SMB jeugd behoudt voor volgend jaar plaats in de promotieklasse

zaterdag 11 december 2004
Op 11 december is het zover, de laatste speeldag in de OSBO promotieklasse voor de AB jeugd wordt gespeeld in Den Bosch. Om 10.15 uur worden de klokken ingedrukt en begint de eerste pot tegen De Schaakmaat 3. Martine, Mike, Roy en Lars zitten in de inmiddels vertrouwde bordvolgorde en weten dat de eerste partij vandaag wel eens beslissend kan zijn. Ze staan op een vierde plaats en moeten die behouden om er zeker van te zijn dat ze niet degraderen. Pieter van Groenestein was zoals inmiddels gebruikelijk, ook aanwezig en had al uitgerekend dat als ze de eerste pot zouden winnen en De Schaakmaat 1 ook zou winnen ze zeker zouden van een plaats voor volgend jaar.

Bij Lars zien we al vrij snel een behoorlijk actieve stelling op het bord. Mike krijgt Frans op het bord en komt er met een klein plusje uit. Na 30 minuten staan Martine en Lars al iets beter en bij Roy gaat het gelijk op. Lars ziet kans om de Koningsstelling met een Loper/Dame lijn onder druk te zetten en zijn tegenstandster moet al vrij snel in de verdediging. Mike weet een pion te winnen en de Koningsstelling van zijn tegenstander behoorlijk te verzwakken. Nadat hij ook nog een Toren tegen een Loper weet af te ruilen lijkt de uitslag al duidelijk te zijn. Na 1 uur en 15 minuten verstreken speeltijd staan ook Roy en Martine iets beter. Bij Lars zien inmiddels een gelijk opgaand spel. De tegenstander van Mike ziet inmiddels een compleet vernietigde koningsstelling en geen kans meer om te verdedigen, hij weet dat het afgelopen is en geeft op.

Na 2 uur en 15 minuten verliest Lars een pion en Roy wint een stuk en lijkt daarmee ook de partij te winnen, toch? Martine staat er goed voor en als we voorzichtig de balans op maken, lijkt 3-1 een reel haalbare uitslag te zijn. Helaas na 3 uur lijkt het noodlot toe te slaan, Roy ziet een “kleinigheidje” over het hoofd en mat dreigt. Martine krijgt een remise aanbod, maar moet nu doorspelen, omdat we met een half puntje te kort er wel eens uit zouden kunnen liggen. Ze blijft protesteren dat het een zinloze strijd is, maar remise accepteren staat waarschijnlijk gelijk met een degradatie, dus ze moet doorspelen en doet dat. Toch komt er daarna al snel een remisestelling op het bord en hebben we 1,5 punt.

Roy blijft nog even vechten, maar verliest (een gewonnen) pot. Lars staat nog steeds een pion achter en we vrezen dat hij het gaat verliezen. Hij weet dat alles nu van hem afhangt en ik ben blij dat ik niet op zijn stoel zit. Vanaf de laatste 10 minuten heeft Lars eigenlijk steeds 1 a 2 minuten meer speeltijd op de klok staan als zijn tegenstandster. Nu blijkt dat Lars de laatste jaren gegroeid is in zijn spel, vroeger zag ik dan vaak dat hij dan tijd inleverde en door de vlag ging. Nu verdeelde hij zijn tijd prima, neemt voldoende tijd voor crusiale zetten en weinig tijd voor zetten met weinig keuze. Inmiddels wisten we dat De Schaakmaat1 had gewonnen, hetgeen betekende, dat als Lars de partij zou winnen, we niet meer konden degraderen. Toch leek hij goed opgewassen te zijn tegen de druk die erop hem ruste. Met nog 4 minuten op de klok nam hij wat langere bedenktijd, daarna volgde een afruil van stukken en toen de kruiddampen waren opgetrokken, stond Lars in een gewonnen stelling.

2,5-1,5 voldoende om volgend jaar weer in de promotieklasse aan te kunnen treden. MET DANK AAN LARS !!

Maar er moest nog een partij gespeeld worden, tegen het sterke HSC Helmond. Deze partij heb ik slechts deels kunnen volgen en ik houd het verslag hierover kort. Mike stond met 5 uit 6 in de top drie van topscoorders en hoopte er nog een puntje aan toe te voegen. Helaas, hij verviel in het spel wat ik gelukkig al lang niet meer van hem heb gezien, een potje snelschaak. Uiteraard werd dit ook net zo hard afgestraft en naar ik hoop een goede leerschool. Na 1 uur dus de eerste tegenpunt.

Martine bleek toch ook niet helemaal meer “in de partij te zitten”. Ze draaide 2 dingen om, n.l. eerst denken en dan doen. Met het gevolg dat ze kort rokeerde en daarna tot de ontdekking kwam dat haar H pion stond aangevallen door een Loper en een Toren. Dus ook deze partij is na 1,5 uur afgelopen.

Op dat moment was al duidelijk dat de partijen van Lars en Roy nog geruime tijd zouden gaan duren en heb ik een tijdje de warmte opgezocht. Het was in de ruimte waar geschaakt werd n.l. steenkoud. Het zag er lang naar uit dat Roy ging verliezen en Lars een halfje zou scoren. Uiteindelijk wist Roy er nog een halfje uit te halen en Lars, die duidelijk “zijn dag had” wist de pot te winnen.

Deze competite zijn we gestart met als doelstelling “een plaats behouden in de promotieklasse”. Dit is gelukt en ze hebben zeker een zeer verdienstelijke competitie gespeeld. Mike is met 5 uit 7 topscoorder in het team en -dat mag ook gezegd worden- een nette presatie op dit niveau. We zullen hem die laatste pot maar vergeven.

De dag zat er nog niet op, want Martine had ons uitgenodigd om bij haar thuis door haar zelf gemaakte pizza’s te komen eten. Dit bleek zelfs een drie gangen menu te zijn, en ik moet zeggen, ze smaakten echt voortreffelijk. Zelfs de pizza die op de grond was gevallen (of was het nu alleen het deeg?) smaakte perfect. ;-)

Het zit er voor dit jaar weer op en ik kijk terug op een leuk seizoen met een leuk team waarmee we naast het serieuze deel ook erg veel lol hebben gehad. Mocht ik volgend jaar weer als teamleider gevraagd worden, dan denk ik dat ik dat maar aanneem.

Persoonlijke score na 7 ronden:
Mike (bord 2) 5 bordpunten
Lars (bord 3) 4 bordpunten
Martine (bord 1) 2,5 bordpunten
Roy (bord 4) 2,5 bordpunten

Kees Baardman