Voorstel nieuwe opzet interne competitie

zaterdag 17 maart 2012
Het bestuur van SMB stelt voor om de interne competitie met ingang van het seizoen 2012-2013 anders op te zetten. Vroeger bestond de interne competitie van SMB uit gesloten groepen waar je uit kon promoveren en degraderen. Een groot nadeel was dat je gedwongen was om iedere week te komen. En als je tegenstander zich had afgemeld, speelde je die avond geen partij. Omdat steeds meer leden niet meer elke week konden of wilden spelen, werd er overgestapt naar het Systeem Boon. Het voordeel was dat je nu kon komen als je zin had en je had altijd een tegenstander. Toen er later werd overgestapt naar het Systeem Keizer kwam er echter een nadeel bij: bij het Systeem Keizer kun je niet promoveren of degraderen.

Een paar jaren geleden was een aantal sterkere spelers van SMB ontevreden of het Systeem Keizer en zij stelden voor om voor hen weer een gesloten groep in te stellen. Deze zogenaamde Koningsgroep draait nu een aantal jaren en is een succes. De winnaar van de Koningsgroep is de clubkampioen van SMB en de winnaar van de Keizergroep heeft het recht om in de Koningsgroep te spelen.

Vanwege het succes van de Koningsgroep is er nu het voorstel om de gehele interne competitie op deze manier op te zetten. Er worden gespeeld in gesloten groepen van 8 tot 10 schakers (afhankelijk van het aantal inschrijvingen), waarbij degene die de groep wint promoveert naar een hogere groep (indien er een hogere groep is) en degene die als laatste eindigt degradeert naar een lagere groep (indien er een lagere groep is). Er worden twee perioden per seizoen gespeeld. Mocht je niet mee willen doen aan een gesloten groep, dan kun je altijd een Keizerpartij spelen. Hetzelfde als je tegenstander zich heeft afgemeld voor een partij. In principe wordt er eens in de twee weken een partij voor de gesloten groep gespeeld (afhankelijk van de OSBO-competitie en de SMB Beker).

Op deze manier hoopt het bestuur tegemoet te komen aan de wens van leden die de interne competitie graag spannender en minder vrijblijvend zien, zodat er meer binding met de club komt. Bovendien kunnen leden van SMB zelf namen verzinnen voor de verschillende groepen. Suggesties voor namen en op- of aanmerkingen op dit voorstel kun je sturen naar ic@smb.nl. De winnaar van de hoogste groep is de nieuwe clubkampioen. Voor de winnaar van de Keizergroep is ook een kleine prijs beschikbaar, mits hij of zij minimaal tien partijen in de Keizergroep heeft gespeeld.

Omdat het jaarrooster door deze wijziging voller wordt, is het voorstel om het Open Nijmeegs Kampioenschap te schrappen. Het doel van het Open Nijmeegs Kampioenschap was om schakers van buiten de club aan te trekken. Dit doel wordt amper gehaald, er doen steeds minder schakers van buiten SMB hieraan mee. Ook het animo onder leden van SMB is niet groot, per ronde doet minimaal een derde van degene die zich op hebben gegeven niet mee. Verder is het een te grote financiƫle belasting voor SMB (het toernooi kost SMB ongeveer 375 euro).


Reglementen
1. Acht tot tien schakers spelen per periode een enkelrondige competitie (7 of 9 partijen). De indeling geschiedt het op basis van promotie en degradatie. De eerste keer maakt de wedstrijdleider de indeling van de groepen, gebaseerd op de eindstand van de Koningsgroep en de ratinglijst.
2. Voorafgaand aan de competitie wordt vastgelegd welke partijen wanneer plaatsvinden. Bij verhindering op een bepaalde speelavond dient de verhinderde speler zijn tegenstander en de wedstrijdleider voor 17:30 op de betreffende avond hiervan op de hoogte te stellen. Alle afmeldingen worden direct op de website vermeld, zodat iedereen kan zien of zijn/haar partij die avond door gaat. Spelers dienen om 19.45 aanwezig te zijn of telefonisch te hebben doorgegeven dat ze komen, zodat bij eventueel niet aanwezig zijn de tegenstander ingedeeld kan worden in de Keizergroep.
3. Indien een speler niet komt opdagen zonder zich af te melden krijgt hij/zij een reglementaire nul. Komt hij/zij twee keer niet opdagen, dan wordt hij uit de groep gezet.
4. Indien een speler op een avond geen partij heeft, kan hij/zij mee doen met de Keizergroep.
5. De winnaar van een groep (met uitzondering van de hoogste groep) promoveert, degene die als laagste eindigt degradeert (met uitzondering van de laagste groep). Afhankelijk van nieuwe leden, nieuwe aanmeldingen en afmeldingen kan het aantal spelers dat promoveert en degradeert wisselen. De wedstrijdleider beslist.
6. Degene die in beide periode in de hoogste groep het meeste aantal punten heeft gescoord is clubkampioen. Eindigen twee spelers gelijk, dan geldt het onderling resultaat. Is het onderlinge resultaat ook gelijk, dan wordt er een snelschaakpartij gespeeld waarbij wit 6 minuten krijgt tegen zwart 5 minuten. Wit moet winnen, terwijl zwart genoeg aan remise heeft. Er wordt geloot om de kleur.
7. In alle gevallen waarin dit reglement voorziet beslist de wedstrijdleider.