home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Donderdag de 13e

vrijdag 14 maart 2014
Donderdag de 13e maart. We spelen een uitwedstrijd met SMB 4 tegen ASV 8 in Arnhem. 6e ronde OSBO competitie. Een vrijdag met die datum voorspelt niet veel goeds. Naar mijn weten is nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan hoe het met een donderdag de 13e is. Is het een neutrale datum, een onheilsdag of juist een geluksdag? Voor een speeldag van SMB4 belangrijk om te weten. Deze donderdag de 13e begint, althans voor mij, uitzonderlijk goed.

1. 's Morgens wordt ik gebeld dat mijn gestolen fiets die afgelopen maandagavond uit mijn voortuin gestolen werd terecht is. Mijn aangifte met het framenummer van de fiets heeft geleid tot een belletje naar de politie van een fietsopkoper die de fiets aangeboden kreeg van 2 knapen. Mijn goede fiets is terug, nooit durven hopen. In Nijmegen (fietsendievenstad bij uitstek) is dit ongehoord.
2. Ik krijg leuke post van de energiemaatschappij Nuon (58 euro terug van de jaarafrekening).

Donderdag de 13e kan dus niet meer stuk. De voortekenen voor een goede schaakuitslag die avond zijn mijns inziens meer dan gunstig. Wichelroedelopers, waarzeggers en profeten heb ik niet meer nodig om te weten dat dit een dag is met een hoog wingehalte. Monter en opgewekt kom ik dan ook in 't Hert aan waar ik Pieter van Groenestein en Willem Dentz tref. Ook zij zijn in goede stemming en hebben er zin in. In Arnhem treffen we de rest van ons team. Geurt Gijsssen, Henny Goverde en Jan Schillings. Ook zij blaken van zelfvertrouwen en onder het goede gesternte van deze dag is "winnen" de meest voor de hand liggende optie. Om 8.10 uur worden de klokken ingedrukt en tot laat in de avond (24.00 uur) zijn we bezig. Ik geef hier, involgorde van afloop van de partijen, een kort verslag van het verloop.


bord 6: Wim
De vermeende geluksdag donderdag de 13e gold blijkbaar niet voor Wim. Dat bleek al snel in een Siciliaanse partij waar Wim met zwart in de openingsfase 1 pion kwijt raakte en vervolgens een uiterst gevaarlijke koningsaanval te verduren kreeg. Een gemene dame en 2 springerige paarden vielen zijn koning aan. Wims zware stukken stonden op het bord te ver weg om de alleenstaande koning te hulp te schieten. Langzaam maar zeker werd zijn koning ingesnoerd en klem gezet. Met een toren en een terug geroepen paard probeerde Wim de dubbele paardaanval nog manmoedig af te wenden, maar de vijandelijke dame stond al te ver opgerukt in zijn koningsstelling. Pionnen moesten worden gegeven als compensatie voor al die dreigingen en de stelling lag compleet open voor een mataanval. Wim gaf op en, sportief als hij is, complimenteerde zijn tegenstander voor het scherpe en geslaagde aanvalsspel. stand: 1-0

bord 5: Frans
Mijn partij ging de hele avond gelijk op. Een rustige ontwikkeling van stukken aan beide kanten van het bord. Afruilen volgden elkaar af. Rond de klok van 22.30 uur hadden we beiden koning, dame, 1 loper en 5 pionnen. Het zag er uiterst remise uit. Mijn tegenstander bood aan om de punten te delen. Na overleg met onze teamleider Wim werd besloten om het aanbod maar te accepteren. Voor hetzelfde geld ga je anders de boot in. Spijtig is dan wel dat ik bij het uit/naspelen de partij toch won. Bij nader inzien had ik toch door moeten spelen, zeker omdat we allemaal op winst moesten spelen. Bij precies spelen was de stand echter 100% remise (vanochtend op de computer de partij geanalyseerd). 1.5-0.5

bord 4: Jan
Jan had het moeilijk. In het middenspel verloor hij de kwaliteit en een pion. De strijd die zich vervolgens ontspon tussen zijn paard en de vijandelijke toren was ongelijk. Vooral omdat zijn tegenstander twee verbonden vrijpionnen ontwikkelde en deze konden niet goed afgeremd worden door Jan's paard. Jan zijn koning was gebonden aan de verdediging van de linkerflank-pionnen van het bord en kon ook niet te hulp snellen naar de andere kant. Tegen beter weten in verdedigde Jan zijn positie, hij moest weer een pion geven en zijn stelling werd (naar Johan Cruyff) een geitenkaas. Jan deed wat hij moest doen. Opgeven. 2.5-0.5

Het was inmiddels 23.00 uur geworden en op de overblijvende 3 borden werd fanatiek gestreden. Ondanks de negatieve tussenstand van 2.5 -05 waren we als toeschouwers (Wim, Jan, ondergetekende) optimistisch over de kansen van SMB. Henny stond een kwaliteit voor, Pieter en Geurt een pion extra en ze hadden betere stellingen.

bord 5: Henny
In een uiterst gecompliceerde stelling had Henny materieel voordeel (de kwaliteit) maar een directe winstweg was niet een twee drie te zien. Zijn tegenstander had constant dreigingen met 2 springerige paarden in combinatie met een standvastige dame. Het spel golfde op en neer. Er dreigde op een gegeven moment mat voor Henny (dame en paard-aanval op zijn f-pion), maar door zet gegoochel en zelf schaakjes te geven wist hij hieraan te ontkomen. Ik heb gemist hoe Henny precies op grotere winstvoorsprong kwam. Ik geloof dat zijn tegenstander in alle hectiek een stuk weggaf en zelf een serieuze winstkans om zeep hielp. Henny kon een pion promoveren tot dame en toen gaf zijn tegenstander een zet daarna op. Terugkijkend op de partij: terecht gewonnen, maar een riskant avontuur was het wel geweest. 2.5-1.5

bord 1: Geurt
Geurt speelde tegen ex-SMB-er Oscar Mercan Cano. Qua rating-verschil moest Geurt deze klus kunnen klaren. Dat deed hij dan ook prima. Zoals altijd speelde Geurt gedegen en secuur en hield zijn tegenstander af van mogelijke initiatieven. Logische zetten volgden elkaar op. De huidige ASV-er verloor in het eind van het middenspel een pion en kwam, stukje bij beetje, slechter te staan. Geurt rukte op met 2 pionnen, wist nog een pion te veroveren en uiteindelijk door een dreigende pionpromotie de partij te winnen. Mooi gespeeld. 2.5-2.5 We waren terug in de wedstrijd tegen ASV.

bord 2: Pieter
Het laatste uur heb ik de partij goed kunnen volgen. Pieter stond beter, had het initiatief en een pion voorsprong. Heel lang geloofde iedereen van de toeschouwers dat het een kwestie van tijd was of Pieter zou de genadeklap uitdelen. Misschien dat de tijdsdruk ermee te maken had, maar een beslissende doorbraak werd echter niet gevonden. In het laatste deel van de partij kwam zijn tegenstander Bob Kooy zelfs nog gevaarlijk opzetten met een pionnendoorbraak in het centrum en promotie dreigingen. Slechts via zetherhaling (schaak) kon Pieter toen verlies afwenden. Remise was het maximaal haalbare. Met pijn in het hart accepteerde Pieter dit resultaat.

Eindstand: ASV 8 - SMB 4 3-3. Als ik eerlijk ben, een terechte uitslag al hadden we vooraf stiekem winst ingecalculeerd tegen dit team. We gaan er 8 april op de laatste OSBO-wedstrijd nog eens vol tegenaan. Tot mijn verbazing blijft er zelfs nog een theoretische kleine kans op de titel. Zie onderstaand rijtje. De slotavond op 8 april in Ede zal in ieder geval zeer spannend worden.

Stand Klasse 3E na 6 matches (de 4 kanshebbers op de titel):
Rhenen, 9 matchpunten en 22 bordpunten
SMB 4, 7 matchpunten en 21 bordpunten
De Cirkel 3, 7 matchpunten en 20 bordpunten (moeten de 6e ronde nog spelen)
Koningswaal 7, 7 matchpunten en 15,5 bordpunten (moeten de 6e ronde nog spelen)

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?