home algemeen nieuws agenda externe competitie interne competitie film jeugd interactief contact
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Nieuwe FIDE spelregels

donderdag 7 juli 2005
De wereldschaakbond FIDE heeft onlangs nieuwe regels voor het schaakspel vervaardigd. Deze nieuwe regels gelden per 1 juli 2005.
De regels zijn op te halen van de KNSB site. Een aantal in het oog springende wijzigingen zijn:
De koning mag niet geslagen worden. Het wordt zelfs beschouwd als een onreglementaire zet. Als gevolg daarvan kan bij het slaan van de koning bij snelschaak de tegenstander de winst claimen.
• Als een speler na promotie de klok van de tegenstander aan de gang brengt zonder de pion te vervangen door het nieuwe stuk, dan wordt dit beschouwd als een onreglementaire zet.
Het is niet meer toegestaan een zet vooraf te noteren. Vaak wordt jeugdspelers aangeraden dit te doen om zo het maken van blunders te voorkomen. Nu is het niet meer toegestaan, het wordt beschouwd als analyseren.
Mobiele telefoons, of andere elektronische communicatiemiddelen mogen zonder toestemming van de arbiter niet naar het spelersgebied meegenomen worden. Als een mobiele telefoon van een speler tijdens de partij in het spelersgebied afgaat, dan verliest die speler de partij. Het resultaat van de tegenstander wordt door de arbiter vastgesteld. Dit is een uitbreiding van de richtlijn die al algemeen gehanteerd wordt. In het reglement voor de KNSB competitie willen we een artikel opnemen dat zegt dat de arbiter bij competitiewedstrijden toestemming verleent voor het meenemen van een mobiele telefoon.
• Artikel 13.6 zegt: "De arbiter mag niet meedelen hoeveel zetten er zijn gedaan, behalve zoals vermeld in artikel 8.5 als tenminste één vlag is gevallen. De arbiter mag een speler niet informeren dat zijn tegenstander een zet heeft voltooid of dat de speler zijn klok niet heeft ingedrukt." Niet alles in dit artikel is nieuw, maar het kan geen kwaad dit te vermelden. Veel spelers weten niet wat een een arbiter nu wel of niet mag meedelen.
Bij rapidschaak: "Een onreglementaire zet is voltooid nadat de klok van de tegenstander in werking is gesteld. De tegenstander is daarna gerechtigd de onreglementaire zet te claimen. Hij behoudt dit recht totdat hij een zet heeft gedaan. De arbiter zal alleen een beslissing nemen na een claim van een speler. Staan echter beide koningen schaak of is een promotie van een pion niet voltooid, dan moet de arbiter, zo mogelijk, ingrijpen.". Let wel: bij rapidschaak is een onreglementaire zet niet verliezend.
• Bij Snelschaak: "Een onreglementaire zet is voltooid zodra de klok van de tegenstander aan de gang is gebracht. De tegenstander mag daarna de winst claimen voordat hij zelf een zet heeft gedaan. Als de tegenstander echter de koning van de speler nooit mat kan zetten, door welke reeks reglementaire zetten dan ook (zelfs bij het slechts mogelijke tegenspel), dan mag de speler remise claimen voordat hij zelf een zet heeft gedaan. Wanneer de tegenstander zelf een zet heeft gedaan, dan kan een onreglementaire zet niet meer worden hersteld.". Als een speler een onreglementaire zet heeft gedaan, dan mag hij deze nog corrigeren als hij de klok nog niet heeft ingedrukt. Is de klok wel ingedrukt dan mag de tegenstander de winst claimen. Heeft hij echter nog maar een kale koning over dan zal de partij in remise eindigen.

wachtwoord vergeten?