SMB 2 uit vorm tegen Velp 1

dinsdag 29 december 2015


Druk doet wat met een mens. Thuis op de bank zie je binnen 7 seconden de crux van een bepaalde stelling, maar als je diezelfde stelling in een echte partij op het bord krijgt, kun je er drie kwartier op studeren en het kernprobleem nóg niet begrijpen. Ik denk dat iedere schaker dit herkent.

Iets dergelijk was met mij en waarschijnlijk met meerdere leden van SMB 2 aan de hand tijdens de wedstrijd op vrijdag 11 december tegen Velp 1, die dankzij een overwinning van Allerd en remises van Huub en Thomas net geen afgang werd.

Valentijn, met wit aan bord 1, werd langzaam maar zeker weggedrukt. Geen schande gezien de rating van zijn tegenstander.

Ikzelf, aan bord 2, speelde veel te passief, wat ik wel doorhad, maar net zoals het moeilijk is om in tijdnood ineens sneller te gaan spelen, zo lukte het mij niet mijn speelstijl tijdens de partij te veranderen. Hierdoor kon mijn tegenstander in alle rust al zijn stukken goed neerzetten en plannetjes gaan verzinnen.



[Stelling na 20. Tf4]

Bijvoorbeeld:

Eigenlijk (zie diagram links) staat alleen mijn paard op f6 tamelijk goed. Hier had ik met b5 moeten proberen om de toren op b8 in het spel te brengen.


[Stelling na 24. Pxf7?]

De partij ging uiteindelijk verloren, maar tot mijn verbazing bleek bij analyse met de computer dat ik een grote kans op voordeel heb gemist.

Zozeer in een negatieve stemming was ik dat ik 24. Pxf7? (zie diagram links) beantwoordde met 24. … Txf7?? terwijl 24. … Lxf7 (25. Txf7+? Txf7 26. Dxg6+ Kf8) tot voordeel voor zwart leidt.


Aan bord 3 speelde Huub een degelijk partij tegen WIM Erika Belle. Tot op de dag van vandaag heerst er onduidelijkheid over de vraag wie er beter stond toen remise werd overeengekomen. Zowel Huub als Erika (getuige het wedstrijdverslag van Velp 1, zie onder aan dit verslag) beweren de betere kansen te hebben gehad. En ik kan nu wel een flauwe opmerking maken als ‘En Huub kennende, zal Erika wel gelijk hebben', maar zo ben ik niet. Ik kom op voor mijn teamgenoten. [Huub laat per aangetekende brief weten dat de computer de stelling wel degelijk als gunstig voor hem beoordeelt: +1,5.]

Chito aan bord vier had lang een erg gedrongen stelling en moest, zonder kennelijke kansen, uiteindelijk opgeven.

Van de partij van de held van de avond voor SMB 2 aan bord vijf, Allerd Peeters, heb ik niets meegekregen, maar hij moet goed gespeeld hebben want hij won van iemand met 300 Elopunten meer dan hij.

Eric, aan bord zes, had te maken met een tegenstander die zeer snel speelde. Het gevaar is dan natuurlijk dat je zelf sneller gaat spelen dan normaal. Hoewel Eric dit niet deed, werd hij er vermoedelijk toch nadelig door beïnvloed, blijkens zijn opmerkingen achteraf.

Aan bord zeven offerde Fred in de slotfase een loper in de veronderstelling dat één van zijn pionnen wel de overkant zou halen, maar dit bleek een misrekening.

Thomas, tot slot, bood aan bord acht remise aan in een naar eigen zeggen zo goed als verloren stelling. Als je slechter staat maar je merkt dat je tegenstander 'is suffering' ('afziet') dan kan een remiseaanbod onweerstaanbaar zijn. Ik weet niet of dat hier het geval was, maar het aanbod werd in ieder geval aangenomen.

Hans van Leeuwen


Het verslagje van de tegenstander vindt u hier