home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

OSBO-kampioenschap categorie E

door Henny Goverde, donderdag 5 januari 2017
3. Gevecht van de Dames 4. Pim in actie 5. De laatste strijders
1. Onze deelnemers met supporter 2. Allen aan het werk


Liefst 5 SMB schaakster/-ers speelden op 4 januari 2017 om het Kampioenschap van de E-categorie van de OSBO: Brandon, Josephine, Mathias, Pim en Stan in een toernooi van 10 (!) ronden met 15 min pppp.

Hier in Apeldoorn moesten ze het opnemen tegen het neusje van de zalm van onze Oostelijke Schaakbond (OSBO).

De 1e ronde verliep niet zo goed: Brandon werd al snel matgezet en ook bij Pim ging het van dik hout: Pim’s koning rende voor zijn leven, maar tevergeefs. Stan verloor al snel een Toren en zijn K vluchtte het vrije veld in (niet zo vrij eigenlijk). Mathias verloor al snel zijn Dame, maar won die even later weer terug, vergooide toch zijn winstkansen, kwam weer gewonnen te staan, maar redde het toch net niet: remise. Bij Josephine ging het lange tijd gelijk op, ze kreeg een K-aanval, won de dame, haalde nog een 2e Dame en zette toen mat.

In de 2e ronde kwam Stan een stuk voor te staan, belandde in een eindspel van K +D tegen K +T, maar dit leverde toch niet meer dan een remise op. Pim speelde een open partij die alle kanten op kon gaan. Helaas voor Pim was dat ditmaal de verkeerde. Brandon verloor een T en kwam in een hopeloos eindspel waarin hij vlgs Bram toch nog had kunnen winnen. Maar helaas Brandon zag het niet en verloor. Wat er bij Josephine gebeurde kon Uw reporter niet goed zien: ze zat bij het raam en de zon liet een goede observatie niet toe. Van horen zeggen: ze belandde in een hopeloos eindspel van K tegen K, T en L + nog wat pionnen: onbegonnen werk. Mathias kwam in het middenspel een stuk voor, verloor later zijn loper en kwam terecht in een gewonnen Toreneindspel, had een overmacht aan pionnen, waarvan er een kon promoveren. Dat was teveel voor de tegenstander.

In ronde 3 speelden Stan en Brandon tegen elkaar en dreigde een zgn. “broedermoord”. Stan kreeg een overmacht aan materiaal, maar Brandon -ook niet misselijk- liet zich mooi pat zetten. Dus dat punt werd gedeeld. Josephine was snel klaar zette de tegenstander mat en kon zo haar 2e zege boeken. Mathias won met wit gauw een stuk voor, dat werden er later zelfs 2. Zwart kreeg een aanval te verduren hetgeen voor Mathias een eindspel opleverde van 2 T + L tegen een D, kon een mataanval opzetten en won: 2,5 pt. Pim had een “bye” en kreeg zo 1 pt in de schoot geworpen. Dat gaf deze ronde voor het SMB team een maximaal resultaat van 4 uit 5.

Ronde 4 gaf Brandon een bye, leverde Josephine lang tegenstand maar werd uiteindelijk toch mat gezet. In een open stelling kwam Mathias een stuk achter, vocht goed terug, ging een gewonnen T eindspel in, verloor zijn pionnen meerderheid en toen ook nog zijn T. Een treurig einde van een goed partij.Pim trapte in een valletje en verloor zijn T, probeerde nog een mataanval op te zetten, maar raakte per ongeluk een stuk van de tegenstander aan en verloor daardoor zijn D, knokte knap door en kwam net 1 zet te kort om mat te geven, maar zijn opponent was hem net voor. Jammer! Stan was op dreef en zette zijn tegenstander mat.

Ronde 5. Brandon speelde een gelijkopgaande partij in het begin, maar in het middenspel veroverde hij knap de Dame en speelde het eindspel vlekkeloos uit: haalde voor de zekerheid nog 2 Dames erbij en zette met 3 (DRIE) Dames zij tegenstander mat. Een mooie zege. Josephine was na een zet of 15 ook in een gelijke stelling terecht gekomen, maar kon tenslotte niet standhouden en verloor. Mathias verloor zijn Dame, won die weer wat later van zijn, haalde een Dame en won in het eindspel. Ook Pim zat lekker in de wedstrijd, kwam in een gelijk Toren eindspel, maar kon nog een Dame halen en zette toen zijn tegenstander mat. Dat zien wij graag. Stan verloor in het vroege middenspel een loper waarna ook zijn Dame sneuvelde en het was niet meer te redden.

In Ronde 6 kwam Brandon met wit spelend een stuk voor, al moest zijn K wel het open terrein in rennen. Hij won nog wel even een kwaliteit, maar de K werd aan de rand van het bord mat gezet. Ai! Met zwart spelend tegen haar concurrente voor de meisjestitel - het Duel der Dames- zette Josephine haar partij goed op. Lang bleven alle stukken op het bord. Na een ruil kwam ze 2 stukken voor, maar een Dame achter. Ik had al genoteerd: dit kwam ze niet meer te boven. In de kantine kwam ze lachend binnen: remise door pat. Prachtig voor Josephine, jammer voor de sympathieke Jasmine. Met zwart kwam Mathias in het middenspel een pi achter. Na Dameruil won Mathias nog een paard, maar wit kreeg nog een sterke vrijpion en in het eindspel van K tegen K + pi moest Mathias toch nog het onderspit delven.
Pim speelde tegen Stan en in een evenwichtige partij was de eindstand T + L + pi tegen T + L + pi met een remise tot gevolg al spartelde Stan daar nog een paar keer goed tegen.

In Ronde 7 speelde Brandon tegen Josephine kwam snel 1 stuk achter, toen nog 1, en nog 1 en nog 1 en moest het hoofd buigen voor zijn clubgenootje. Mathias zette zijn opponent mat in het late eindspel met zijn Dame. Pim zette zijn tegenstander zeer, zeer snel mat (sneller dan ik kon schrijven). Stan had een bye en kon dus 1 punt noteren.

In ronde 8 kreeg Brandon het zwaar te verduren: het ene na het andere stuk verdween en verloor: er was geen kruid tegen gewassen. Het spel van Josephine kon ik niet goed zien en dat maar goed ook, want ze werd matgezet. Met zwart spelend viel Mathias met zijn Dame de witte stelling binnen en na het ontstane T eindspel kreeg ie een vrijpion die snel kon oprukken: 1-0. Met wit stond Pim snel 1, pardon ( 1 sec later) 2 paarden achter, vocht door, peuzelde wat pionnen op en een L, maar toen de zwarte D haar werk deed was de pret over: Pim werd mat gezet. Ook Stan wist zijn paarden niet op stal te houden en werd al snel (te snel, Stan) mat gezet.

In de voorlaatste ronde (er kwam geen eind aan leek het) veroverde Pim met wit spelend tegen clubgenoot Brandon de Dame en een Loper, liet in het eindspel nog wat pionnen promoveren en wist met 3 (DRIE) Dames Brandon mat te zetten. En Brandon weet hoe je dat moet doen: zie ronde 4. Met zwart speelde Stan een gelijkopgaand duel -in zoverre dat dit bij jeugdspelers mogelijk is. Dacht even later mat te gaan zetten. Dit ging niet door maar hij kwam toch gewonnen te staan met een D + L + pionnen tegen een K + pionnen. Dit liep toch niet goed af, Stan verloor zijn Dame en het werd remise.

In de laatste ronde verloor Brandon van Jasmine, die echt te sterk was. Jasmine die een halfje achter Josephine stond kon nog kampioene worden, als Josephine verloor. Josephine was echter goed tegen de spanning opgewassen en won en werd Meisjes Kampioen!!!
Intussen was Mathias zijn tegenstander aan het verpletteren: K + D + L + L + vele pionnen tegen K + pi en kon zo zijn overwinning noteren. Pim trof een zeer zware tegenstander en werd mat gezet. Stan speelde tactisch sterken met een fraaie zet veroverde hij de Dame. Iedereen was al weg maar Stan vocht eenzaam door om de laatste zege binnen te halen. Jammer genoeg redde hij het niet. Hij verloor zijn D en T, maar had schitterend gespeeld.

Uiteindelijk leverde al de bovenstaande uitslagen een prachtige stand op.

Met 7,5 uit 10 werd Mathias 4e en als de beste F speler in deze E-groep leverde dat een mooie medaille op. Josephine werd meisjes kampioen (5,5 pt) en mag daardoor aan het nationale meisjeskampioenschap meedoen. Ook de jonge Pim (een G speler) speelde uitstekend: 4,5 pt. Ook Stan en Brandon kunnen terugzien op een geslaagd toernooi met 4 en 2,5 pt in dit sterke gezelschap. SMB is trots op jullie: Bravo!!!

Henny Goverdewachtwoord vergeten?