Joost Michielsen wint Open Schaakkampioen van Arnhem

zondag 5 september 2004
Joost Michielsen duldt geen aanval op koppositie
In de vierde ronde is Joost Michielsen niet in de problemen gekomen tegen generatiegenoot Sander van Eijk. De Edenaar raakte een pion achter tegen de koploper. Michielsen toonde al eerder aan dergelijke voordelen niet meer te verspelen. De speler van DSC Delft heeft daarmee een goede slag geslagen in de strijd om de Open Arnhemse schaaktitel. Michielsen voelt met nog twee ronden te gaan nog slechts de hete adem in zijn nek van de titelverdediger Martin Becker en diens medewinnaar uit 2003, Martin Senff.

Becker kreeg het tegen de Arnhemmer Bob Beeke makkelijker dan verwacht. De speler van De Toren vond geen goed plan en daardoor kreeg Becker het initiatief. Al snel moest Beeke een kwaliteit geven om te overleven. Vervolgens restte een avond van knokken, dat uiteindelijk geen resultaat bracht. De 16-jarige Bochummer kwam zo op 3½ punt. Ook zijn trainer IM Martin Senff bracht zijn score op 3½. De Duitser vocht een prachtig strategisch gevecht uit met de ASV-er Wouter van Rijn. Langzaam maar zeker kreeg Senff de overhand op de damevleugel. Van Rijn kreeg echter tegenkansen door goed stukkenspel. De ASV-er sloeg in het laatste half uur vervolgens een remiseaanbod af. In de spannende slotfase bleek toch de koning van Van Rijn het meest op de tocht te staan. Dat kostte materiaal en de partij.

In de laatst twee ronden zullen de twee Duitsers proberen Michielsen te achterhalen en de titel voor de tweede achtereenvolgende keer mee te nemen richting Bochum.

Een vrij makkelijke zege op Orgibold Suhbat hield Mark Smits in de race voor de prijzen. Ook Robin Swinkels kan hoge ogen gaan gooien. Net als Smits bracht ook Swinkels zijn score op drie punten. Zijn partij tegen Rob van Helvoort kwam langzaam op gang. Juist toen verwacht mocht worden dat de routine van Van Helvoort de doorslag zou kunnen gaan geven, was Swinkels handiger. Pionwinst en actief stukkenspel leverde een gewonnen eindspel op.

In de B-groep vond Philippe Friesen zijn Waterloo. De jeugdige Doetinchemmer vocht een gelijkopgaand duel uit met Chris de Weert van LSG. Na een afwikkeling kreeg De Weert een prachtig loperpaar. De stukken van Friesen kwamen steeds slechter te staan en kort daarna had verder spelen geen zin. Daarme is De Weert één van de vier koplopers. Immers de nog ongeslagen Michel Auwens van PION Groesbeek en Darrell Kho uit Amstelveen kwamen door een bye ook op 3½. De vierde koploper is de Fries Ferdinand van Bavel. De speler van DSC Drachten maakte snel korte metten met Gerard Burgers van Pallas uit Deventer. In deze groep wacht ons een spannende zondag, omdat Philippe Friesen en Jeffrey van Renswoude met maar een half punt minder ook nog op het vinkentouw zitten. De Utrechter klopte de Duitser Herbert Janssen.

Grote finale in slotronde OSKA 2004
In de vijfde ronde werden er veel verbeten duels uitgevochten. Het gaat nu om de prijzen en dat is te merken. Koploper Joost Michielsen houdt zich buiten het strijdgewoel en sluit al na 15 zetten de vrede met de Duitse IM Martin Senff. Michielsen is zo verzekerd van een duel om de hoofdprijs tegen Martin Becker. Om zo’n prachtige finale van het Open Schaakkampioenschap van Arnhem te kunnen krijgen moest de titelverdediger echter eerst van Mark Smits winnen.

Aan dit duel ging een leuk stukje koude oorlog vooraf. Becker die gewoonlijk met d4 opent, had uiteraard zaterdag gezien dat zijn aanstaande tegenstander tegen zijn trainer Senff vrij hardhandig onderuit ging met de Aljechin. Dus opende de Bochummer ditmaal met e4. Daarmee was ook de voorbereiding van Smits voor niets geweest, maar door geen Aljechin te spelen werd dat nadeel wederzijds. Becker voer in het Koningsgambiet echter het best. In het middenspel leverde dat een pion op. Vervolgens liet de Duitser niet meer los. De nog lastige stelling werd met vaste hand tot winst gevoerd. Achter het leidende duo, die beiden 4½ punt hebben, wordt keihard gestreden om de prijzen. Niemand slaagde er echter in om naast Martin Senff op vier punten te komen. Immers, Smits verloor van Becker en ook de andere speler met drie punten, Robin Swinkels won niet. De 15-jarige Brabander probeerde het nog lang in een eindspel met zware stukken. De Wageninger John Cornelisse gaf echter geen krimp ondanks een positioneel nadeel. De ASV-er Wouter van Rijn zal na de opening tegen de Leidenaar Ivo Wantola niet meer gedacht hebben nog bij de besten te behoren na de vijfde ronde. Toch is dat zo. Van Rijn vond een ontsnappingsroute toen Wantola het voordeel niet vast kon houden. Na een afwikkeling naar een toren-lopereindspel was het ineens de Arnhemmer die de beste papieren had. De speler van LSG kreeg geen herkansing meer.

Ook Sander van Eijk sloot aan bij de achtervolgende groep. De Edenaar had steeds een voordeel tegen Vincent Rothuis. De speler van BAT Zevenaar moest een kwaliteit geven en dat brak hem uiteindelijk in het verre eindspel op. Bob Beeke kwam als vierde op 3½. Langzaam maar zeker betaalde een voordeel tegen Kees Stap uit. Gonzalo Tangarife zette clubgenoot Siert Huizinga lange tijd onder druk.

De Velpse ASV-er verdedigde zich nauwkeurig en leek de remise binnen te halen. Een foutje kostte tenslotte toch nog het punt. Daardoor staan Robin Swinkels, Wouter van Rijn, Gonzalo Tangarife, Sander van Eijk en Bob Beeke gedeeld vierde op een punt achter de leiders.

In de B-groep slaagde Michel Auwens er als enige in om zijn score op 4½ te brengen. De jonge Amstelvener Darrell Kho maakte een fout en dat kostte een kwaliteit en een paar pionnen. De speler van PION Groesbeek kon zich zo al vroeg opmaken voor de beslissende partij. De groep concurrenten bestaat nog uit drie spelers. Het duel tussen Ferdinand van Bavel en Chris de Weert was zeer vermakelijk, maar het leverde uiteindelijk geen winnaar op. De Fries Van Bavel wist via een prachtig schijnoffer wel een pion te winnen, maar ook dat was te weinig voor de winst. De Doetinchemmer Philippe Friesen kreeg van Paul de Freytas al vroeg een stukoffer voorgeschoteld. Dit offer bleek vrij kansloos. Friesen deed dan ook lange tijd alles goed en tegen beter weten in, wellicht, deed De Freytas een uiterste poging met ver opgerukte pionnen alsnog te winnen. In tijdnood tastte de jonge Doetinchemmer Friesen mis en ontsnapte De Freytas alsnog met het volle punt.

In beide groepen wordt ook nog gestreden om twee ratingprijzen. In de A-groep is dat voor spelers met een rating lager dan 2000 en in de B-groep ligt die grens op 1640. Gonzalo Tangarige leidt voorlopig de dans in de A-groep. Achtervolgers zijn Stefan Kuipers, Stefan Vosshard en Fred Reulink met een half punt achterstand. In groep B gaat Gerard Burgers aan kop in de stand om deze prijs. Sebastian Muer, Roland Bes en Theo Koeweiden moeten een half punt zien goed te maken.

Joost Michielsen onttroont Martin Becker
DSC-speler Joost Michielsen heeft in een spannend gevecht met titelverdediger Martin Becker de titel voor zich opgeëist. De 17-jarige Delftenaar mag zich daarmee een jaar lang Open schaakkampioen van Arnhem noemen. Michielsen bleef Martin Senff een half punt voor en het drietal Sander van Eijk, Robin Swinkels en Martin Becker zelfs een vol punt.

In de zonovergoten speelzaal was het niet alleen de zon die de temperatuur opdreef. Het waren zeker ook de partijen. Michielsen nam Becker van meet af aan onder vuur, maar lange tijd bleek de 16-jarige Duitser een verdedigingskunstenaar. Een prachtige koningsaanval met kwaliteitsoffer leverde de winst op. Michielsen kwam zo op 5½ punt en was daarmee niet meer te achterhalen. Martin Senff eiste evenals afgelopen jaar de tweede plaats voor zich op.

De speler van SV Katernberg had in een dame-toreneindspel de beste kansen tegen Gonzalo Tangarife. De ASV-er bleef lang op de been, maar op enig moment werd het nadeel te groot. Achter Senff eindigde Becker op 4½. De onttroonde kampioen moest die derde plaats delen met Sander van Eijk en Robin Swinkels. Van Eijk was de ASV-er Wouter van Rijn de baas. Van Rijn kwam langzaam maar zeker in de verdrukking. Een veropgerukte centrumpion werd kostte de Arnhemmer een stuk en de partij. De 15-jarige Robin Swinkels nam Bob Beeke stevig onder vuur. In de koningsaanval ging de Arnhemmer onderuit.

In de B-groep koos Michel Auwens voor zekerheid. Toen de met wit spelende Chris de Weert hem remise voorstelde, nam Auwens de zekerheid van tenminste de gedeelde eerste prijs. De speler van PION Groesbeek accepteerde het vredesvoorstel en wist dat slechts de winnaar van het duel tussen Ferdinand van Bavel en Paul de Freytas naast hem kon komen. Lange tijd zag het er naar uit dat Van Bavel de winst zou gaan grijpen, maar toen zijn aanval werd gekeerd, restte een eindspel met ieder zes pionnen. Ook daarin hield Van Bavel de overhand. Daarmee kwam de speler van Drachten naast Auwens op vijf punten. Een viertal spelers bleef een half punt achter dit duo: Chris de Weert (LSG), Murat Duman (ASV), Jeffrey van Renswoude (Utrecht) en Gilbert Leentjens (GESS).

Eindstand Groep A
No.    PNo.    Name     Score    WP    SB    PS    rat.    TPR    W-We
1.    3    Michielsen, Joost    5.5    22.0    19.50    20.0    2276    2509    +1.18
2.    2    Senff, Martin    5.0    20.5    16.25    17.0    2430    2366    -0.28
3.    8    Swinkels, Robin    4.5    21.5    15.25    15.0    2183    2312    +0.75
    7    Eijk, Sander van    4.5    21.5    14.00    15.5    2200    2283    +0.60
    4    Becker, Martin.    4.5    21.0    14.00    17.5    2251    2274    +0.18
6.    34    Kuipers, Stefan    4.0    23.0    15.00    14.0    1901    2205    +2.05
    31    Reulink, Fred    4.0    21.0    12.75    12.5    1922    2239    +2.10
    24    Sprangers, Remco    4.0    18.5    11.50    11.5    1974    2168    +1.30
    13    Cornelisse, John    4.0    18.5    10.75    12.0    2110    2114    +0.04
10.    6    Rijn, Wouter van    3.5    23.0    12.00    14.0    2219    2147    -0.52
    9    Beeke, Bob    3.5    21.0    10.25    14.0    2159    2095    -0.46
    10    Rothuis, Vincent    3.5    20.5    10.75    12.0    2159    2129    -0.20
    30    Tangarife, Gonzalo    3.5    20.0    9.75    13.0    1948    2193    +1.94
    17    Stap, Kees    3.5    19.0    8.25    12.5    2027    2087    +0.40
15.    11    Smits, Mark    3.0    20.5    7.00    14.0    2135    2060    -0.60
    12    Maduro, Sherman    3.0    19.0    8.50    10.0    2116    1912    -1.30
    29    Heine, Ivar    3.0    19.0    8.25    10.0    1953    1984    +0.20
    41    Vosshard, Stefan    3.0    18.0    8.00    11.0    1786    2014    +1.74
    20    Bruning, Olivier    3.0    17.5    8.50    10.0    2002    1909    -0.65
    22    Pietrow, Andrzej    3.0    17.5    7.25    8.5    1986    2139    +1.20
    35    Huizinga, Siert    3.0    17.0    7.75    12.0    1896    2020    +0.85
    18    Wantola, Ivo    3.0    17.0    5.25    12.0    2024    2057    +0.30
    16    Lommen, Frank    3.0    16.5    8.00    10.0    2029    1946    -0.66
    23    Nelissen, Andy    3.0    16.5    5.75    9.0    1977    2032    +0.48
    26    Hovestadt, Leo    3.0    16.0    4.75    9.5    1966    2001    +0.30
    19    Onzen, Jeroen van    3.0    15.5    6.50    11.0    2012    1875    -1.08
    15    Zahiruddin, Asefi    3.0    14.0    6.00    8.0    2064    1930    -1.08
28.    5    Helvoort, Rob van    2.5    19.5    7.25    10.5    2224    1995    -1.55
    37    Teunissen, Michel    2.5    17.5    7.00    10.0    1865    1980    +0.70
    28    Doorn, Hans van    2.5    16.5    6.50    8.0    1953    1940    -0.10
    33    Pragt, Arjen    2.5    15.0    4.25    8.0    1904    1881    -0.15
    32    Borst, Filip    2.5    13.0    3.25    7.5    1913    1931    +0.10
33.    42    Suhbat, Orgibold    2.0    18.5    3.25    11.0    1761    1830    +0.30
    40    Brussen, Mark    2.0    18.0    4.50    6.5    1796    1863    +0.40
    25    Simons, Rudy    2.0    17.5    4.75    7.0    1967    1883    -0.55
    14    Migchels, Anthony    2.0    16.5    5.00    8.0    2082    1760    -2.15
    21    Swinkels, Jos    2.0    15.0    2.25    6.0    1996    1837    -1.05
38.    36    Leerdam, Robin van    1.5    16.5    3.75    7.5    1893    1766    -0.75
    38    Clevers, Egbert    1.5    16.0    3.25    4.0    1822    1765    -0.30
40.    27    Hogenhout, Ruben    0.5    15.5    4.00    2.5    1963    1424    -0.62
41.    39    Philips, Gordon    0.0    16.5    0.00    0.0    1802    1276    -1.80

Eindstand Groep B
No.    PNo.    Name     Score    WP    SB    PS    rat.    TPR    W-We
1.    4    Bavel, Ferdinand van    5.0    23.5    18.75    17.0    1810    2033    +1.05
    3    Auwens, Michel    5.0    20.5    15.75    19.0    1812    2048    +1.10
3.    11    Weert, Chris de    4.5    23.0    16.25    16.5    1716    1856    +1.08
    8    Renswoude, Jeffrey va    4.5    20.5    15.25    14.5    1744    1814    +0.48
    9    Duman, Murat    4.5    18.5    13.25    14.0    1727    1906    +1.10
    20    Leentjens, Gilbert    4.5    17.0    10.75    15.0    1652    1831    +1.38
7.    2    Freytas, Paul de    4.0    23.5    15.00    16.0    1816    1828    +0.10
    18    Friesen, Philippe    4.0    19.0    10.50    16.0    1672    1775    +0.70
    1    Janssen, Herbert    4.0    18.5    10.50    13.0    1829    1736    -0.68
    35    Bes, Roland    4.0    18.0    11.50    13.0    1556    1767    +1.14
    15    Sylbing, Garth.    4.0    17.5    10.50    14.0    1696    1818    +0.80
12.    7    Kho, Darrell    3.5    21.5    10.25    16.5    1750    1791    +0.30
    40    Vries, Carsten de    3.5    21.5    10.00    12.0    1517    1744    +1.45
    24    Burgers, Gerard    3.5    21.0    9.75    14.5    1639    1726    +0.48
    5    Flohr, Ron    3.5    20.0    10.75    12.5    1806    1726    -0.50
    22    Hoogesteger, Marcel    3.5    18.5    7.50    12.5    1648    1719    +0.62
    17    Zahmat, Bijan    3.5    15.5    8.25    9.0    1683    1426    -1.38
    27    Muer, Sebastian    3.5    15.0    7.00    9.5    1630    1677    +0.44
19.    23    Hamer, Henk    3.0    22.5    10.00    13.5    1645    1613    -0.24
    34    Jaarsveld, P.F. van    3.0    21.5    11.75    11.5    1558    1778    +1.18
    36    Koeweiden, Theo    3.0    21.0    9.00    12.0    1554    1684    +0.90
    6    de Winter, Eric    3.0    20.0    8.75    12.0    1790    1609    -1.44
    25    Hartgers, Leendert    3.0    19.5    9.00    11.5    1639    1605    -0.30
    16    Naasz, Robert    3.0    19.0    8.25    12.0    1692    1595    -0.65
    14    Gijsbers, Egon    3.0    18.0    8.50    11.5    1697    1609    -0.72
    12    Hoeven, Peter van der    3.0    18.0    8.00    10.0    1711    1554    -1.10
    13    Boog, Stef    3.0    17.5    7.75    8.5    1703    1630    -0.50
    10    Fokker, Bjorn    3.0    17.5    7.50    9.5    1719    1584    -0.90
    39    Hinz, Arne    3.0    17.0    8.00    10.0    1524    1707    +1.20
    37    Akker, Bart van den    3.0    16.0    7.00    7.5    1540    1608    +0.34
31.    41    Bergh, Joop van den    2.5    19.0    7.25    8.5    1500    1584    +0.55
    42    Mohr, Fides    2.5    17.5    6.75    8.5    1475    1525    +0.40
    21    Nigrin, Jiri    2.5    17.0    6.00    9.5    1652    1518    -0.95
    28    Landman, Akko    2.5    17.0    5.25    7.0    1629    1490    -1.16
    32    Swalve, Tilko    2.5    15.5    4.25    6.0    1574    1546    -0.26
    29    Wiendels, Frank    2.5    11.5    3.25    6.0    1596    1483    -0.98
37.    19    Kuggeleijn, Frans    2.0    20.5    4.50    10.0    1669    1459    -1.72
    26    Jong, Migchiel de    2.0    18.0    5.00    8.0    1639    1510    -0.85
    48    Zahmat, Bobak    2.0    18.0    3.50    7.0    0000    1474    0.00
    47    Jacopucci, Enrique    2.0    16.5    4.25    6.0    0000    1387    0.00
    44    Minderman, Rienk    2.0    15.5    4.00    8.0    1392    1528    +0.92
    30    Simons, Victor    2.0    15.5    3.00    7.5    1590    1501    -0.60
    46    Lubbers, Rob    2.0    12.0    1.50    6.0    1189    1498    +1.55
44.    45    Segers, Tjeu    1.5    17.0    3.25    6.5    1375    1380    +0.00
    43    Hamers, Peter    1.5    15.5    3.00    6.0    1417    1386    -0.24
    31    Looijen, Jan    1.5    13.5    6.25    5.0    1575    1475    -0.28
47.    33    Hinz, Lothar    1.0    14.5    1.25    2.5    1566    1169    -1.90
48.    38    Duman, Umit    0.5    13.5    0.25    2.5    1526    852    -2.50

[bron: asv-schaken.nl]