SMB 6 Jeugd - Koningswaal 2

woensdag 16 maart 2016
teamleider Tom

De meiden van SMB 6j hadden een zware avond tegen Koningswaal 2. De heren waren zo vriendelijk het thuishonk in te ruilen voor het 't Hert, maar daarmee was het wel gedaan: hun spel was meedogenloos.

Op bord 1 kwam Willemijn met wit goed uit de opening. Het plannetje om haar bijna klem zettende witte loper op c4 weer vrij te maken was goed bedacht, maar ging voorbij aan een aftrek waarbij de loper alsnog verloren ging. De rest van de partij bleef Willemijn dapper vechten, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat haar koning van rechts naar links werd gejaagd en, zuchtend aangekomen op de a-lijn, mat werd gezet.

Susanna speelde op bord 2 met zwart een spannende partij. Ook bij haar bleven de pionnen lang op het bord, waardoor in Susanna's geval zelfs de dame klem kwam te zitten. De eerste keer kon Susanna het gevaar knap afwenden: ze verloor een stuk tegen een pion, maar haar sterke aanval kon de tegenstander alleen afwenden door een kwaliteit terug te geven. Toen vlak daarna de dame weer vast kwam te zitten, nu aangevallen door de overgebleven toren, was er geen ontsnapping meer mogelijk.

Met wit leek er in eerste instantie voor Yke in een rustige opening weinig aan de hand op bord 3. Ja, haar paard op f3 stond wat irritant gepend en dreigde een open g-lijn en dubbelpion op f3 op te leveren. Daar had Yke recent slechte ervaringen mee en ze besloot dan ook tot een verrassend stukoffer, dat helaas niet goed uitpakte. Toen ze later ook nog haar dame verloor was het snel gebeurd. Yke's commentaar na de wedstrijd was eerlijk en helder.

Blanca ging met zwart op bord 4 ten onder tegen een sterke koningsaanval. Met de witte dame op c2, de loper op d3, een pion op h5, de toren daar nog achter en een rondspringend paard in de buurt, werd de druk op Blanca's koningsstelling zo groot dat er geen houden meer aan was. Ondanks Blanca's verwoed tegenstribbelen, verdwenen de verdedigende pionnen als sneeuw onder de zon. Toen ook de dame het loodje legde, bleef de koning hulpeloos achter en werd vakkundig uit zijn lijden verlost.

Teamleider Tom