Tweede plek voor SMB 5

vrijdag 14 april 2017
SMB 5 speelde donderdagavond 13 april zijn wedstrijd, tijdens de slotavond van de OSBO-competitie in poule 3E, tegen Wageningen 5. Ons doel was om de 2e plaats in deze poule te pakken. Het maximaal haalbare. Rhenen 1 was reeds de vorige ronde al tot kampioen uitgeroepen. Dit gezien de grote voorsprong in matchpunten. We moesten voor onze gewenste 2e plaats de concurrentie aangaan met de Edese SV 3 die in matchpunten met ons gelijk stond, maar een half punt voorsprong had in bordpunten.

De strijd vond plaats in Wageningen zelf, een gezellige en leuke schaaksfeer was er. De teams van de Cirkel 3 en UVS 7 als potentiele degradatiekandidaten. Tegen elkaar spelend ging dat echt nog ergens om, behoud in de poule dan wel degradatie.


Wij kwamen als SMB 5 in onze vertrouwde opstelling aan de borden. Jan Aalbers op 1, Alexander Schippers op 2, Henk Brouwer op 3, Frans Drummen op 4, Paul van Deemen op 5 en Martinus Mulders op 6. We gingen niet goed van start. Henk Brouwer verloor al vrij snel. Toen ik hem op het eind van de avond vroeg hoe dat gekomen was, schudde hij zijn hoofd en wapperde hij met zijn handen. Hij wilde er in eerste instantie helemaal niets over vertellen want het was "weer waardeloos geweest". Na herhaalde bittere en scherpe zelfverwijten aangehoord te hebben, begreep ik dat hij iets met een schaakje over het hoofd had gezien en dat het toen goed fout ging (of zoiets dergelijks). Het kwam er op neer dat Henk zijn eigen aanvalskansen schromelijk had overschat en zichzelf in de nesten had gewerkt. Henk doet me bij een geleden nederlaag altijd een beetje denken aan onze darter Raymond van Barneveld. Een overwinning is het enige dat bij hem telt. Bij een nederlaag wordt ter plekke besloten om met het spel te stoppen, nooit meer een pijltje aan te raken, te gaan rentenieren, zich nu alleen nog maar met zijn kleinkind bezig te houden, etc. Zelfverwijten nemen majestueuze vormen aan en Raymond heeft moeite om zijn emoties op TV onder controle te houden. De week erna gooit hij echter weer de ene 180-er na de andere en wint partij op partij, speelt de sterren van de hemel. Zo'n type speler is ook Henk, maar dan op schaaktechnisch gebied. Zijn ter plekke aangekondigd vertrek bij SMB zal dus wel meevallen en winst tegen een veel sterkere tegenstander is volgende week te verwachten. Hoe dan ook, we stonden wel met 0-1 achter.

Niet al te lang daarna kwam ook het verliespunt binnen van Paul van Deemen. Ik heb niet meegekregen van Paul waar het hier mis ging, het stond volgens mij lange tijd gelijk in materiaal. 0-2 achter is niet prettig.

De volgende partij die tot een resultaat kwam was die van mij. Ik won en wel van Albert Boshoven. Het was een hele rare partij. Met hele duidelijke fasen. In de opening kwam ik bij de 15e zet een stuk voor, mijn tegenstander overzag een dubbele aanval. Ik telde het winstpunt al. Te optimistisch, want Albert Boshoven wist de stelling helemaal dicht te schuiven met zijn pionnen, ik liet dat toe (fout van mij) en daardoor werd mijn stuk meer, te weten een paard, vastgepind op het bord. Het deed niet meer echt mee en mijn materiƫle voorsprong had dus weinig betekenis. Na een hele hoop geschuif van de beide dames en torens besloot ik het paard dan maar te offeren voor 2 pionnen en dreiging van vrijpionnen. Het leek op zich een goede strategie, maar mijn tegenstander blokkeerde met zijn zware stukken efficiƫnt de opstoot van deze pionnen. Ik kwam er niet doorheen, werd er bijna wanhopig van. Ik wilde per se winnen. Door wat zet verwisselingen trapte mijn tegenstander uiteindelijk in een simpel valletje en kon ik via een combinatie een centrumpion winnen. Hij gaf toen meteen op, ietwat aan de vroege kant als je het mij vraagt. Hij had slechts minimale kansen (maar toch...). Hij was klaarblijkelijk zo teleurgesteld dat verder spelen geen optie meer was. Ik was blij met de winst waar ik al niet meer op had durven hopen. Stand : 1-2.

Marinus Mulders speelde tegen de enige vrouw in de schaakzaal, Anja Janssen. Marinus offerde een stuk voor een koningsaanval. Dat zag er in eerste instantie goed uit. Paul van Deemen die de partij aan de zijlijn goed gevolgd had vertelde me dat Marinus heel goed had gestaan en de nodige kansrijke posities had gehad, maar deze niet gezien/benut. De aanval van Marinus sloeg derhalve niet door en dan is spelen met een vol stuk achter heel moeilijk. In het eindspel, wat ik wel heb mogen aanschouwen, stond Marinus een toren achter. Eigenlijk kansloos. Het enige houvast was het feit dat zijn tegenstandster toch wel in tijdnood begon te raken. Nu wreekte zich de increment van 10 seconden per zet. Zonder dat increment had ik Marinus zeker nog een kans gegeven. Uit eigen ervaring weet ik dat hij heel goed op tijd kan spelen. Hij hield de partij overigens nog verbluffend lang gaande, maar uiteindelijk na promotie van een vijandelijke pion tot dame was de overmacht te groot. 1-3.

Op bord 2 speelde Alexander Schippers tegen A. van de Wiegert. Gedegen spel van beide kanten. Het zag er erg lang remiseachtig uit. In het late middenspel wist Alexander te profiteren van een ongedekte hangende toren op de achterste lijn. Een oprukkende centrumpion van Alexander viel een paard aan en dat kon niet wijken anders viel die toren op de achterste lijn. Hij wist daardoor dat paard te winnen. Zijn tegenstander deed nog zijn best om iets van een tegenaanval op te zetten maar die kwam gelukkig niet van de grond. De dames werden geruild en toen bleek het stuk voorsprong van Alexander in het pionneneindspel beslissend. Stand: 2-3.

Iedereen dromde nu rond het 1e bord waar Jan Aalbers en S. Bijlmakers al de hele avond bezig waren elkaar af te matten. Gelijk opgaande strijd. Ik ben die avond heel wat keren bij dat bord wezen kijken maar zag steeds een remiseachtige positie/stelling. Of het vermoeidheid was? Of tijdsdruk? In het eindspel blunderde S. Bijlmakers en gaf zomaar een stuk weg. Nog was de partij niet over. Jan kon zo een, twee drie ook geen doorbraak forceren. De scheidsrechter hielp. Jans tegenstander deed in tijdnood een onreglementaire zet en hij gaf toen op. Hij had anders ook wel verloren, gezien de materiaalachterstand maar de winst meteen zo binnen hebben is toch prettig. Eindstand SMB 5 - Wageningen 5: 3-3

Door dit resultaat werden we ongedeeld 2e in onze poule. Niet gek. Hieronder het eindresultaat van onze poule. Zoals reeds gememoreerd, Rhenen 1 ongeslagen kampioen, ook nog eens met een ongelooflijk aantal bordpunten. Knap. UVS 7 degradeert. SMB 5 heeft een leuk seizoen gedraaid en we kijken terug op leuke en gezellige speelavonden. Nog snel een groepsfoto gemaakt.

Frans Drummen

Rhenen 1 14 36.5
SMB 5 9 22.5
OPC 1 8 22.5
Edese SV 3 8 20.0
Veenendaal 3 5 21.5
Wageningen 5 5 15.0
De Cirkel 3 5 14.5
UVS 7 2 15.5