home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 7j eervol tenonder tegen UVS 9

woensdag 21 december 2016
De dames van SMB 7j mochten op maandagavond aantreden tegen UVS 9 in Cafe Groenewoud. Na het matchpunt behaald op de vorige speeldag zat de sfeer er vantevoren goed in. Zoals vast wel vaker voorkomt, had er achteraf meer in gezeten, maar ook minder.

Lena speelde op bord 3 met wit goed geconcentreerd een mooie partij. Ze kwam uitstekend uit de opening en kreeg een enthousiaste pion op h6, vlakbij de vijandelijke koning. Maar helemaal aan de andere kant van het bord kon de witte loper tot Lena's schrik opeens geen kant meer op en werd bruut gevangen genomen. Met een loper meer, maakte Lena's sterke tegenstander de gevaarlijke pion op h6 onschadelijk en nam hij haar koning onder vuur. Deze kon weinig anders dan zich uiteindelijk gewonnen geven: 0-1.

Willemijn speelde op bord 2 met zwart haar favoriete Siciliaanse opening. En met succes: in het middenspel stond ze duidelijk beter. Er waren allerlei mogelijke tactische wendingen, waaronder zelfs stoere dameoffers en matdreigingen, maar helaas wist haar oplettende tegenstander met een paardvork de eerste echte slag toe te brengen die hem meteen een volle toren opleverde. Binnen een paar zetten stond Willemijn een klein legertje aan materiaal achter en was er geen houden meer aan: 0-2.

Yke speelde op bord 4 met zwart een partij met twee gezichten. De opening en het middenspel waren voor Yke, die werkelijk briljant speelde. Haar a-pion stoomde op richting de op de damevleugel bivakkerende koning van haar tegenstander, die verder weinig in de melk te brokkelen had. Toen dezelfde a-pion iets te enthousiast dacht te kunnen promoveren, want net een torentje over het hoofd gezien, draaide alles volledig om. Het eerder zo sterke paard op b4 trok zich verdrietig terug op e8, kwam in een penning terecht en werd opgepeuzeld. Yke hield het daarna nog lang vol, maar moest (ook) het hoofd buigen: 0-3.

Lise speelde op bord 1 met wit een partij met (minimaal) drie gezichten. Ze kwam uitstekend uit de opening en dacht de dame van haar tegenstander stiekem in te kunnen sluiten. Die trapte daar niet in en nam het initiatief meteen over. Met een aantal uitstekende zetten van haar tegenstander kwam Lise flink in de verdrukking te staan, waarbij ze, achteraf, in een paar zetten mat gezet had kunnen worden. Haar (zeker niet alleen omdat hij dit over het hoofd zag) zeer vriendelijke tegenstander koos een andere route die een grote afruil inleidde, waar Lise goed uitkwam: een toren voor haar, tegen een loper en een pion extra voor haar tegenstander. Het eindspel werd door Lise met veel lef gespeeld en onder de ogen van vele UVS-ers ver na bedtijd met nog een paar minuten op de klok knap gewonnen: 1-3.

Al met al een leerzame en spannende avond, tegen net wat te sterke tegenstanders in een voor onze jonge dames indrukwekkende ambiance. Schaken: een prachtig excuus om als elfjarige op een doordeweekse avond na 11 uur in een kroeg rond te hangen.

Teamleider Tom Heskes


wachtwoord vergeten?