In Memoriam Hans Eshuis

woensdag 4 oktober 2017
Afgelopen vrijdag overleed Hans Eshuis na een langdurige periode van ziekte. Hans is een flinke tijd, een kleine 10 jaar, lid geweest van SMB. Hij was een sterke speler, iemand die vaak gedreven en verbeten het gevecht aanging op het bord. Hij leek altijd bezeten van schaken en alle wetenswaardigheden daaromheen. Zijn theoretische kennis was uitstekend en omdat hij hiervan ook zelf goed doordrongen was, bezat Hans die voor een serieuze schaker zo kenmerkende drang om zijn gelijk te halen en te verdedigen in zijn stellingsoordeel.

Hans is teamleider geweest van SMB 1 (als non playing captain) en SMB 2 en bezocht altijd zeer trouw de clubavonden. In de laatste jaren ontbrak hem de kracht om nog veel te schaken. Een paar jaar geleden heeft hij opgezegd bij SMB, hetgeen te maken moet hebben gehad met zijn ziekte.
SMB’ers herinneren zich Hans als een sterke schaakpersoonlijkheid, iemand die met een karakteristieke mengeling van humor en en enig venijn zijn visie gaf op het spel waarvan hij hield.

In de bijgevoegde partij, een competitiewedstrijd in 2013, rijst nog eenmaal een beeld op van de schaker Hans Eshuis.

Huub Jansen