HMC 3 - SMB 2 6,5 - 1,5!

maandag 13 februari 2023
Na tien pogingen nog een invaller te vinden berustte ik in een leeg bord. We gingen met 7 personen op pad naar Den Bosch om aan te treden tegen HMC 3. Omdat Peter Schut (onze sterkste speler) aan SMB 1 was uitgeleend, waren we ook kwalitatief minder. De vooruitzichten waar dus niet florissant en bleken geheel uit te komen. De speelomstandigheden waren prima. We hadden allemaal een brede tafel en veel ruimte om ons heen. De wedstrijd verliep minder voorspoedig. Op bord 1 kwam Guus Alberts goed uit de opening en lange tijd dachten we dat hij de partij over de streep zou trekken. De tijdnood waar Guus in terecht kwam zorgde voor een aantal mindere zetten waardoor hij alsnog verloor.

Lucas de Jong - Wim van Oostrum
Op bord 5 speelde Lucas De Jong. Lucas speelde aan het vijfde bord tegen Wim van Oostrum en won al snel een pion. Lange tijd hield hij dat voordeel vast en had hij bovendien tijdsvoordeel op de klok. Helaas ging hij in deze stelling toch de mist in. Hier speelde Lucas 26.Pd4?!, maar hij miste daarbij dat Zwart met 26... Lxd4 27.exd4 Tb4 die pion kan terugwinnen. Er volgde 28.Tc7 Pf6 en hier koos Lucas voor het passieve 29.Le2? waar een zet als 29.Kf1 of (de computersuggestie) 29.Tc3 nog steeds uitstekende perspectieven had geboden omdat de a-pion van Wit heel hard loopt. Na de partijvoortzetting sloeg Zwart met 29... Txd4 de pion waardoor de stelling weer zo ongeveer gelijk was. In tijdnood maakte Lucas helaas meerdere blunders waardoor hij uiteindelijk zelfs nog verloor. Een zure nederlaag voor hem.

Peter van den Berg - Loek Mosterdman
Op bord drie speelde ondergetekende. In de opening miste ik een kansrijke voortzetting door iets te hebberig een pion te slaan. In plaats van een aardig voordeel volgde een mindere stelling met de vraag hoe houd ik dit overeind. Lange tijd wist mijn tegenstander de juiste zetten te vinden totdat ik toch een kans kreeg op evenwicht. Ik vervolgde met 27.g4? en na 27... Df7 speelde ik iets te gehaast 28.Te1 en na 28... Da7 bedreigde Zwart de pion en ondertussen het paard op d4. Dat was te veel voor mijn stelling: 0-1. Maar wat als ik 27.f5! had gespeeld? Zwart staat nog steeds beter maar het is een erg lastige stelling. Na 27... Dg5 28.Dxg5 Pxg5 29.Tf4 gaan we een lastig eindspel in.

Op bord 4 was de stelling van Jan Kersten lange tijd in evenwicht. Toch lukte het Jan het eerste punt voor ons binnen te halen. Een mooi resultaat. Jaap van Gelderen speelde een evenwichtige partij en dat bleef tot het eind. Een half punt erbij. Maar daarbij bleef het. Frans Drummen verloor in een partij waar ik niks van mee heb gekregen. Jan Aalbers leek lange tijd op remise af te stevenen maar uiteindelijk ging het toch mis. Anderhalf punt daar moesten we het mee doen. Volgende keer beter.

Peter van den Berg