Het kan nog

verslag SMB 3 - Het Kasteel 4, maandag 13 maart 2017
Op dinsdag 7 maart 2017 speelde SMB 3 thuis tegen Het Kasteel 4. Kijkend naar de uitslag leek het een gemakkelijke overwinning. Dit was geenszins het geval, al liep in het begin alles op rolletjes. Pieter was als eerste klaar. Dat ging zo snel dat er weinig over te melden valt.

Even daarna volgde Jaap: "Na een zet of twintig bleek dat wit het middenspel al bijna achter de rug had, terwijl zwart nog bezig was met de opening. De zwarte koning stond nu alleen in het vrije veld tegenover wits dame plus loper. 2 zwarte torens hadden huisarrest en aangezien wit ook nog 2 pionnen meer had, ging zwart maar aan het bier."

Dat betekende 2-0. Naast mij volgde ik de partij van Peter op de voet en zag dat hij glad gewonnen stond. Peter: "Karakteristiek aan mijn partij was de open f-lijn die mij een flinke ontwikkelingsvoorsprong gaf en mij de kans gaf de koningsstelling van mijn tegenstander open te trekken. Het eindigde ermee dat mijn tegenstander na enige schaakjes tegen een vork aanliep die hem een toren kostte op de 28e zet. Hij gaf toen op."

3-0 was de comfortabele voorsprong, maar de voortekenen waren niet goed: Rolf en Geurt stonden "niet goed". Ik rekende op 2 nederlagen. En ikzelf vond ik ook wat minder staan. Maar het tekende de kracht en ervaring van ons team. Dat we eruit haalden wat er niet in zat. Ikzelf probeerde een remise te maken door dit aan te bieden, maar dat werd begrijpelijkerwijs door mijn opponent afgewezen. Het Kasteel had zijn matchpunten hard nodig.

Rolf had in het eindspel van stuk tegen L+P een stuk minder, maar wist door herhaling van zetten een remise te claimen. De zege was binnen. Vrijelijk kon ik nu verder gaan met mijn eigen partij en zowaar! Ik kon een vrijpion op de a-lijn verwerven die uiteindelijk de partij besliste. Dat werd dus 4,5-0,5. Aller ogen waren nu gericht op de partij van Geurt.

"Na een gelijk opgaande opening waarin vrij veel stukken geruild werden, probeerde ik de stelling wat ingewikkeld te maken met als fataal gevolg: ik verloor een stuk. Omstreeks de veertigste zet voegde hij mij toe: 'Het is over.' Uiteindelijk kregen wij een toreneindspel op het bord dat ik remise wist te houden."

Geurt had me vroeger al wel eens verteld dat een toren eindspel zeer moeilijk te winnen is. Dat bleek in de onderhavige partij ook en leidde ertoe dat met 5-1 gewonnen werd. Alles kan nog (hoop ik).

Henny Goverde