Schaken op het schoolplein

vrijdag 17 juni 2011
Vrijdagnamiddag 17 juni van 17.00 tot 20.00 uur vond er op het schoolplein van de basisschool aan de Lamastraat een gezellige en leuke markt plaats. De markt, die men hier jaarlijks organiseert voor leerlingen/ouders en belangstellenden, stond qua aankleding in het teken van Afrika. Dit resulteerde in een kleurrijk geheel met Afrikaanse drums op de achtergrond. Kinderen konden een heel spelcircuit doen, variërend van ballen gooien, kleien, schminken, vangspelletjes en .... schaken. Dit laatste dankzij Jan Aalbers die connecties met de school had omdat vroeger zijn dochters hier op school gezeten hebben. Bovendien draagt Jan de schaakpromotie bij de jeugd een warm hart toe.


Prima om het jeugdschaak in een dergelijke laagdrempelige context onder de aandacht te brengen. Het werkte goed. Jan en ikzelf bemanden een kraam (gemakshalve had Jan daarbij ook maar meteen het dammen voor zijn rekening genomen).

We hebben onze handen vol gehad aan de jeugd. Een gemêleerde groep. Heel jeugdigen (5 jaar) die kwamen "schakelen", jongentjes van 10 die elkaar bestreden en ook verschillende meisjes die geconcentreerd en met verve partijtjes hebben gespeeld tegen ons en tegen klasgenootjes. Leuk om te zien hoe fanatiek en enthousiast sommige leerlingen waren. Ouders die hun kinderen zetten influisterden werden door ons welwillend getolereerd.

Hierbij enige foto's als sfeerimpressie van deze activiteit. We hebben wat foldertjes over de jeugdclub van SMB aan enkele schaakenthousiastelingen (kinderen en ouders) meegegeven. Conclusie: Het was de moeite waard, kinderen en ouders vonden het leuk. De animo bij de jeugd om te schaken viel ons niet tegen en het was een kleine maar goeie stimulans om het jeugdschaak bij SMB te promoten.

Frans Drummen