aangezien het een open partij was met veel verwikkelingen geef ik hier een diagram en het verloop na de 28e zet. Ter lering en vermaak en misschien doe jij het beter als ik bij het naspelen.

Frans Drummen - Cor Lindeman

28... Lxg3 29.fxg3 h4 30.Df2 hxg3 31.Pxg3 Tf4 32.Lc4 Th4 33.Lxe6 Kh8 34.Lc4 Dh6 35.Df1 Dd2 36.Te2 Df4 37.Tf2 g6 38.e6 Kg7 39.Td1 Tfh8 40.e7 Txh3 41.Dxh3 Txh3 42.Kxh3 Ld7 43.Kh2 Dh4 44.Kg1 Dxg3 45.Kf1 Lh3 46.Ke1 Dg1 47.Lf1 Lxf1 48.e8D Lb5

Op het eerste bord was Geurt Gijssen ondertussen prima bezig. Hij kwam, volgens zijn woorden, in een gewonnen eindspel terecht. Schaakblindheid sloeg echter noodlottig toe. Een pion van zijn tegenstander die op promoveren stond wilde Geurt afremmen met een loper. Deze loper was echter niet op het promotieveld gericht maar op het veld ernaast. Een beduusde Geurt greep mis. Partij gelijk afgelopen.

Terugkijkend op de avond:
• spannend
• verlies is te hoog uitgevallen
• cadeautjes over en weer
• schaakblindheid
• volgend jaar geen herhaling van dit jaar

Frans Drummen

De Toren heeft op hun site ook een verslag geschreven heeft van de match.
Zie www.schaakverenigingdetoren.nl


wachtwoord vergeten?