home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Winst SMB 5 in Nijmeegse derby

vrijdag 11 november 2016
Een korte terugblik op SMB 5 - UVS 7 van afgelopen dinsdagavond in 't Hert. Vooraf had ik ingeschat dat we deze wedstrijd moesten kunnen winnen, dit gezien de ratingverschillen. Maar er is meer dan ratingverschil. Heel veel meer. Vormcrisis, verkoudheid, slechte zin, blunders, concentratieverlies van jezelf of gewoon verassend goed spel van de tegenstander. Dus een winstverwachting was en is altijd zeer speculatief.

We kwamen in ieder geval wel goed uit de startblokken. Paul van Deemen (6e bord) had de buit al tegen 21.00 uur binnen. Paul ontwikkelde rustig in de opening, zijn tegenstander plaatste vlot zijn loper richting koningsvleugel maar onze teamcaptain zorgde steeds voor voldoende dekking in die hoek. In het verdere verloop van de partij kon een paard van zijn tegenstander Fulvia Tarina met een pion gepakt worden. Met zo'n stuk voorsprong is het dan natuurlijk lekker spelen. Het werd nog beter voor Paul toen een tweede stuk, een loper, door de UVS-er verkeerd weggezet werd. Met twee stukken achterstand gaf hij op.


Een half uurtje later maakte UVS echter weer gelijk op het 3e bord. Onze Henk Brouwer kon het niet bolwerken tegen Valerie Janssen. Ik heb niet veel meegekregen van de partij maar geloof dat het nogal een wildwest partij was (Paul van Deemen die meer had meegekregen van de inhoud had het hoofdschuddend over een kamikazepartij). In het verre middenspel stond Henk een stuk achter en hij was met zijn 2 paarden bezig om tot een (wat leek) wanhoopaanval te komen tegenover twee torens op de achterste rij. Optisch gezien was er misschien enige dreiging van zijn kant maar de tegenstandster had gewoon meer materiaal en kon alles goed pareren en zelf attaqueren. Henk gaf in een hopeloze stelling op.

Dan mijn partij op het 4e bord tegen Peter van den Doef. Ik had wit en buitte de voorzet goed uit want vanaf de 10e zet kreeg ik door een pionopstoot in het centrum het initiatief. Door een niet zo goed gekozen afruil van stukken kreeg mijn tegenstander een slechte pionstructuur. Ik deed net iets actievere zetten waardoor ik de kans op winst zag groeien. In een stelling die winstkansen voor mij bood, maar nog steeds niet de remisedrempel had overschreden, maakte Peter plots een vreselijke blunder. Een blunder die menig schaker gemaakt heeft. Namelijk, niet zien dat je dame hangt omdat je oog volledig gefocust is op een andere noodzakelijke defensieve actie. Ter illustratie en lering een diagram van deze actie.

Frans Drummen - Peter van den Doef
Er volgde: 24.La7 Tb7(?) 25.Dxc6. Mijn tegenstander gaf toen meteen op. In de barruimte hebben we samen de partij nog goed en leuk geanalyseerd. Van beide kanten vele verbeteringen gevonden voor ons spel, maar toch ook de conclusie dat ik zonder de blunder ook de meeste winstkans had gehad.

Naast mij, op bord 5, speelde Marinus Mulders tegen Rob Lubbers. Rob speelt bij zowel bij UVS als bij SMB en Rob heeft heel wat keren tegen Marinus gespeeld. Men kent elkaar. Rob verzuchtte voor de partij dat Marinus zijn "angst-gegner" is. Dat was voor de SMB-moraal goed om te horen. In het begin en middendeel van de partij ging het aardig gelijk op, al verbruikte Rob (zoals gewoonlijk) zeeën van bedenktijd. Dat brak hem ook zeker op, al had Marinus op het bord hoe dan ook een betere positie en opstelling van zijn stukken weten te bemachtigen. Toen hij een pion wist te winnen was het eigenlijk heel snel uit, Marinus kreeg zoveel aanvalsmogelijkheden en de pion-koningsstelling van Rob was en werd zo verzwakt dat hij een aanval van dame en torens niet meer kon keepen. Bovendien ging hij ook door de vlag. Achteraf mopperde Rob dat hij in zijn concentratie gestoord was omdat (voordat de partij begon!) er even een kartonnen schaakbord onder het houten bord had gelegen. Weer een nieuwe variant van "wat schakers al niet bedenken om hun verlies te verklaren".

We stonden nu al op drie winstpunten. Op bord twee speelde Alexander Schippers tegen Luc van Harxen een uitstekende partij, ondanks het feit dat Alexander niet helemaal lekker was. Hij wist op een stuk voorsprong te komen en in het late middenspel en eindspel speelde hij dat prima uit en gaf zijn tegenstander op een gegeven moment op. De teamwinst was binnen.

Jan Aalbers op bord 1 had het niet gemakkelijk. Op het eind van de avond stond hij een kwaliteit achter maar wel met nog veel stukken op het bord. Bovendien had zijn tegenstander Tobi Scheyndel nog minder dan een kwartier op de klok en Jan beduidend meer tijdreserve. Jan bood remise aan en dat werd na enig nadenken geaccepteerd, ook al omdat onze teamwinst al binnen was ook bij eventuele winst van UVS op het eerste bord.

Eindstand: SMB 5 - UVS 7: 4.5-1.5. Een mooie score.

Tot slot
Het kan bij SMB soms erg wisselend zijn, de uitslagen van de externe wedstrijden. Ik bedoel dan de hele reeks van OSBO-uitslagen van alle teams. Het mooiste is natuurlijk als alle teams in een bepaalde ronde weten te winnen. Trots als een pauw kun je dan na zo'n week rondbazuinen dat het toch een verdomd sterk geheel is geworden bij onze schaakclub. Vaak te optimistisch gedacht want de volgende maand, bij een nieuwe speelcyclus, kan de ene domper na de ander volgen. Die wisselvalligheid is natuurlijk ook wel eigen aan het schaakspel en de soms grote onderlinge verschillen in speelsterkte beïnvloedden natuurlijk de teamscores.

Meest voorkomend is een daarom een gedifferentieerd beeld van winst- en verlies en remise van de 7 SMB-teams. Maar hopen op een algehele winst-rush van alle teams, of op zijn minst geen enkele nederlaag doe ik toch elke keer weer. Het staat zo mooi op de website, zo'n overzichtslijstje van SMB winnaars.

Afgelopen zaterdag won SMB 1 met 6-2 van Het Kasteel 1. SMB 4 won maandag van de Toren 7 met 4.5 tegen 1.5. SMB 5 dus met dezelfde cijfers van UVS 7 en het jeugdteam SMB 7 speelde knap remise 2-2 tegen Dodewaard. We zitten dus al aardig op schema voor een winst-rush deze competitieronde. Jongens en meisje van SMB 2, 3, 6 doe je best... Gratis speculaas aanstaande dinsdagavond als het lukt.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?