home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Jeugdschaak aan de rand van Nederland

door Henny Goverde, dinsdag 20 december 2016
1. Gerben geeft tekst en uitleg 2. Handen omhoog 3. Prettige partij 4. Maarten is er klaar voor 5. Josephine denkt na over de eerste zet 6. Willemijn concentreert zich alvast op de tegenstander 7. Lise op weg naar de eerste zege 8 Het coördinatieteam achter de schitterende prijzen 9. Maarten verdiept zich in de stelling 10. Actiefoto van Josephine
12. Hier wordt echt wel nagedacht 13. De wedstrijdleiders strijken wat plooien glad 14 Josephine krijgt haar prijs van voorzitter Severijnen 14a De standaard voor Willemijn 15 Lise krijgt haar prijs van leraar Ton Huybregts 16. De top 4 van de A-groep


Afgelopen zaterdag 17 december was weer een SMB delegatie present bij het jaarlijkse toernooi van de Millingse schaakvereniging. Na een inspirerende toespraak van Gerben Bekker werd het startschot gegeven middels de Millinger wave: hand omhoog, hand naar voren en een prettige partij.

De eerste ronde verliep voorspoedig. Maarten won spelend met wit een kwaliteit en wist zijn tegenstander wat later in de partij mat te zetten. In een andere groep zag ik dat Josephine hardhandig werd aangepakt. Ze verloor haar dame en kreeg een stormachtige koningsaanval te verduren. 10 Minuten later kwam ze glunderend de kantine in: ze was pat gezet. Willemijn viel net buiten de boot voor beide hoofdgroepen van het toernooi. In de C-groep kwam ze toch nog eerst snel in de problemen: na het ruilen van de dames kwam ze 2 pionnen achter. Ze verloor de moed niet, won een stuk, zette een koningsaanval op en pats boem: mat. Zo mogen we dat graag zien. Lise, eveneens met wit en gestart in de A-groep, stond goed ontwikkeld, won wat later een toren, de zwarte koning kon niet meer rokeren en rende tevergeefs het vrije veld in. Mat was het resultaat.

In de 2e ronde had Maarten een bye, terwijl Josephine een dame won. Toen ik wat later weer poolshoogte kwam nemen was bij haar -ja,die dingen gaan snel- ook de dame verdwenen. Gelukkig had ze een kwaliteit meer. Maar ja, ze verloor haar loper plots. Desondanks slaagde ze erin de tegenstander mat te zetten: 1,5/2. Willemijn kwam snel een stuk voor en wikkelde de partij bekwaam af: mat-> 2/2. Lise moest toestaan dat haar opponent met een dame haar stelling binnendrong overigens zonder rampzalige gevolgen.Volgens Lise was het maar een “saaie” partij resultaat: remise.

Maarten zette in de 3e ronde zijn opponent mat met een loper en dame: 2/2. Ook Josephine wist haar tegenstander mat te zetten: 2,5/3. Willemijn won weer met de witte stukken haar partij: 3/3. Lise kwam in een min of meer gelijke stand uit de opening kwam met een paard op g6, dame op g4 en toren op g3 tot een koningsaanval. Maar er werd door haar tegenstrever nauwkeurig verdedigd. Remise was het resultaat -> 2/3.

In ronde 4 kwam Maarten met D,T en L tegen 2 T L en P goed te staan,maar toen ik na het drinken van mijn kopje koffie terugkeerde in de arena, waren alle stukken van hem verdwenen terwijl de tegenstander nog een toren en veel pionnen had. Het verlies was niet meer te vermijden. Dit bracht hem op 2/3. Bij Josephine ging het van kwaad naar erger: ze verloor 2 kwaliteiten, kwam 2 torens achteren verloor daarna ook nog de dame. Dat was teveel van het slechte en kon ze de eerste nul incasseren: 2,5/4. In een aanvankelijk gelijkopgaande partij won Willemijn uiteindelijk via een dubbele aanval een toren en belandde in een stelling met D, T en L tegen een D. Daar wist ze wel raad mee: de 4e scalp werd veroverd: 4/4. Lise won in een eindspel waarbij haar tegenstander in een trucje trapte: 3/4.

In de 5e ronde speelde Maarten tegen een blinde jongen. Diens zetten werden door zijn vader op het bord gedaan. Maarten kon het niet bolwerken en werd na verloop van tijd mat gezet: 2/4. Dit lot trof ook Josephine. Ze kon het mat niet meer ontwijken: 3,5/5. Willemijn boekte met de witte stukken de nodige materiaalwinst: 2 torens, een loper en een paard. Zwart had slechts de beschikking over 1 loper en liet zich daarna gewillig mat zetten: 5/5. Lise speelde haar laatste partij tegen de gedoodverfde winnaar, kwam in een interessant, moeilijk pionneneindspel terecht, nam iets teveel risico wat resulteerde in een nederlaag. Latere analyse liet zien dat dit eindspel remise te houden was: weer wat geleerd. Door deze uitslagen eindigde Lise op de 2e plaats in haar groep; bravo!

De 6e ronde werd door Maarten zeer snel gespeeld (moest nodig) en wat belangrijker was: gewonnen. Maar de volgende partij werd net verloren, waardoor Maarten in zijn groep net buiten de prijzen viel: 3/6. Hij kan in elk geval op een goed toernooi terugkijken. Josephine kwam juichend de kantine in: haar 6e partij was binnen evenals in de volgende ronde de 7e. Zo eindigde ze op de 2e plaats met 5,5/7. De trein met Willemijn denderde beide laatste rondes door. Zo eindigde ze afgetekend met 7/7, werd groepswinnaar en liet zien dat een hogere groep meer op haar plaats was geweest.

Zo werd dit toermooi afgesloten met 1 eerste plaats (Willemijn), twee 2e plaatsen (Lise en Josephine) en een 4e plek (Maarten).

Zoals gebruikelijk was de organisatie weer in goede handen en kunnen we allemaal op een prachtige dag terug kijken.

Heren van de Schaakvereniging Millingen: zeer bedankt!!!

Henny Goverdewachtwoord vergeten?