SMB 3 blijft steken

vrijdag 15 maart 2019
Dinsdag 12 maart speelde SMB 3 tegen UVS 3 in het kader van de SOS-competitie. Onze tegenstander stond bovenaan en een spannende avond lag in het verschiet. Lucas de jong verving Erik Kstermans, verder speelden we in onze vertrouwde opstelling. Het is moeilijk om een verslag te maken als ik van verschillende mensen geen berichtje krijg over hun gespeelde partij. Dan maar beperkt tot binnengekomen reacties en van datgene wat ik zo van de zijlijn van andere partijen heb meegekregen. Oproep hierbij om dat "inzenden" in de toekomst beter te doen.


Het eerste uur was er nauwelijks tekening in de partijen. Ik werd eigenlijk wel verrast toen er plots na ongeveer 2 uur spelen vlak achter elkaar drie partijen, aan de laatste 3 borden, remise werden. Marinus Mulders aan bord 7 had het in het begin lastig gehad met het vinden van een juiste rokade, toen hij die uiteindelijk lang had kunnen uitvoeren was er volgens hem een remisestelling ontstaan die beide kanten weinig perspectief gaf voor het nemen van risico.

Van de remise partij van Paul van Deemen aan het laatste bord weet ik helaas niets te melden. Eline, bord 6, zat naast me en haar partij leek me er goed uitzien voor SMB. Ze stond mijns inziens beter. Ze kwam echter onder tijdsdruk, durfde niet voluit verder te spelen en besloot daarom tot remise.

De partij van Peter Groenewald aan bord 4 tegen Theo Felet. Peter gaf het volgende commentaar: "Mijn tegenstander deed met dame en loper op de diagonaal b8-h2 poging tot mataanval. Gepareerd met f4. Op de 19e zet verzuimde ik mijn paard op b5 tijdig te dekken waardoor dit verloren ging. Ondanks dit verlies probeerde ik een aanval op zijn koningsstelling nadat hij kort had gerokeerd. Die aanval lukte niet. Uiteindelijk bleek het extra stuk van mijn tegenstander toch doorslaggevend. Verlies voor mij."

Mijn partij op bord 5. Ik speelde met zwart tegen Luc van Harxen, een tegenstander die qua rating van mijn niveau was. Dat bleek ook wel tijdens de partij. Het ging heel lang gelijk op. In een Caro-Kann opening bleef ik goed overeind, spannend positiespel volgde. De stelling aan beide kanten werd tamelijk dichtgeschoven en materieel bleef het in evenwicht. Rond de 40e zet bood ik remise aan, met name omdat ik geen uitbraak en initiatieven zag voor mezelf. Mijn tegenstander dacht even na maar besloot toch tot verder spelen.

In een slagwisseling, waarbij alle zware stukken van het bord gingen, bleven voor wit koning, loper en 5 pionnen over. Voor mij koning, paard en 5 pionnen. Ik was die afruil en slagwisseling van de zware stukken aangegaan omdat ik dacht dat mijn paard in het resterende eindspel sterker zou zijn dan zijn loper. In principe juist geredeneerd, ware het niet dat ik meteen een pion verloor door dubbelaanval van zijn loper. Dit verlies bleek cruciaal. Ik kon de stelling niet meer houden omdat hij naarmate de partij vorderde vrijpionnen aan de rand en het centrum kreeg. Op de 65e zet gaf ik op. Zeer teleurgesteld. Niet veel fout gedaan tijdens de partij maar gestruikeld over mijn tegenstanders pluspion. Mijn eerste externe verliespartijen dit seizoen.

Dan de partij van Lucas aan bord 3: Hij vertelde het volgende erover: "Ik mocht voor de tweede keer dit seizoen invallen tegen UVS. Was ik de vorige keer tegen UVS 4 de enige van ons die verloor, ditmaal was het precies andersom. Ik speelde aan bord 3 met Zwart tegen Dirk van Nuland. Hij speelde wat passief en na 19 zetten bereikten we de volgende stelling.

Hier dacht mijn tegenstander kennelijk toch wat spel te moeten ontwikkelen, maar zijn 20.b4? is een fout want die kan ik gewoon slaan: 20... cxb4 21.axb4 Pxb4 en de c-pion is gepend. Het ging verder met 22.Db2 Pd5 23.Ld2 Lf6 24.Db3 Lf7 25.d4? en de volgende simpele truc 25... Pxc3 en Wit gaf op. Hij kan het beste zijn dame geven voor toren en stuk, maar aangezien ik na slaan op d4 ook nog eens drie pionnen extra heb is de stelling hopeloos.

De eerste twee borden, Valentijn Pfijffer en Bart Stroucken gingen helaas ook verloren. Bart had aan bord 2 heel lang uitzicht op remise (volgens zijn eigen inschatting had hij lang beter gestaan, maar raakte vermoeid) maar ging in een pionneneindspel aan het eind van de avond toch ten onder. Terugkijkend op de avond : einduitslag SMB 3 - UVS 3 2.5-5.5

Na drie overwinningen en drie nederlagen in de SOS-competitie blijven we qua score steken in de middenmoot van de ranglijst. In de laatste komende partij tegen Velp gaat het vooral om de eer, winnen wordt hoe dan ook weer eens tijd voor SMB 3.

Verslag Frans Drummen