home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 5 nog steeds in winning mood

donderdag 12 januari 2017
Dinsdag 10 januari speelde SMB 5 tegen de Cirkel 3 uit Ede. Het betrof de 4e ronde van de OSBO-competitie. Van ons vaste team was Marinus Mulders verhinderd wegens viering van zijn trouwdag (gefeliciteerd). Patricia van Wachtendonk verving hem.

We kwamen goed uit de startblokken. Jan Aalbers (bord 1) kwam 10 minuten na begin van de wedstrijd doodgemoedereerd relaxt de speelzaal binnenwandelen, knikte ons vriendelijk toe, schoof rustig aan, gaf zijn tegenstander een hand, dacht wat zetten na, ruilde wat stukken af, boog een enkele keer geconcentreerd over het bord en won. Dat binnen drie kwartier. Een manier van spelen die hoort bij de status van een eerste bordspeler, spelen met de flair van de winnaar. Het zelfvertrouwen spat er van af. Zo’n speler wil natuurlijk elk team wel in zijn gelederen.

Jans commentaar op de partij: "Eerst verloor mijn tegenspeler rond de 10e zet een pionnetje uit het oog en ik hield vervolgens de druk op de stelling en vervolgde op de 18e zet met een kleine combinatie, die mijn tegenstander fataal werd.

Dick Wenning (1599) - Jan Aalbers (1471)
1.e4 e5 2.Lc4 Pc6 3.Pc3 Pf6 4.d3 Lb4 5.Ld2 0-0 6.a3 Lxc3 7.Lxc3 d5 8.La2 (verliest pion e4 uit het oog) 8... dxe4 9.dxe4 Dxd1 10.Txd1 Pxe4 11.Pe2 Pxc3 12.Pxc3 Pd4 13.Td2 Lf4 14.Lb1 ("jammer maar helaas" deze plek voor de loper) 14... c6 (ontneemt het paard op c3 de velden b5 en d5) 15.0-0 Tad8 (dreigt Pf3 met schaak en kwaliteitswinst, zie diagram) 16.Tfd1 Lg4 17.Te1 f6 18.h3 (om de lastige loper na Lh5 met g4 verder te verdrijven, maar... ) 18... Lxh3 (om de dekking van veld f3 weg te nemen) 19.Txd4 (in arren moede) 19... exd4 20.gxh3 dxc3 21.bxc3 Tfe8. Wit wachtte het vervolg niet meer af en gaf op.

Jan Kasteel maakte nog net op tijd (rond 20.30 uur) enige foto's (waarvoor dank) van ons voltallige team in actie.

Het speelt en voelt natuurlijk ook meteen een stuk lekkerder voor de andere teamleden als je aan het begin van de avond al snel met voorsprong begint. Paul van Deemen (bord 5) vond in ieder geval ook de inspiratie voor goed spel. Hij kwam snel in het voordeel doordat hij de toren van zijn tegenstander Fedde Kingma wist in te kapselen en te vangen. Hij kreeg de kwaliteit en stond al in het vroege middenspel mijns inziens technisch gewonnen. Je moet het dan nog wel uitspelen maar dat deed Paul zeer bekwaam. Zijn toren was veel sterker dan de vijandige loper en in het pionneneindspel wat op het bord kwam overliep hij zijn tegenstander. Tegen de klok van 21.30 uur was het uit. We stonden met 2-0 voor.


Naast me aan bord 3 zag ik Henk Brouwer bezig met een complexe partij waarbij veel stukken, ook nog na 22.00 uur, op het bord bleven. Het zag er remise-achtig en tamelijk "vastzittend" uit. Ik hoorde zijn tegenstander dat remiseaanbod op een gegeven moment ook doen, in eerste instantie afgeslagen. Enkele zetten later werd het toch gelijkspel omdat Henk nu zelf remise aanbood. Met 2.5 punt voor.

Van de partij van Alexander Schippers (bord 2) heb ik helemaal niets mee gekregen omdat ik te druk bezig was met mijn eigen spel. Ik weet wel dat Alexander de laatste tijd erg goed speelt Afgelopen maandag speelde hij als invaller bij SMB 4 een fraaie winstpartij tegen een UVS-er en hij wist al enige een punt te scoren van dat SMB-team, redde de eer. Die partij heb ik goed kunnen volgen en liet me zien dat ook hij beslist voordeel heeft van zijn schaaktrainingen die hij op dit moment volgt. Sterk positiespel en weinig of geen fouten. Dat zal hij vast en zeker ook in de partij tegen de tegenstander van de Cirkel 3 hebben gespeeld. Alexander won dus. Met 3.5 voor.

Dan mijn partij. Ik speelde met wit op het 4e bord tegen Leo Lukasse. In een Spaanse partij werd al snel van de theorie afgeweken. Het ging een tijd gelijk op met het doen van ontwikkeling zetten. De opening was net voorbij toen ik bij de 15e zet een fout maakte, een afruilcombinatie kostte me een pion. Het bleek uiteindelijk een dure pion, al zag dat er in het begin toch niet zo naar uit. De hele verdere avond was het een partij van aanval (Leo) en verdediging (Frans). Mijn aangetaste pionstructuur voorkwam het nemen van eigen initiatief. Ik moest alle zeilen bijzetten om mijn stelling steeds net dicht te houden en verder verlies van pionnen te voorkomen. Het was steeds spannend en gaandeweg de partij had ik hoop dat een remise haalbaar kon zijn. Voor mijn gevoel speelde ik ook niet slecht. Rond de 50e zet bood ik remise aan. Mijn tegenstander dacht er een tijdje over na (ik zag hem twijfelen), maar wilde het toch wel uitspelen. Eerlijk gezegd had ik dat ook wel gedaan omdat hij toch het betere van het eindspel had. Er ontstond een situatie op het bord van 2 koningen met respectievelijk 6 en 7 pionnen, later uitgedund tot 4 tegen 5 pionnen. Zo'n eindspelsituatie komt toch niet gauw voor. Ik raakte in zetdwang met mijn koning. Met andere woorden, tegen 22.45 uur moest ik opgeven. Jelle van Deemen die aan de zijlijn meekeek dacht dat ik in het eindspel misschien toch nog remise had kunnen maken met een andere koningszet. Ik was te moe om het die avond met hem te analyseren. Vanmiddag wel gedaan. Jelle had gelijk, verdorie, ik had remise kunnen houden. Misschien nog wel kunnen winnen? Ik geef hier de stelling.

Frans Drummen - Leo Lukasse
Ik speelde hier nu bij de 52e zet Kc3 (?). Volgens Jelle had ik Kd4 moeten spelen. Door Kd4 win ik een pion en kan ik zwarts pionopstoot blijven blokkeren. De partij is dan nog zeker niet gelopen. Hoe dan ook, niet gered dus. Mijn sympathieke tegenstander gaf me nog een compliment voor de leuke partij en het gespeelde spel. Dit welgemeende pleistertje op mijn schaakziel geplakt. Met 3.5-1.5 voor.

Aan de stand was inmiddels een half punt toegevoegd door Patricia (bord 6). Haar partij was steeds in evenwicht, beide kampen manoeuvreerden voorzichtig met alle stukken over het bord. Patricia vertelde me later dat haar stelling er stevig uitzag en dat ze vreesde dat die stevige stelling, bij het nemen van risico, te weten een aanval doen, teniet gedaan zou kunnen worden. Haar tegenstander dacht er ongeveer hetzelfde over. Beiden bevreesd om er volop tegenaan te gaan, met alle gevaren van dien. Remise is in zo'n situatie begrijpelijk.

Einstand SMB 5 - Cirkel 3: 4-2. We staan met de teamscore nog steeds op 100%, doen zowaar mee als titelkandidaat. Niet aan denken, gewoon doorgaan zo.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?