OSBO kampioenschap categorie C & D

door Henny Goverde, donderdag 12 januari 2017
1. Overzicht 2. Vijf van onze D-spelers aan het werk 3. Er is meer dan schaken 4. Laatste training voor Yke met Bram
5. Een ander overzicht 6. Eindspel met Lise 7. Lena en Susanna in diep gepeins 8. Het podium meisjes D
9. Het podium D algemeen

OSBO kampioenschap categorie C & D


Op 5 en 6 jan namen liefst 7 van onze SMB Jeugdspelers/speelsters deel aan het OSBO kampioenschap in cat C (geboren in 2003 of later; Yke; speeltempo 50 min pppp) en in D (geb in 2005 of later; Guus, Jesper, Lena, Lise, Susanna en Willemijn; speeltempo 30 min pppp). Apeldoorn was “the place to be”.

Yke had een “bye” in de eerste Ronde -> dat punt was binnen! Guus verloor, Lise won van Lena, Willemijn en Jesper verloren, maar Susanna pakte meteen de overwinning. (Meer weet ik niet: Uw verslaggever was te laat ter plekke, mea culpa, doch niet maxima culpa want de trein had vertraging).

Yke speelde in R 2 een paar onnadenkende zetten en daarna ging het niet zo lekker meer: Dameverlies etc leidde tot een roemloos einde. Jesper kreeg tegen Guus ruimtelijk voordeel. Bovendien kreeg Guus een slechte rokadestelling, verloor wat pionnen, maar via een scherpe K-aanval zette hij Jesper mat.
Lena kreeg een goede ontwikkeling en via een eenvoudige K-aanval kon ze haar tegenstandster al snel mat zetten (Pg5; Dh7). Lise speelde tegen een andere favoriet voor het meisjeskampioenschap nl. Eva Molanus (duel der gigantjes). Eva bood nog remise aan , maar Lise speelde liever door (“ik stond wat beter”). Lise won daarna de kwaliteit en na een grote afruil werd het punt op techniek binnengehengeld.
Susanna kreeg af te rekenen met een binnengedrongen P, probeerde die te neutraliseren maar overzag daarbij een mat dreiging. Jammer! Willemijn zette haar tegenstander (een dag tevoren nog 2e prijswinnaar bij de E cat) mat even na Lena (dus ook nog snel).

In R 3 verloor Yke van de lastige tegenstander Lazlo. Niks aan te doen.
Guus was snel klaar en scoorde een mooi punt. Jesper zette zijn partij weer goed op, kwam in het middenspel 2 stukken voor, won nog een T. In het eindspel met T + P + L zette hij zijn tegenstander fraai mat met de Loper. Dat zie je niet vaak. Goed gedaan Jesper! Lena speelde met zwart tegen Florian Molanus, een sterke tegenstander, een damepion verdediging. Na Loperruil bleef Lena met een dubbelpion zitten. Het T eindspel met 1 pi meer speelde ze echter bekwaam uit: wit gaf op. Lise speelde een partij die lang in evenwicht bleef. In het middenspel kwam ze een stuk achter, won dat weer, maar uiteindelijk liep alles goed af: 1 punt tegen Vadim van Kuijk. Susanna speelde tegen de latere winnaar Fabian de Vries, dacht een stuk te kunnen ruilen, maar overzag daarbij Dameverlies. Jammer! Willemijn -met zwart- kreeg last van op hol geslagen paarden, maar wist haar sterke tegenstander toch kopje onder te doen gaan. Goed werk. Een fraaie ronde voor de club: 5 uit 6!!!

Yke trof Catherine Hulleman in de 4e R. Yke kwam goed uit de opening, won een kwaliteit + 2 pi, verloor nog een stuk maar maakte het eindspel middels haar pionnen meerderheid bekwaam af.
In zijn enthousiasme viel Guus van de trap en moest daardoor de 4e ronde afzeggen. Ontzettend jammer, Guus was in topvorm en stond met 2 uit 3 op een ex aequo prachtige 5e plek. En moest nu een reglementaire 0 incasseren. Jesper stond weer fraai in het eindspel met L + P + 5 pi tegen L + 6 pi. Toch wist hij dit voordeel niet te verzilveren. Lena gaf haar Dame weg tegen 1 van de favorieten: Eva Molanus en verloor aldus. Niet meer doen Lena! Lise speelde tegen een Fries van Philidor 1847 uit Leeuwarden volgens haar een “saaie” partij met een remise als resultaat. Susanna won gedecideerd en kwam daarmee op 50%. Willemijn verloor tegen de latere nr 5. Dat is geen schande.

In R 5 verloor Yke in haar sterke poule. Haar broertje was nog niet hersteld van zijn val speelde toch weer maar bleek toch nog niet geheel hersteld. Jesper die steeds beter in het toernooi kwam qua spel won al snel een stuk, gaf even later nog een vork, won ook nog een kwaliteit, kwam een volle Dame voor, maakte gehakt van de stelling van opponent en zette deze mat. Lena speelde tegen Susanna. De SMB dames waren aan elkaar gewaagd. Na stukken- en Dameruil wist Lena nog wat pionnen te winnen. Toen haar T ook nog binnen wist te dringen en nog een stuk werd buitgemaakt, vocht Susanna met kracht terug en wist zelfs nog een vrijpion te creëren. Maar toch moest Susanna het hoofd buigen. Lise speelde met zwart tegen de latere winnaar Fabian, raakte haar L-paar kwijt tegen 2 paarden en kreeg een T eindspel voor de kiezen waarbij wit een sterke vrije a-pion kreeg en toen de witte T nog de stelling binnendrong was er geen houden meer aan, en moest de 1e nul geïncasseerd worden. Willemijn (zw) moest toelaten dat de witte Dame haar stelling binnendrong ten koste van wat “klein”materiaal: 2 pionnen. Wit kreeg oprukkende vrijpionnen, en toen ook nog een T verloren ging, was er voor Willemijn niet meer tegen op te boksen.

Een dag later op vrijdag werd het toernooi hervat, maar zonder Susanna, die wegens ziekte verstek moest laten gaan, Jammer, ze speelde net zo goed en had nog menig punt binnen kunnen halen. Volgende keer beter! Guus bleek weer geheel hersteld na zijn buiteling de dag tevoren en speelde met zw tegen clubgenootje Willemijn. Guus won de kwaliteit + 1 pi, kreeg zeer actief spel en wist na Dame verlies Willemijn mat te zetten. Jesper won een paar pionnen maar kreeg in ruil daarvoor een stevige K-aanval te verduren, die niet te pareren viel. Lena verloor een paar pionnen, maar bleef actief spel houden. Maar, ai, een mat achter de paaltjes was niet in de planning opgenomen. Lise (met wit) raakte in het middenspel een pion kwijt aan de sterke Wessel, kwam in tijdnood en verloor daarna.

In R 6 verloor Yke van Ilan (de winnaar van het toernooi in Millingen).

In R 7 van de D groep speelde Guus tegen Lena . Guus stond overwegend en voerde een veelbelovende K-aanval uit. Een foutieve pionzet gooide echter roet in het eten, waardoor Lena een mat in 2 kon uitvoeren. En dat deed Lena ook, en zij kwam daardoor op een mooie 9e plaats! Jesper won de dame in zijn partij-> einde verhaal: weer een punt erbij.
Lise speelde een “geinige” partij en won, waardoor ze op de 4e plek kwam. Ook Willemijn sleepte een punt binnen, en kon weer “naar boven” kijken.

In de voorlaatste ronde speelde Yke tegen het sterkste meisje van de C-groep en verloor regelmatig.
In de laatste 3 Ronden in de D-groep moesten alle zeilen gehesen worden: het was erop of eronder. Nu moest er voor de prijzen geknokt worden. Guus (w) verloor een stuk voor 2 pi, en in het volgend T eindspel van 2T + P vs 2T + sterke vrijpion, stond Guus op winst, maar gaf een T weg. Hierna wikkelde zw dit goed af: verlies voor Guus. Jesper (zw) speelde tegen Willemijn en gaf goed tegenspel gedurende lange tijd. Maar na Dameverlies zette Willemijn haar clubgenoot mat. Lena had een sterke tegenstander: Fabian. Ze kwam in het late middenspel 4 pionnen achter, vocht dapper door maar moest uiteindelijk tegen de overmacht aan pionnen het loodje leggen. Lise kwam in een partij die lang in evenwicht was 1 pi voor. Na afruil van materiaal werd dit goed uitgespeeld en werd gewonnen.

In de laatste ronde van de C-groep won Yke , waardoor ze gelijk kwam met Catharina Hulleman, van wie ze eerder had gewonnen. Toch viel ze net buiten de prijzen en werd Catharina 3e meisje en Yke 4e. Voor Yke was dit het eerste toernooi waar ze aan meedeed. En dan meteen bijna een podiumplaats veroveren: petje af!

In de voorlaatste ronde (R9!) van de D-groep won Lise waardoor ze op de 2e plaats terecht kwam. En was verder onbereikbaar voor andere meisjes: dus de 1e plaats bij de meisjes was binnen. Willemijn speelde tegen Lena. Willemijn won dat duel der dames en kwam daarmee op de 5e plaats. Lena stond daar echter maar 1 pt achter: de ontknoping kon nog spannend worden! Want ook nog op de 5e plaats stond Eva Molanus. Guus won zijn partij weer terwijl Jesper een halfje aan zijn totaal toevoegde.

In de laatste ronde won Lise weer en kwam daarmee op de 2e plaats algemeen en definitief kampioen bij de meisjes D. Bravo!!! Willemijn verloor van de nr 3 en omdat Eva ook verloor was het spannend of Lena ook nog op 5 pt kon komen: dat gebeurde ook. Al moest ze daarvoor afrekenen met Jesper. Guus won zijn laatste partij en kwam daardoor op een keurige 8e ex aequo plaats terecht. Dat had als hij niet gevallen was nog hoger kunnen zijn. Op je eerste toernooi zo spelen geeft de burger moed.

Doordat Lena, Willemijn en Eva gelijk geëindigd waren moesten er nog barrage partijen gespeeld worden voor de plaatsen 2,3 en 4, waarbij de 2e plaats ook nog recht gaf op deelname aan het nationale kampioenschap. Een zeer spannend slot van dit toernooi volgde nog: Eva was de “gelukkigste”, die daarmee afgevaardigd wordt naar het Nederlands Kampioenschap, samen met Lise. Teleurstelling bij Willemijn en Lena, natuurlijk, maar beiden kunnen terugzien op een heel goed toernooi.

Eindconclusie: een prachtig resultaat voor de SMB meisjes: 1e bij de E groep (Josephine) en 1e bij de D groep (Lise). Naast deze twee Kampioenen nog podium plaatsen voor Willemijn en Lena (ex aequo), een medaille voor Mathias in de E-groep als hoogste F speler. En vlak de prestatie van Pim ook niet uit: 4,5 pt voor een G speler in de E groep. Bovendien kunnen we trots zijn op alle andere SMB spelers die in deze sterke groepen er lustig op los gescoord hebben. Elke speler/speelster heeft laten zien in dit toernooi thuis te horen. Ik kan niet wachten tot volgend jaar! Voor de liefhebbers om een en ander nog eens na te zien verwijs ik hier naar de website:

http://www.schaakpromotieapeldoorn.nl/resultaten-pjk/

Henny Goverde