home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

AB-jeugd speeldag 3

donderdag 11 december 2008
Voor de 3e en laatste keer vroeg opstaan, op tijd verzamelen en rond 9 uur richting Zwolle vertrekken. Daar wacht de ontknoping van de 1e klasse Noord-Oost in de AB-categorie. Het idee was om met Roy of Martine een soort geheim wapen achter de hand te houden voor deze allesbepalende slotronde. Roy had de bekende werk-smoes, en Martine de al even bekende andere-verplichtingen-smoes.

Het geheime wapen van vandaag heet Fritz. Niet Frits Meulenbeld, maar Fritz 11. Omdat we er snel achterkomen dat een laptop in de trein helemaal niet handig is, laat ik het aan Rijk en Roel over om wat openingen voor te bereiden. Terwijl ik Roel vertel over Nadia’s Dutch Defense op 1. d4, ontwijkt Dennis op slinkse wijze de kaartjescontrole door op het juiste moment naar de wc te gaan. In Deventer komt het voltallige Pallas-team op de bank naast ons zitten. Voltallig? Nee, ze zijn pas met drie spelers, maar Ben Bloemsma komt later, als het goed is althans.

In het denksportcentrum in Zwolle is medekoploper De Toren onze eerste tegenstander. Dennis speelt tegen Marcella Gunther een partij die op remise lijkt af te stevenen, en hetzelfde geldt voor mijn gesloten Franse partij tegen Richard Rieksen. Het zal moeten gebeuren op de onderste borden. Roel biedt drie keer remise aan, maar Nadia Bloemendaal, naar eigen zeggen een SMB-insider, heeft één trucje meer in het eindspel. Op bord 4 zit niet Koen Rieksen maar Ferdinand Binnendijk, bijgenaamd Furbinator. In zijn vrije tijd speelt hij mandoline, maar vandaag houdt hij Rijk op remise. Hierdoor ligt de druk opeens bij Dennis en mij. Dennis staat opeens een pion voor en maakt het keurig af: 1½-1½. Bij Richard en mij is de tijdnoodfase inmiddels aangebroken. Dennis zegt later dat ik niet zoveel moet nadenken maar gewoon hem door zijn vlag had moeten stampen. Hij lijkt zo aardig die Dennis, maar van binnen... Uiteindelijk staat alles vast en is het gewoon remise. 2-2 tegen medekoploper De Toren, die nu met één bordpunt meer beginnen aan de laatste twee rondes.

De eerste chocoladeletters komen tevoorschijn terwijl we in afwachting zijn van de volgende ronde. Die volgende ronde is tegen Pallas, waarbij Ben Bloemsa ondertussen is komen aanschuiven: ze zijn compleet. Dennis mag tegen Jan Willem Gerth van Wijk. Gelukkig is zijn naam langer dan zijn kennis van het Frans, want Dennis neemt snel de leiding. Op bord 4 krijgt Rijk vroeg remise aangeboden door Johnny Paans, maar hij slaat het af. Met grote gevolgen. Rijk geeft een loper weg en verliest de partij. Roel geeft plotseling op naast mij, maar na strenge blikken van Dennis, Rijk en mij trekt hij zijn hand snel terug en speelt hij door. Drie zetten om precies te zijn. Dan werpt hij alsnog de handdoek door de welbekende ring. We staan 2-0 achter! Namens De Toren komt Nadia dat er even goed inwrijven, maar ik herhaal dat we nog niet verloren hebben. En als Dennis voor 2-1 zorgt lijkt een gelijkspel goed haalbaar. Weer worden de notatieboekjes aan de kant geschoven en de pennen neergelegd: een race tegen de klok. Ik sla minstens vijf keer remise af, maar ik kom er niet doorheen. De eerste nederlaag van ons team is een feit, en de titel is opeens heel ver weg.

Schaakmaat 4. Een beruchte tegenstander voor de laatste ronde. 2 jaar geleden ging het mis, vorig jaar ging het bijna mis. Dit jaar is het eenvoudig: bij winst zijn we 2e. Pallas zet al snel een 4-0 overwinning neer: we moeten winnen. Ik speel tegen Ajax-fan Yorgo Overweg om ongeslagen te blijven in de 1e Klasse. Rijk zorgt snel voor de 1-0 tegen Manon Huzen, en Dennis staat al even snel een pion voor tegen Daniël Wolvers. Dezelfde Daniël Wolvers die een aantal weken geleden een team hoger op bord 4 tegen Guus remise speelde. Bij mij gaat het na een slechte opening vrij goed met een loper winst tegen twee pionnen. Roel denkt lang na, en opeens hoor ik hem lichtelijk gefrustreerd wat mompelen en zijn hand uitsteken. Geen goed teken. Ondertussen is alles wat Pallas een warm hart toedraagt om de borden van Dennis en mij gaan staan. Dennis staat nog steeds dezelfde pion voor. Bij mij gaat het minder eenvoudig. Na het slaan van een pion mis ik een aanval op mijn dame waardoor ik mijn toren kwijtraak. In plaats daarvan geef ik mijn dame tegen een toren, maar erg fijn ziet het er niet uit. Na het weggeven van een paard lijkt mijn eerste nederlaag een feit te worden. Ik bied nog remise aan. Yorgo reageert niet en ik voeg er een cola en een vaantje aan toe. Wanhopig bied ik zelfs nog aan om het clublied van Ajax te zingen als hij het accepteert, maar hij blijkt minder chantabel dan de senator van Illinois en weet ook mijn pogingen om er pat van te maken te omzeilen. Geen 1e, geen 2e. Het getal op de lelijkste medaille aller tijden is een 3. En om het verslag volledig te maken: Dennis vergeet torens te ruilen en komt ook niet verder dan remise.

Op de terugweg worden de laatste restjes chocoladeletter weggewerkt. De beker is weliswaar groot, maar een gevoel van teleurstelling vult de coupé. Ook een Spicy Cranberry XXL Burger kan dit gevoel niet wegnemen bij Roel.

Individuele resultaten
naam    score    rating    TPR
Dennis    7 uit 8    1775    1976
Robin    5/7    1530    1727
Roel    3½/7*    1338    1395
Rijk    2½/6    1527    1367
Guus    2½/4*    -    1470

*inclusief 1 bye

wachtwoord vergeten?