SMB1 weer met beide benen op de grond

door Maarten Smit, zondag 17 september 2017
Na de mooie promotie van afgelopen seizoen staat voor SMB 1 nu lijfsbehoud in de derde klasse KNSB op de planning. Dat dat geen simpele taak zou worden, wisten we allemaal al. Maar dat we zo'n stomp op het gezicht zouden krijgen, moet voor de meeste van ons toch een verrassing zijn geweest.

We hadden het geluk - of de pech - om af te trappen tegen het andere gepromoveerde team van onze poule, Paul Keres 4, in Utrecht. Zowel Paul (Waenink, niet Keres) als Ruben moest helaas afzeggen, dus met invallers Jacques en Thomas was ons team wat verzwakt. Toch zouden we op papier wel wat weerstand moeten kunnen bieden. En de wedstrijd leek mij in de eerste paar uur inderdaad gelijk op te gaan.

Het desastreuse vervolg van de wedstrijd begon aan mijn eigen bord. Ik ging een quasi-gedwongen variant in, in de veronderstelling dat ik er goed uit zou komen. Dat viel tegen, en even later moest ik twee pionnen offeren om actief spel te behouden. Het was niet genoeg, en toen vlak voor de veertigste zet er een derde af moest, was het afgelopen. 1-0 achter dus.

In die tijdnood heb ik de rest van de partijen wat minder goed gevolgd, maar ondertussen hadden Thomas en Hans beiden een stuk geblunderd. Van Jaap kon ik alleen de eindstelling zien van wat een heel scherp eindspel moet zijn geweest. Ook dat liep niet goed af, hoewel hij een prachtige stelling leek te hebben gekregen uit de opening.

Met een stand van 3-0, Hans die nog bezig was met een loper minder, en Roy die een toreneindspel met een pion minder moest verdedigen, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Jacques en Bram speelden ondertussen heel degelijke partijen. Bram tikte zijn gewonnen eindspel netjes uit, Jacques kwam met een kwaliteit meer helaas niet verder dan remise.

Roy verloor uiteindelijk zijn toreneindspel, waarna Jelle de enige was die nog speelde. Zijn tegenstander had een stuk geofferd voor een paar vergevorderde verbonden vrijpionnen. Lang leek het af te stevenen op remise, maar nadat Jelle zijn koning buitenspel liet zetten moest hij zijn loper teruggeven. Het resulterende toreneindspel was compleet verloren.

6.5-1.5 verloren dus. De bordpunten schetsen een wat scheef beeld, maar ze staan er wel. Gelukkig is het seizoen nog lang en hebben we nog acht rondes om onze waarde te tonen in klasse 3C.