Tjapko en Robin winnen nieuwjaarstoernooi

woensdag 5 januari 2011
Op dinsdag 4 januari 2011 was de eerste schaakavond van het nieuwe jaar. Robin en Roel hadden deze avond een Tweetallentoernooi georganiseerd. De opzet van het toernooi was hetzelfde als de voorgaande jaren. Alle ingeschreven deelnemers werden voorafgaand aan het toernooi gesorteerd op basis van hun rating. Uit de eerste helft van deze lijst werd vervolgens iemand door middel van loting gekoppeld aan iemand uit de tweede helft.

Nadat Cas de loting had verricht, werd de indeling van de eerste ronde bekend gemaakt. Op dat moment kwam echter Jacques binnen en die wilde ook graag meedoen. Er zat dus niets anders op dan nog een tweetal toe te voegen en opnieuw een indeling te maken voor de eerste ronde. Een nadeel was wel dat er nu 9 teams waren, zodat er elke ronde een team vrij was.

Er werden 9 rondes gespeeld en zoals verwacht was Tjapko oppermachtig en won alles. Zijn teamgenoot Robin deed het ook niet gek, waardoor dit tweetal met 15 matchpunten ruim bovenaan eindigde. Roy en Frans eindigden op de tweede plaats en derde werden Jacques en Roel. We zullen het maar op toeval houden dat de beide organisatoren bij de eerste drie eindigden. Opvallend was wel dat tussen de nummer 3 en de nummer 8 maar 2 matchpunten verschil zat.

Terwijl de meeste teams de punten scoorden dankzij hun schaakkwaliteiten, moesten Huub en Oscar een andere tactiek aanwenden. Nadat ze 0 punten uit de eerste drie ronden gescoord hadden, besloten ze wanhopig om aan punten te komen door hun tegenstanders zoveel mogelijk uit hun concentratie te halen. Ze deden dit zelfs bij wedstrijden waar ze zelf niet bij betrokken waren. Deze tactiek was niet echt sportief maar wel effectief, want uit de overige 5 wedstrijden scoorden ze 6 matchpunten.

Eindstand


1 Tjapko en Robin 15 13.0
2 Roy en Frans 12 11.0
3 Jacques en Roel 8 8.0
4 Jeroen en Pierre 8 7.5
5 Eric en Valentijn 7 8.5
Henk en Jos 7 8.5
7 Caspar en Richard 6 7.5
8 Huub en Oscar 6 7.0
9 Peter en Willem 2 3.0