De ware liefhebber (aflevering 2)

donderdag 5 december 2024

2. De ingesloten pion


Er zijn mensen die heel goed kunnen "multi-tasken". Voor hen is het vanzelfsprekend dat je verschillende dingen tegelijk doet. Combineren zit in hun genen en bloed. Zij kijken dan ook verbaasd en beledigd op als hun partner vraagt: "Luister je wel?" Dit vanwege het feit dat de multi-tasker tijdens een gesprek met de partner ook televisie kijkt, met de hond speelt en op internet schaakt. Ze laten misschien af en toe een steekje vallen qua concentratie, maar daar staat veel tijdwinst tegenover. Schakers zijn ware multi-taskers. In hun brein zijn ze tijdens het schaken zowel bezig met strategie, tactiek, positiespel, aanval en verdediging en vooruitdenken. Alles tegelijk. Die combinatiedrift trekken ze makkelijk door in het echte leven.

Neem nou chirurg P. Janssens, werkzaam in een groot academisch ziekenhuis. Hij is een kundig arts, zijn operatieschema zit bomvol met afspraken. Hij is ook een enthousiast schaker en ook zijn schaakagenda kent geen lege plekken. Met andere woorden "een echte liefhebber". Hij weet beide zaken, schaken en opereren, prima te combineren. De anesthesist van zijn operatieteam is ook zo'n type. Deze doet graag met hem mee.

Er zijn saaie routine operaties als knie of heupvervanging. Dat werd anders sinds beide mannen tussendoor snelschaakpotjes spelen. Zo blijft het spannend en is elke ingreep toch steeds weer nieuw. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat er af en toe een foutje bij insluipt. Tijdens een maagverkleining miste men op het eind in het eindspel een pion. Deze bleek, in de analyse achteraf, per abuis in de maag ingesloten geraakt te zijn. Begrijpelijk, tijdens een rapidpartijtje vliegen de stukken soms in het rond. De ervaren chirurg besloot de pion te laten zitten. Weer opensnijden, desinfecteren, weer dichtnaaien zou extra risico opleveren voor de patiënt. Probleem opgelost, al verdient dit slippertje natuurlijk niet de schoonheidsprijs.

Ik las laatst in de Gelderlander dat 16 procent van alle cliënten/patiënten in een Nederlands ziekenhuis na een behandeling slechter uit het ziekenhuis zijn gekomen dan ze erin gekomen zijn. Als redenen werden genoemd: infecties die mensen oplopen in het ziekenhuis, foute diagnoses en concentratieverlies bij artsen en verplegend personeel. Ik ben benieuwd naar de cijfers van het academisch ziekenhuis van chirurg Janssens.

Frans Drummen