home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 1 wint van Het Kasteel

door Roy van den Hatert, woensdag 9 november 2016
Zaterdag 5 november mocht het eerste team aantreden tegen Het Kasteel 1 uit Wijchen. Na de vorige ronde hadden we besloten dat het wel leuk zou zijn als we een verslag zouden maken van onze prestaties in de promotieklasse. Helaas verloren we die wedstrijd waardoor er geen animo was een verslag te schrijven. Dit keer wel een verslag en dat betekent ook goed nieuws: de wedstrijd tegen Kasteel ging dus niet verloren!

Het eerste punt was al erg snel binnen: bord 1 werd opengelaten door Het Kasteel. Als ik het goed begrepen heb was er sprake van een late afzegging en daardoor was er ook geen invaller. Geen partij dus voor Jaap, maar wel een snelle voorsprong voor ons: 1-0.

Ondanks deze voorsprong was het duidelijk dat het geen gemakkelijke middag zou worden en toen ik na ruwweg 2 uur een rondje ging maken was ik er niet gerust op dat we de punten in Nijmegen zouden houden. Paul stond weliswaar een stuk beter en ikzelf had ook een plusje, maar dat leken me wel de enigen. Bram stond gelijk en op de andere borden stonden we een klein beetje minder. Gelukkig vielen de uitslagen in het laatste uur in ons voordeel uit.

Als tweede was Paul klaar. Zoals gezegd had hij voordeel, de koningsstelling van zijn tegenstander was uiteengeslagen en Paul kon met zijn dame binnendringen. Vervolgens creƫerde hij met de zetten e5 en e4 ruimte voor paard en toren om de witte koning mat te gaan zetten. Groot materiaalverlies was niet meer te voorkomen: 2-0

Vervolgens was de beurt aan Jelmer. In een Franse partij waar al snel afgeweken werd van de gebaande paden ontstond een complexe stelling. Het laatste wat ik zag was een vervelende dubbele aanval van zijn tegenstander. Daar kon Jelmer niet meer onderuit komen want even later stond het 2-1.

De vierde die vervolgens klaar was, was volgens mij Maarten. In het middenspel ontstond een evenwichtige stelling waarbij voor beide partijen kansen lagen. Beide spelers wisten niet echt het evenwicht te verbreken en de tijdnood ging een woordje meespreken. De tegenstander van Maarten speelde met enkel zijn increment van 30 seconde per zet. Hij sloeg vervolgens een keer naast de klok en drukte hem niet goed in, waardoor hij door de vlag ging. 3-1.

Het was nu al wel duidelijk dat de overwinning ons niet meer kon ontgaan. De volgorde van de laatste vier partijen weet ik niet omdat ik zelf nog met mijn partij bezig was. Jelle wist uit de opening geen voordeel te behalen. Er werden wat lichte stukken geruild en het leek me dat Jelle een slechtere loper over hield dan zijn tegenstander. Toch bleef de partij binnen de remisemarge want niet veel later was de vrede getekend. 3,5-1,5.

Dan de partij van Bram. Ook hier leek er na de opening sprake te zijn van een evenwichtige stelling. Bram bleef wel rustig doorschuiven en na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander kreeg hij een initiatief. Waarschijnlijk was de stelling nog wel verdedigbaar, maar een fout was wel fataal. En die kwam en daarmee dus ook het punt voor Bram: 4,5-1,5.

Jacques speelde voor zover ik het kon volgen een goede partij. Zijn tegenstander ontwikkelde veel dreigingen maar Jacques wist die allemaal te pareren en tegelijk nog een pion mee te snoepen ook. Er werden ook steeds meer stukken afgeruild waardoor het initiatief van de tegenstander afnam. Uiteindelijk ontstond een eindspel met een pion meer voor Jacques. Dit werd snel remise gegeven omdat Jacques aangaf zich niet zo lekker te voelen en de matchpunten waren op dat moment toch al binnen: 5-2.

Ikzelf was als laatste bezig. Een onnauwkeurigheid van mijn tegenstander betekende dat hij met een verminkte structuur werd opgescheept en ik wist een pion te winnen. Net toen mijn tegenstander voldoende tegenspel daarvoor kon krijgen beging hij een tweede onnauwkeurigheid waardoor ik onder de druk uitkwam en een gezonde pion voor bleef. Uiteindelijk wist ik al het spel van mijn tegenstander uit de stelling te halen en zelf de druk op te voeren. Dit leidde tot de winst van een tweede en derde pion, waarnaar de partij gespeeld was: 6-2.

Een ruime overwinning dus, die vertrouwen geeft voor de volgende ronde. Daarin is Schaakmaat de tegenstander. En voor het verslag van de volgende ronde wijs ik alvast een schrijver aan want anders dan blijft het verslag achterwege. In het kader van Pay-it-forward nomineer ik Jaap bij deze om zorg te dragen voor het verslag van de volgende ronde!


wachtwoord vergeten?