SMB jeugd pakt noodzakelijke punten in 2e dag Promotieklasse

zondag 14 november 2004
Door wat privé drukte is het verslag van de tweede wedstrijddag later als jullie van mij gewend zijn. Na de teleurstellende resultaten van de eerste wedstrijddag in de promotieklasse waren de jeugdspelers Martin, Mike, Lars en Roy (op bordvolgorde) vast voorgenomen deze dag “punten te gaan pakken”. Dit is ook nodig, als we de doelstelling willen halen voor dit seizoen n.l. een plaats behouden in de promotieklasse. Onderweg maken we ons wel enige zorgen over de conditie van Mike. Die had ’s avonds een schoolfeestje gehad en problemen met het vervoer, waardoor die pas om 03.30 uur in bed lag.

We spelen in Aldenghoor in een mooie horecagelegenheid. Pieter en Bram blijken inmiddels trouwe supporters te zijn van ons jeugdteam en zijn al aanwezig als we arriveren. Precies om 10.00 uur worden de klokken ingedrukt. De speeltijd bedraagt 2 uur p.p.p.p.

De eerste partij spelen we tegen Schaakmaat3. Als we na 40 minuten op de borden kijken, dan lijkt het erop dat Lars een plus heeft (pion winst), Mike een klein plusje en bij Roy en Martine is er nog weining van te zeggen. Na 1 uur en 15 minuten Bram gevraagd hoe hij onze kansen inschat, het antwoord is simpel “4-0”. 3 minuten later blijkt echter iemand iets gemist te hebben, Bram of Roy want die gaat mat. Lars en Mike verstevigen inmiddels hun positie en na 1 uur en 45 minuten is het Mike die na een -voor hem ongebruikelijk- lange bedenktijd een afruilactie opstart waarbij hij als overwinnaar uit de bus komt. Het eerste puntje is binnen. Bij Lars wordt duidelijk dat die ook afstevent op een overwinning en na een gedegen eindspel is het tweede puntje binnen. Bij Martine was het lange tijd onduidelijk hoe het zou aflopen. Uiteindelijk redt zij het niet en verliest de pot. Het is 2-2. We hebben 1 matchpunt.

De tweede pot tegen een voor ons onbekende tegenstander HMC3. Na een half uur speeltijd staat Lars een pion voor, Mike 2 pionnen achter en Roy ook 1 pion achter. Na 50 minuten weet Roy een stuk te winnen en lijkt het erop dat hij de pot gaat winnen. Mike weet na een afruilactie een pion terug te winnen en staat er goed voor. Lars zien we zwaar nadenken en af en toe “nee schudden”. Ik kan me niet voorstellen dat hij dit doet omdat hij medelijden met zijn tegenstander heeft, het gaat dus niet goed op bord 3. Mike denkt lang na en aan de blik op zijn gezicht kunnen we afleiden dat hij “het licht heeft gezien” Torens worden afgeruild, geeft schaak en valt Toren aan en wint de partij. Het is maar goed dat die jongens geen poker spelen, want ook bij Roy kunnen aan hem merken dat hij de partij gaat winnen, na een kwartier gaat zijn tegenstander mat. Lars blijft knokken en Martine heeft een klein plusje op het bord en weet een Loper af te ruilen tegen een Toren. Uiteindelijk komt ze in een eindspel met 2 Torens, 1 Paard en 1 pion tegen 1 Toren, 1 Loper en 4 pionnen. Gelet ook op het resultaat op de andere borden besluiten Martine remise te spelen. Lars heeft inmiddels een stuk verloren en verliest de partij. Het is 2,5-1,5 en we pakken 2 matchpunten.

Hiermee komen we met 3 matchpunten en 5,5 bordpunt op een vierde plaats in de competitie.

Persoonlijke score na 3 ronden:
Mike (bord 2) 2 bordpunten
Lars (bord 3) 1,5 bordpunt
Martine (bord 1) 1 bordpunt
Roy (bord 4) 1 bordpunt

Kees Baardman