Degradatiezorgen voor SMB 2 SOS

maandag 17 april 2023
Afgelopen donderdag speelde SMB 2 de uitwedstrijd tegen Mook 2. Vooraf stonden beide teams dicht bij elkaar, Mook één matchpunt boven ons. Winst zou een grote stap zijn naar lijfsbehoud, terwijl een nederlaag tot degradatiezorgen zou leiden. Frans Drummen en Jan Aalbers waren verhinderd, maar met Noël Bangma en Jesper Held hadden we waardige vervangers (bedankt!).


De partij van Wilbert van Ham was als eerste klaar. Hij speelde aan het vijfde bord maar trof daar de sterke Huub Blom, kennelijk vanwege een tactische opstelling van Mook. Wilbert kwam nooit in zijn spel tegen het Frans en moest al snel opgeven. Rolf trok de stand echter weer gelijk. Hij schrijft het volgende: "Ik speelde met zwart tegen Byron Eekhout. Na een ogenschijnlijk rustige Hollandse opening werd het na tegengestelde rokades toch wel wat scherp. Aangezien Wit echter niet met zijn g- maar met zijn h-pion ten aanval trok, werd de dreiging voor de zwarte koningsstelling m.i. niet bijzonder gevaarlijk en kon ik aan de andere kant van het bord met dame en wat pionnen de witte koning onder vuur nemen. Helaas eindigde de partij abrupt. Na de zet b7-b5 dacht Wit namelijk met een paardvorkje een loper te kunnen winnen, maar vergat dat veld c6 gedekt stond door een loper op e8 (die verdekt stond opgesteld achter de loper op e7). Wit speelde vervolgens wel g4, in de hoop op iets van een aanval, maar kon met een stuk minder mat niet verhinderen."

Noël Bangma – Rob Jansen
stelling na 19.Dd1 met remiseaanbod
Daarna verloor teamleider Paul van Deemen, die er tegen Twan Verhofstad niet aan te pas kwam. Vervolgens speelde Noël remise. Hij schrijft: "Ik speelde op bord 3 tegen Rob Jansen. Rob speelde een lijn in het Scandinavisch die ik nog niet eerder gezien had, dus kwam ik al vrij snel achter op de klok en ook achter op stelling. Na een poging om een pion te offeren voor activiteit had ik het idee dat ik wat betere stukken had, maar geen compensatie voor de pion. Mijn tegenstander bood remise aan, wat ik in eerste instantie weigerde maar twee zetten later toch terug aanbood omdat onze overige borden mijns inziens een goede positie hadden om het teamresultaat binnen te halen. De eindstelling (zie diagram) is positioneel totaal verloren voor mij (bijna -3 aldus de vis, met duidelijke zwaktes in de stelling), maar gelukkig accepteerde hij mijn tegenaanbod."

Lucas de Jong – Roy van Esch
stelling na 30... a5?
De gelijkmaker kwam van mijzelf aan het eerste bord. Ik trof daar hun sterkste speler, Roy van Esch. Het was een interessante, gelijk opgaande partij. Na ruil van wat stukken ontstond een stelling waarin Zwart wat druk probeerde uit te oefenen op mijn a-pion. Ik kon echter tegenspel creëren in deze stelling.

Hier kreeg ik de kans om 31.Pe5! te spelen, waarna er ineens druk is tegen Zwarts koning. Roy antwoordde met 31... Kg7? (31...Ta7 was beter) en helaas miste ik hier de directe winst (32.Pd7). Na 32.Dc7? Tf8 33.Pd3 had Zwart zich nog kunnen verdedigen met 33...Dc4 34.Dxb6 Dxd3 35.Dxa5 en hij staat een pion achter in het eindspel. Hij speelde echter 33... Db3? 34.Pc5. Naast slaan van de dame dreigt Wit ook kwaliteitswinst met Pe6+ door de penning van de f-pion. Zijn 34... Pa8 hielp niet: na 35.De7 (35.De5+ was ook mogelijk) 35... Db4 36.Pe6+ Kg8 37.Dxb4 axb4 38.Pxf8 Kxf8 39.Tb1 was het uit. Ondanks tijdnood speelde ik het goed uit en op zet 60 was de 2,5-2,5 een feit.

Alle druk rustte toen op de schouders van invaller Jesper. Hij weigerde tot twee keer toe een remiseaanbod van Emiel Laurant, maar in tijdnood ging het helemaal mis en verloor hij nog.

Helaas dus een zure nederlaag op deze spannende schaakavond. We zullen flink aan de bak moeten op de slotavond in ons eigen 't Hert, want als wij verliezen kunnen we nog gepasseerd worden door zowel UVS 3 (als het gelijkspeelt) als ASV 5 (als het 2 matchpunten haalt uit hun twee resterende wedstrijden). Wij zullen onze huid tegen kampioen Doetinchem zo duur mogelijk verkopen. Hopelijk is dat genoeg.

Lucas de Jong