Een gelijkspel voor SMB 2 op Valentijnsdag

zaterdag 18 februari 2012
Aan het begin van de avond stonden we stil bij het plotseling overlijden van Jaap Schuld. We kennen Jaap als een vriendelijke man. Een fanatieke schaker en een heer in de omgang. Een groot verlies voor de club.

Met drie overwinningen en een nederlaag speelt SMB 2 boven zijn stand. Dat wilden we graag zo houden. Helaas vielen we deze avond terug naar een niveau wat beter bij ons past. Met een opvallende uitzondering. Aanvankelijk wat argwanend maar inmiddels met grote bewondering volgen we dit seizoen de verrichtingen van Valentijn Phijffer. Weg zijn onze oorspronkelijke gedachten dat het hem allemaal wat mee zit en dat zijn tegenstanders erg meewerken aan zijn succes. Met de score van 4 uit 5 voor Valentijn staan wij andere teamleden ver in de schaduw. Je vraagt je af wat er op zijn naamdag nog mis kan gaan. Niets eigenlijk. Het is zoeken naar het ultieme partijfragment omdat er ook in deze partij weer een ruime keuze was.


Stand na 22.Pe4

Valentijn Phijffer - M. Braam

Met speels gemak heeft Valentijn zijn tegenstander al weer aardig zoek gespeeld. We laten de Grand Matre even zelf aan het woord. Citaat Valentijn: "Hoe hautain het mogen klinken, vreemd genoeg lijkt het hier al uit. Wat hij niet kan, kan ik wel. Mijn torens en pionnen erbij halen. En mijn paard slaan geeft een beslissende vrijpion." Het klinkt inderdaad wat arrogant maar hij heeft natuurlijk volkomen gelijk. De zwartspeler is niet te benijden alhoewel niet altijd de beste voortzetting gekozen werd. Hij speelde de ongelijke strijd nog 20 (?) zetten door voordat hij opgaf. Die zetten laten we niet allemaal zien. Maar met 22....Pxe5 23.dxe5 Dc7 24.Pd6 Td8 25.c5 Td7 26.f4 Lxd6 27.Txd6 Txd6 28.exd6 Dd7 stond de uitslag reeds ver van tevoren vast.

Na al dit moois valt het fletse spel van ons stervelingen natuurlijk extra op. We willen onze onvolkomenheden niet verbergen. Henk had kennelijk zijn dag niet. De volgende stelling lijkt cruciaal voor het resultaat.


Stand na 18.dxe5

J. Boonstra -Henk van den Berg

18... Dxd3? Jammer! Met deze zet werkt zwart zich aardig in de nesten. In het vervolg ging hij dan ook redelijk kansloos ten onder. Veel beter was 18... Lxh3 waarna 19.exf6 gedwongen is. Na 19... Dxf6 staat zwart beter.

Wat ik van Pieter heb meegekregen is dat het lange tijd gelijk stond. Gezien de andere borden vond ik remise aanbieden dan ook een prima besluit. Het zelfde overkwam Peter Schut die een tegenstander met een veel hogere rating had.

Fred van den Berg speelde een potje waarbij het evenwicht lange tijd niet werd verstoord. Dat was niet toevallig aangezien zijn tegenstander dit seizoen in vier ronden alleen remises had geproduceerd. Totdat Fred even vreselijk misgreep en gelijk kon opgeven.


Stand na 58... h5

Fred van den Berg - B. Plomp

Het is potremise. Wit kan wat met de koning op en neer gaan spelen, het levert geen gevaar op. Op winst spelen is onmogelijk. Hij vervolgt met 59.f4??? en plotseling is het uit. Na 59... Kg4 gaat zwart een aantal pionnen ophalen.

Van Bart de Kort heb ik geen partij. Hij vertelde na enige tijd dat hij moeite moest doen om gelijk te komen. Dat lukte hem kennelijk uitstekend aangezien hij zijn partij uiteindelijk nog won!

Zelf speelde ik een matige partij. Na wat beter uit de opening te zijn gekomen kon ik de juiste voortzetting niet vinden. Na een paar mindere zetten werd het vechten voor remise. Vervolgens volgden er een aantal vreselijke maar kolderieke zetten van mij waar mijn tegenstander kennelijk ook geen raad mee wist en die hij met gelijke fouten beantwoordde. Ik wil ze de lezer niet onthouden. Hoe masochistisch kun je zijn?


Stand na 30... Da8

Peter van den Berg - A. Marks

31.f3?? Lxf3 32.Pd5?? Txe1+?? Na 32... Lxg2+ had wit op kunnen geven. 33.Kxe1 De8+?? Simpel 33... Lxg2 was nog ruim voldoende voor de winst. 34.Kf1 Lxd5? 34... Le4! Wat restte was een goed tot gewonnen stelling voor zwart. Het zal de aandachtige lezer niet verbazen dat die winst niet gevonden werd.

Huub kunnen we een saaie of een solide speler noemen, het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Toch leek onze voorzitter ons team nog in hogere sferen te houden. In een iets betere stelling ging hij tot het gaatje.


Stand na 14.c5

R. Verhoef - Huub Jansen

De vraag is natuurlijk of Huub 14... Pc4 of 14... Pbd5 moet spelen. 14... Pc4 vereist het nodige rekenwerk, alhoewel! De loper staat aangevallen en wit heeft een aantal niet te benijden mogelijkheden. Het is verdedigen met 15.Tb1, maar dan wint 15... Pe3 de kwaliteit. Nog beter is dan zelfs 15... Pg4! Het minste schade loopt wit op met 15.Lc1, maar ook dat lijkt niet erg aantrekkelijk. Zwart gaat minstens een pion winnen. Bijvoorbeeld 15.Lc1 Pd5 16.Pxd5 Dxd5 17.Pc2 Lf5 met goede winstkansen. Huub koos helaas voor 14... Pbd5, alhoewel hij ook dan nog de betere stelling heeft. Gelukkig voor ons miste zijn tegenstander even later een kans op groot voordeel. Na een gelijke tussenstand bleef deze partij als laatste en belangrijk voor de beslissing over. Het eindspel in tijdnood leek beter voor Huub maar was gelijk. Toch kan er in grote tijdnood natuurlijk van alles gebeuren. Het liep af met een sisser remise.

Het gemiddelde ratingverschil per bord was 66 elopunten in het voordeel van onze gasten. Dan mag je met een gelijkspel dik tevreden zijn.

SMB 2 - ASV 5 4-4
M. Weijsenfeld - Pieter van de Groenestijn ½-½
Peter Schut - E. Wille ½-½
P. Schoenmaker - Bart de Kort 0-1
Fred van den Berg - B. Plomp 0-1
R. Verhoef - Huub Jansen ½-½
Peter van den Berg - A. Marks ½-½
J. Boonstra - Henk van den Berg 1-0
Valentijn Phijffer - M. Braam 1-0