Weer winst voor SMB 1

door Hans van Leeuwen, zondag 11 november 2018Tot veler verrassing heeft SMB 1 ook zijn derde wedstrijd voor de KNSB-competitie gewonnen. Ons sympathieke topteam heeft na drie wedstrijden al evenveel matchpunten verzameld als vorig jaar over een heel seizoen. Het is niet meer dan normaal dat het nu zijn doelen naar boven bijstelt. In de ogen van sommige mijner teamgenoten zie ik dan ook lauwerkransen weerspiegeld worden en denkend aan mijn team, hoor ikzelf soms in de verte ijl trompetgeschal. Bij wijze van spreken.

SMB 1 gaat nu echter niet meer alleen aan de leiding, maar moet HMC Den Bosch 2 naast zich dulden, dat precies evenveel match- en bordpunten heeft. Op zaterdag 24 november staat de kraker HMC Den Bosch 2 - SMB 1 op het programma.

Tegen Stukkenjagers 3 scoorden de topborden opnieuw heel goed. Met name Ilya, Ruben en Jaap rijgen de overwinningen aaneen. Hoe de lagere borden zich zouden weren, dat was evenals vorig jaar de grote vraag, maar die doen dat vooralsnog prima. In de eerste drie ronden scoorden de laagste drie SMB-borden 5,5 uit 9.

Het zag er lange tijd niet naar uit dat de ongeslagen status behouden zou blijven. Met nog drie partijen gaande, leidden de Tilburgers namelijk met 1,5 - 3,5. Ruben en ondergetekende stonden echter goed tot zeer goed terwijl Jaap met zijn pluspion ‘nooit’ verliezen kon. De twee eerstgenoemden wonnen inderdaad en laatstgenoemde nam zijn opponent een, zo bleek, te moeilijk eindspelexamen af: 4,5 - 3,5.

Bij gebrek aan gegevens over de andere partijen volgen nu enkele fragmenten uit deze laatste drie partijen.[Stelling na 7. … Ph6]Ruben (met Wit) stuurde zijn partij via de Owen-verdediging (1. e4 b6) in Franse banen (zie diagram links), waarbij het grote aantal pionzetten van Wit opviel.

Ruben: “Zwart wil zijn paard naar f5 spelen om op d4 te drukken. Toch kan dit paard ook weer met een eventueel g4 verjaagd worden. Het liefst zonder dat het naar h4 kan springen. Ik realiseer me wel dat ik tot nu toe alleen nog maar pionzetten heb gedaan maar de stelling is erg gesloten en ze hebben allen een doel. De stukken komen later wel achter de pionnen eruit.


[Stelling na 10. … Tc8]


Opgave:

Ruben schrijft: “Zwart heeft nu drie stukken gespeeld en nu ook nog een toren en ik slechts een paard. Deze zet [10. … Tc8] is ook met een dreiging verbonden.

Welke dreiging bedoelt Ruben? Met andere woorden: Wat kan Zwart spelen als die kleur aan zet zou zijn?

Oplossing onder aan dit verslag.[Stelling na 15. … Kg7]


Rond zet 15 raakt Ruben’s tegenstander het spoor een beetje bijster (zie diagram links).

Ruben: ”Hier wilde hij met de koning gaan staan. Na 15 zetten had ik het gevoel de Franse structuur min of meer overspeeld te hebben. Op de damevleugel heeft hij niks en ik ga op de koningsvleugel een aanval opbouwen. Ik moest alleen nog concrete plannen bedenken. Uiteindelijk besloot ik tot het omspelen van het paard op d2 naar e3 en daarna h3 te doen om na h4 op f5 te slaan met schaak en vervolgens met g4 de zaak te openen.”


[Stelling na 30. … Pxb2]


Zwart probeerde het nog wel op de damevleugel, maar Wit’s aanval op de koningsvleugel was sterker en ging sneller.

Ruben: ” Hier zat ik te kijken of iets als Qh5 al beslissend was. Maar helaas ging dat niet. Zwart kan op d3 met schaak slaan en heeft ook nog zetjes als f4+ en Pe1+ en Pg2 + met vork op mijn toren. Het kan dus niet en ik moet eerst rustig op b2 terugnemen maar daarna heb ik een hele goede loper en mijn tegenstander een hele slechte. Alle velden op zwart zijn voor hem zwak. Het moet wel winnen, ook de g- en h-lijn zijn open.”

Het slot: 31. Dxb2 Tc1?? 32. Dd2 Dd8 33. Dh6+ en opgegeven door Zwart


[Stelling na 17. … h6]


Met een tussenstand van 2,5 – 3,5 waren Jaap en ondergetekende nog bezig.

Ik (met Wit op 8) denk niet dat mijn tegenstander onze partij zal opnemen in zijn ‘Mijn 60 meest gedenkwaardige partijen’ (in eigen beheer uit te geven), of het moet zijn om te laten zien dat een genie ook mindere dagen heeft. Het spel van Zwart was wat aarzelend, de rokade werd tot diens schade lang uitgesteld en bleef ten slotte geheel achterwege, en in tijdnood werd misgetast. Wel kreeg Wit in de opening een dubbelpion aangesmeerd, waar Zwart echter voorlopig niet van kon profiteren. Rond zet 17 voelde de witspeler zijn vertrouwen toenemen, zie diagram links.[Stelling na 21. … Kf8]


Tot hiertoe was het een heel langzame partij geweest, maar geholpen door dat vertrouwen begon Wit nu veel sneller te spelen. Het scheen hem namelijk toe dat op elke zet voor Zwart een veel zwaardere hypotheek rustte terwijl hijzelf allerlei ‘makkelijke’ zetten tot zijn beschikking scheen te hebben (bijv. Dame via e1 naar f2, Tc1, verdubbelen torens) . Even later maakte Zwart dan ook zijn eerste grote fout, zie diagram links.

Hier had Wit kunnen profiteren van de onhandige stand van de zwarte stukken: 22. exd Lxd6 23. Pe5 Lxe5 24. fxe Le8 met geweldige stelling voor Wit (bijna +3). Dit had Wit helaas niet gezien en er werd 22. Tc2 gespeeld (met idee om te verdubbelen) omdat de c-pion wel erg kwetsbaar leek te worden na bijv. exd.


[Stelling na 27. … Pe4]


Hier moest Wit even heel voorzichtig zijn. Er werd gespeeld: 28. De1 (de beste zet) om na 28. … Dxd4 29. Le3 te spelen en ondanks een pion achter is de stelling van Wit nog steeds heel goed. Hierna ging het snel bergafwaarts met Zwart. Nog steeds tamelijk snel spelend won Wit even later zowel de a- als c-pion en in tijdnood offerde Zwart een kwaliteit zonder compensatie.


[Stelling na 40. … Lc6]


Dit was de stelling na de 40e zet (zie diagram links). Tijd om de troepen te bevoorraden en mortieren te laden voor het Grote Herfstoffensief. Dit zou nog wel op hevige weerstand stuiten, vermoedde ik, maar na een paar charges van de cavalerie was het al voorbij:

41. Pf3 Pe4 42. Dd4 (het is uit, Zwart heeft niks meer; Wit dwingt tot stukkenruil en wint) 42. … Pg3+ (wie weet trapt Wit erin) 43. Kh2 en opgegeven door Zwart.

Tussenstand: 3,5 – 3,5
Nu was alleen Jaap nog bezig. De onderstaande twee filmpjes spreken voor zich.

Hans van Leeuwen

Oplossing opgave: 11. ... cxd4 12. cxd4 (12. Ld3 geeft computer) Pxd4 13. Pxd4 Pxd4 14. Dxd4 Txc1+ en Zwart heeft een pion gewonnen.