Verslag SMB 3 - UVS 6

vrijdag 13 januari 2017
Rolf was weer het snelste klaar. "Ik speelde tegen Frans Nijenhuis met zwart een opening die veelal leidt tot 'chaotische stellingen', waarop de zwartspeler meestal mentaal beter is voorbereid. Ik kreeg snel het betere van het spel en toen ik met een combinatie een pion dacht te kunnen veroveren, zette mijn tegenstander zowaar een paard en prise. Hij schrok zo van die fout dat hij niet meer verder keek en berustte in stukverlies. Hij had echter met een mooie combinatie het verlies kunnen beperken tot twee pionnen achterstand. In plaats van meteen opgeven speelde wit nog een paar zetten door totdat een tweede stuk verloren ging. Zo stond het al snel 1-0 en kon ik gaan genieten van de prachtige partijen van mijn teamgenoten. Vooral Geurt's klassieke verwurging was een pareltje." Rolf is in topvorm en won alle externe wedstrijden.

Zo was de eerste zege binnen, maar er kwamen er vlot meer: Peter was nummer 2: "De overschakeling van opening naar middenspel liep voor mij (met wit) niet gunstig. Na een stukkenruil die mij weinig opleverde verloor ik een pion. Mijn tegenstander probeerde mij tot dameruil te verleiden maar daar ging ik niet op in. Twee zwakke zetten van mijn tegenstander leverde echter een pion op en een stuk, waarna mijn tegenstander opgaf."

Even later/of eerder keek ik naar mijn buurman Jaap. Die speelde op bord 4 tegen Nuland. Hij was "danig opgefokt door de vele alerts" van zijn captain en deed met wit zijn (KNSB-)ratingoverwicht van 1573 tegen 1572 gelden en sloot zwart op in het noorden. Vervolgens dreigde wits a-pion vrijelijk door te lopen. Na a6 gaf zwart dan ook maar op. 3-0.

Dit was een reden voor mij om remise aan te bieden in een partij die ik zwak begon in de opening. Thuis bleek dat het nogal meeviel, maar ja aan het bord zag ik slechts sombere vooruitzichten. Gaandeweg ontworstelde ik me aan de druk van wit en dacht er zelfs aan om eens een kijkje te gaan nemen bij de koning van mijn tegenstander. Hierdoor schrok de witte dame enigszins en trok haar aanvallende aspiraties meteen in. Na een paar zet herhalingen besloten we tot remise en was de winst van de wedstrijd binnen. Thuisgekomen bekeek ik de endstelling nog eens goed en zag dat ik verloren stond. Dus net op tijd een remise aangeboden. Mijn tegenstander had de stelling ook anders beoordeeld blijkbaar. De Heer zij geprezen!

Maar eens een kijkje op bord 1 nemen. We laten Pieter zelf even aan het woord: "Na de smadelijke nederlaag van mij in de vorige ronde toonde onze teamleider gelukkig enig mededogen: ik mocht gewoon meedoen. UVS had Rob Schoppema verrassend aan bord 1 gezet, waardoor ik onverwacht 1.e4 tegen kreeg. Mijn dubbelpion in het centrum bleek ruimschoots op te wegen tegen de verzwakte witte velden en ondanks dat mijn tegenstander vier keer remise aanbood wist ik de partij gaande te houden. Uiteindelijk waren zware witte stukken verdwaald op de damevleugel, waarna ik met een vlotte aanval de partij kon beslissen." Stand 4,5-0,5.

En nu op naar Geurt! En ik was daar niet de enige: een drom van toeschouwers waren om het bord geschaard en zagen zoals Rolf al aangaf een langzame maar gestage verwurging van de zwartspeler. Geurt: "De Konings-Indische opening ging op zet 28 over in een eindspel van toren en een dominant paard tegen toren en een slechte loper. Ik had het goede paard en won het ontstane eindspel vrij gemakkelijk." Zei hij bescheiden. Maar krijg maar eens zo'n stelling!

Eindstand 5,5-0,5 en we doen nog volop mee voor het kampioenschap!

Henny Goverde