Afgelopen maandagavond was het zover: de eerste SOS-competitiewedstrijd van SMB 2. Met een gewijzigd team - we verwelkomden nieuwkomers Jelle (vaste speler) en Jos (invaller) - trokken we vol goede moed naar Arnhem-Zuid. Daar kruisten we de degens met De Toren 2, op papier toch een sterke tegenstander. Gelukkig hebben we dit jaar de luxe dat we met Jelle een nóg sterkere bord 1-speler aan boord hebben. Al zorgden we maandag op alle borden voor prestaties van formaat.
Als eerste was Paul klaar, die speelde aan bord 6 tegen Hans van Leeuwen (niet onze oud-clubgenoot met dezelfde naam). In de partij kwam het Italiaans met 3... h6 op het bord. Na zet 9 was er sprake van een volledig symmetrische stelling. Toen er daarna eindelijk wat stukken van het bord verdwenen, kwam er iets meer leven in de partij, maar eigenlijk had geen van beide spelers echt een significant voordeel. Dat veranderde bij zet 22, waar Wit een kans liet liggen om de partij naar zich toe te trekken. Zie diagram.
Paul had hier zojuist 21... Pxd5? gespeeld. Omdat Wit hier met de pion terugsloeg, was er geen sprake meer van echt voordeel. Maar als Wit hier iets langer had nagedacht en met het paard had gepakt, had hij hier een zeer actieve, dreigende stelling gekregen (die de computer met +2,1 beoordeelt: 22.Pxd5 Te6 23.Tg3 Tg6 24.Tc3 Txe4 25.Dxe4 Dxd5 26.Dxd5 Lxd5 27.Txe8+). In de partij verdwenen alle stukken van het bord en ontstond er een situatie waarin Wit eeuwig schaak kon geven. Na twee keer schaak te hebben gegeven, werd er remise overeengekomen. Een prima eerste resultaat!
Jelle van Deemen bewees meteen dat hij een welkome versterking is voor ons team, want hij scoorde het eerste volle punt van de avond. Hij won van Ferdi Berendsen, de teamleider van De Toren. Hij vertelt: "Het was al even geleden dat ik had geschaakt. Een goed moment om weer eens te kijken waar we staan. Vanuit het Vierpaardenspel kwamen we in een gelijke stelling terecht, waarin beide partijen gretig op zoek gingen naar voordeel of ruimte. Uiteindelijk speelde mijn tegenstander net iets te snel en vergreep zich, wat een stuk en de partij kostte. Een leuke, creatieve en spannende pot met kansen aan beide kanten. Als alle partijen zo gaan, belooft het een mooi seizoen te worden."
Lucas kwam al snel prettig te staan. Kort na de opening ontstond de volgende stelling. Tegenstander Tom Kwakkenbos onderkende hier niet dat zijn loperen ook zijn dame wat weinig velden hebben en speelde 15.Tfd1?! waar 15.Pe2 beter was. Lucas reageerde met 15... f6 16.Lh4 Lf4 en de dame heeft geen velden meer. Wit kan ten koste van een pion wel zijn dame redden met 17.Lg3 Lxg3 18.fxg3 Dxg3, maar overzag dat en speelde 17.Pxd5?? cxd5 18.Dc3 Met een stuk meer had Lucas weinig moeite en kort nadat Wit via een penning nog een kwaliteit verloor, was de overwinning een feit.
|
Op dat moment was al duidelijk dat wij zouden gaan winnen, want Jos stond gewonnen. Hij scoorde inderdaad het beslissende punt. Ook hij kwam erg goed uit de opening, mede door onconventioneel openingsspel van zwartspeler Chellappan Aidakalam.
Zwart heeft net met zijn loper teruggenomen op c5, waar slaan met het paard nog wel meeviel voor hem. Nu kwam Jos al zo'n beetje gewonnen te staan met 9.Te1+ Kf8 10.Le3 Ld6?! 11.c4 Lb4 12.Pbd2 Tc8 13.Db3 en de activiteit van de witte stukken en de slechte positie van de zwarte koning betekenen dat de partij in computertermen al uit is (+2,7). Jos gaf zijn tegenstander later in de partij nog één kans, maar speelde het verder goed uit.
Daarmee was de koek nog niet op, want ook Wilbert pakte een punt. Hij schrijft: "Ik speelde tegen Ad Braam. Ik wist niet hoe sterk hij was, maar het feit dat hij bijna een half uur nadacht over zijn vierde zet gaf me veel vertrouwen. Veel gebeurde er echter niet. Pas meer dan twee uur later, toen het team al gewonnen had en wij alleen nog torens en pionnen op het bord hadden staan, maakte hij een foutje dat hem een paar zetten later een pion kostte. Helemaal op het eind van de avond was die pion een vrijpion geworden waardoor ook ik een bordpunt bij kon dragen aan de overwinning."
Jeroen maakte het feestje compleet. Hij zat op bord 4 met zwart tegenover Jan Cnossen, op papier in ieder geval een geduchte tegenstander. Jeroen: "Het was een verschrikkelijk taaie partij, met weinig kansen voor mij en vooral verdedigend kunst- en vliegwerk om nergens materiaal te verliezen of overlopen te worden door zijn opstomende d-, e-, en f-pion. Nadat ik langzaam maar zeker mijn stukken iets uit de verdrukking wist te halen en ondertussen ook van alles kon afruilen, ontstond er na zo'n drie uurtjes zwoegen een eindspel met allebei 6 pionnen en ongelijke lopers. Een remiseaanbod van Wit in deze situatie zag ik echter niet zitten, omdat ik dacht dat mijn koning zijn stelling binnen kon dringen om daar een of meerdere pionnen te pakken en zo een doortocht voor mijn eigen pionnen te creëren. De computer zegt achteraf dat de stelling nog te houden is voor Wit, maar alleen als die enkel goede zetten vindt. Ik speelde door en omdat Wit te gehaast en daarom onnauwkeurig speelde, kwam hij een paar zetten later inderdaad in de door mij al voorspelde problemen. Hij wachtte het onvermijdelijke materiaalverlies (ik dreigde op enig moment zelfs zijn loper in te sluiten) dan ook niet af en gaf teleurgesteld op. Daar had zeker meer in gezeten voor Wit!"
Daarmee was ook de laatste partij (ruim na elven) ten einde en konden we met een 5,5-0,5 overwinning op zak weer terug naar Nijmegen. Een droombegin voor SMB 2.
Jeroen Timmermans en Lucas de Jong
|
|