Degradatie SMB 3

maandag 21 april 2014
De laatste thuiswedstrijd tegen Edese SV 2 ging ons team schaamteloos ten onder. 0-6. Van de teamlijder geen commentaar. De uitwedstrijden zijn interessant omdat we dan met goede invallers kunnen spelen. Op 11 maart 2014 speelden wij tegen de Cirkel 2 uit, Henny Goverde (gewonnen) en Evert Niessen (remise) waren goede invallers. Jan Aalbers speelde remise. De anderen verloren, uitslag 4-2. Cirkel 2 was erg gebrand op een overwinning, zij zijn die avond kampioen geworden.

Onze gezamenlijke slotronde was bij Edese SV. Wij speelden thuis tegen OPC, een middenmoter. De wedstrijd was op papier een formaliteit, de tegenpartij was veilig, wij waren al gedegradeerd, nog zonder matchpunten. Op onze reis naar Ede was er in mijn auto al voldoende peptalk onderling. Dat geeft de burger moed. Wij wilden eens onze tanden laten zien en ons niet meer laten ringeloren met 0-6.

OPC speelde wat futloos, dat kwam ons goed uit. Bord 1 Henny Goverde tegen Piet Noordhuis, stond al snel verloren, Piet schoof de partij netjes naar hem toe, ondanks alle weerstand van Henny. Bord 2 Evert Niessen tegen Alexander de Roo werd een verrassend goede partij voor Evert. Met zo goed spel slaat hij onze besten nog van het bord! Evert won met overmacht en Alexander keek nog lange tijd beteuterd na, starend op het schaakbord met de stelling er nog op.

Bord 3 Jaap van Gelderen tegen Wybe Lise was een mooie partij, met een leuk maar gecompliceerd middenspel met kansen voor beiden. Uiteindelijk werd het remise, herhaling van zetten. Bord 4 Lucas de Jong tegen Albert Kroon. Lucas had steeds licht voordeel, uiteindelijk een pion meer, hij stond in een gewonnen positie, en uiteindelijk capituleerde zijn tegenstander toen er nog maar weinig stukken op het bord stonden. Een fraaie overwinning van Lucas!

Bord 5 Dorus Peelen tegen Hans Verburgh. Dorus zat in de auto met de peptalk. Het werd eens tijd dat hij weer het beste van hem liet zien. Als Dorus echt begint te spelen dan komt er een goede partij op het bord. Bij het eindspel kon Dorus promoveren waarmee de winst duidelijk werd. Vakkundig werd de partij uitgeschoven en Dorus won. Bord 6 Paul van Deemen tegen Herman Molendijk waarbij de tegenpartij sterk opende, echter in het middenspel te defensief speelde waardoor Paul kansen kreeg en ook heeft benut om een goed middenspel neer te zetten. Een echte winstvariant zat er in onze ogen niet in, remise.

Het eerste matchpunt is gehaald, de eer is gered. Wij wonnen met 4-2. Degradatie van SMB 3 is wel een feit, het grootste probleem is dat er geen samenhang is in het team. Thuis verloren wij dan ook alles. Voor volgend seizoen een wijze les, speel met mensen die uit en thuis kunnen spelen, zodat er een hecht team ontstaat. Dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Tot volgend seizoen.

Paul van Deemen, teamleider SMB 3