Pion 2 – SMB 4 4-4

zaterdag 11 december 2004
1. Wouter Dinjens    - Olav Schoonenberg    1-0
2. Jo van de Valk    - Peter van den Berg    ½-½
3. Ivar Heine    - Wim Gielen    ½-½
4. Anno Arents    - Lucretia Rodas    1-0
5. Frits Meulenbeld    - Jack Janssen    0-1
6. Maitanja de Jonge    - Huub Jansen    0-1
7. Henk van den Berg    - Martien van Wettum    ½-½
8. Dirk Arts    - Roy van de Hatert    ½-½

Op vrijdag 10 december stond bovenstaande wedstrijd in Groesbeek op het programma. Bij winst zouden we in wedstrijdpunten met nog een aantal teams gelijk op de eerste plaats komen. Aangezien er weinig krachtsverschil is konden we een spannende avond verwachten. Dat klopte volledig. Tot en met de laatste wedstrijd bleef de uitslag ongewis. Met het resultaat konden we beiden tevreden zijn. De partij van Frits tegen Jack Janssen bracht het meeste spektakel met voor ons helaas een slechte afloop. Het verdient de moeite deze partij nog eens uitgebreid te bekijken.

We hadden goede hoop na een uur spelen. Lucretia stond weliswaar een stuk achter met te weinig compensatie maar Frits stond gewonnen en de rest zag er ook positief uit. Ivar was het eerst klaar. Tegen de ons bekende Wim Gielen kwam Ivar niet goed uit de opening en na een grote ruil besloten ze tot remise. Dat viel een beetje tegen. We hadden Ivar juist om tactische reden tegenover Wim gezet. Ondertussen maakten we ons zorgen om Frits. Hij stond nog steeds gewonnen maar het kon nog makkelijk fout gaan.

Wouter kon lekker gaan drukken tegen een geïsoleerde pion van zijn tegenstander. Zelf stond ik wat minder na de opening maar mijn tegenstander investeerde veel tijd. Op het moment dat mijn stelling wat opklaarde bood hij remise aan. Het leek me het beste dit remisebod aan te nemen gezien de stand op de borden. Tenslotte zat ik op bord twee om remise te maken. Door mijn grote voorsprong op de klok besloot ik mijn beslissing nog even uit te stellen. Uiteindelijk verloor Lucretia zoals gevreest. Huub vertelde me dat hij op het punt stond een koningsaanval te beginnen. Mijn advies was gok op het eindspel. Maar als de aanval mislukte zou hij in een slecht eindspel terecht komen. Dus dat was niet zo’n goed advies. Over Henk begonnen we ons langzaam zorgen te maken. Roy stond een gezonde pion voor en kon zorgeloos op winst spelen. De meest aandacht bleef echter de partij van Frits trekken. Nog steeds gewonnen maar het kon o zo makkelijk mis gaan.

Uiteindelijk besloot ik in mijn partij de remise te accepteren. Bij de analyse achteraf leek dat een goed besluit. Bij Roy ging er vervolgens iets mis. Zijn tegenstander kon een stuk winnen, hij deed zijn eerste goede zet en bood remise aan? Uiteraard werd dit door Roy geaccepteerd. Ongeveer tegelijkertijd ging het bij Frits ook fout. Hij stond nog steeds materiaal voor maar zijn koning stond inmiddels midden op het bord. Bij goed spel nog steeds gewonnen maar een fout besliste onmiddellijk.

Tussenstand 3,5-1,5. Wouter stond beter Henk gelijk en Huub totaal verloren. Het advies van mij was doorspelen want wie weet? Dat kon Henk maar matig waarderen en hij bood na nog enkele zetten remise aan. De stelling gaf overigens nauwelijks aanknopingspunten voor een winstpoging. Huub keek me vervolgens hopeloos aan maar besloot toch een kamikazeactie te wagen met het oprukken van twee pionnen. En wonderwel brak er enige onrust uit bij zijn tegenstander. In hoge tijdnood wist Huub een Dame te halen en de strijd in zijn voordeel te beslissen. Nu Wouter nog. Hij wist in tijdnood zijn voordeel keurig te verzilveren en de 4-4 veilig te stellen. Tenslotte de partij van Frits met een eerste reactie van mij.

Frits Meulenbeld - Jack Janssen (Boedapester gambiet) 1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pg4 4.Pf3 Lc5 5.e3 Pc6 6.Le2 Pgxe5 7.Pc3 0-0 8.a3 a5 9.0-0 PxPf3 10.LxPf3 Pe5 11.Le2 Ta6 12.Pe4 La7 13.f4 f5 14. Dd5+ Pf7 15.Dxf5 Th6 16.Dxa5 Dh4 Dit verliest gewoon een stuk met te weinig compensatie 17.DxLa7 Dxh2+ 18.Kf2 Th3 19.Ld2 19.Dd4 of b3 verdienen de voorkeur. Het is echter nog steeds gewonnen voor wit. Pd6 20.Lf3 TxLf3 21.KxTf3 Pxe4 22.KxPe4 d5 23.cxd5 Beter was het natuurlijk om meer veiligheid voor de koning te zoeken. Bv 23.Kd3 . Het is echter nog steeds gewonnen. c5 Het is helemaal uit. 24.Dxc5 Nu krijgt zwart weer tegenkansen. Beter was Tg1 of KF3 Dxg2+ 25.Ke5 De koning begeeft zich in het mijnenveld. DxLd2 26.Dd4 Tf5+ 27.Kd6 Da5 Nu 28. een toren op de c-lijn en wit speelt nog steeds op winst. 28.e4?? En nu is het uit. 0-1

[Peter van den Berg]