Houdt moed!

verslag SMB 2- UVS 1, maandag 20 januari 2020
Soms is het plezierig om een wedstrijd verslag op te schrijven. soms even niet. We wisten dat met een gemiddeld ratingsverschil van ongeveer 300 Elopunten t.o.v. onze stadgenoten het die avond zeer zwaar zou worden. Dit te meer daar onze 3 topborden afwezig waren. En zwaar werd het ook.


Rolf was het eerst klaar: "Ik speelde aan bord 3 met zwart tegen Koen de Wilt niet één van mijn beste partijen. Na een ogenschijnlijk rustige afruilvariant van de Aljechin, kwamen we in een scherpe stelling terecht die ik volkomen verkeerd taxeerde, waardoor wit veel te gemakkelijk vrij spel kreeg. Daar waar een kwaliteitsoffer prima aanvalskansen zou hebben gegeven, koos ik voor passief verdedigen. Eenmaal op de achterste linies in de knel dacht ik mijn stelling te kunnen bevrijden door via f5 de opstoot f4 te dreigen en een loper op e3 in te sluiten. Omdat mijn tegenstander ook een (tussen)zet mocht doen (waarmee de witte diagonaal a2-g8 kwam bloot te liggen), kon wit ofwel met een paard mijn stelling binnendringen ofwel mat in vier geven. Ik koos voor de laatste snelle dood. Deze partij past mooi in het UVS archief, waar sinds 2015 mijn naam prijkt als de kortste volledige partij ooit."

Een half uur later keek ik eens naar links en zag 4 lege borden; we stonden met 4-0 achter. Achtereenvolgens verloren Huub, Jaap en Henk. Huub: "Mijn tegenstander Ivar Heine en ik speelden een interessante partij. Het ging lang gelijk op, met wat ruimteoverwicht op de damevleugel voor mij en wat potentiële aanvalskansen in het centrum voor hem. Ik was niet doortastend genoeg, koos voor een traag plan, waar mijn tegenstander direct bleef spelen. Het had allemaal nog niet zo slecht af hoeven lopen als ik zelf niet de poort naar de koning had opengezet met de waanzinnige zet g4. Mijn verraste opponent trad binnen, keek even naar een paar voor de hand liggende zetten en ik schudde hem vervolgens op tijd de hand. Na afloop dwong ik mezelf gewoon samen te gaan analyseren. Dat is met Ivar geen straf en zo boekte ik toch nog een kleine overwinning. Op mijzelf, want op wie anders smaakt het beter? Voorwaarts!"

Jaap: "Wit opende met het 'Londens systeem'. Zwart stelde zich daartegen te passief op. Daardoor werd wit in staat gesteld zijn wederpartij op te rollen, plat te walsen, uit te persen en ten slotte te vermorzelen. Nadat wit met enig mededogen had geïnformeerd naar zwarts rating, ging laatstgenoemde maar kijken naar andere manieren waarop je kunt verliezen."

Henk: "In een partij, die qua opening zo uit het boekje kon komen, dacht ik aan nu moet ik gaan aanvallen. Mijn tegenstander dacht daar net iets eerder aan. Hij drukte me zo'n beetje tegen de achterlijn. Toen ik nog hoorde dat mijn tegenstander een rating van 1900 had, zakte me de moed in de schoenen. Doet blijkbaar psychologisch ook het nodige met me. Een aanval op mijn koning met zijn paard op f3 had ik nooit mogen pareren met slaan met pion g2. Ik wist dat, maar twijfel en toch ineens iets zien wat er helemaal niet was, deed me de pion pakken. Daarmee mezelf, de captain, het team teleurstellend achterlatend. Ben huilend naar huis gefietst (dat laatste is niet waar)." 0-4

Ik liep even rond om de rest te bekijken toen Stijn en Matthijs naar me toekwamen: weer twee verloren partijen. Matthijs: "Mijn tegenstander speelde het Evans gambit, wat ik niet kende. Ik kreeg daarmee wel een pion, en later won ik er nog een, maar mijn tegenstander stond daarna wel heel dreigend. Op een gegeven moment deed ik toen twee zetten die niet helemaal nauwkeurig waren, maar dat was te veel gevraagd van mijn stelling."

Nog twee spelers bleven over: de oudsten. Ikzelf speelde tegen de sympathieke Dennis Breuker (ruim 400 Elo punten meer dan ik) de afruilvariant van het Frans. De witspeler had een optisch betere stelling met diverse dreigingen. Na 18... Pg4 stond ik zelfs ietsje beter (zei de heer Fritz) al had spoedig daarna wit weer het initiatief. Met nog twee minuten op de klok ging ik met 29... Te8 in de fout en verloor in twee zetten. Ik kon kiezen uit een stukverlies of me mat laten zetten. Ik koos het laatste.

Vervolgens moest ook als laatste Geurt het loodje leggen: "De opening en het middenspel verliepen vrij rustig, mijn tegenstander vond het zelfs saai. Er werd veel geruild, wat resulteerde in een eindspel van ieder 2 torens, een loper en 5 pionnen, het geen lichtelijk in het voordeel van mijn tegenstander was. De computer geeft -0,30 aan. Wat wel een belangrijke rol speelde was de tijdnood, waarin ik mij bevond. Met minder dan 1 minuut sloeg de paniek toe. In slechte stelling ging ik door de vlag, waarmee 0-8 een feit was."

De volgende wedstrijd spelen we tegen de koploper, maar slechter dan deze uitslag kan het niet worden.

Henny Goverde