home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

VDS 1 - SMB 1

door Jelmer Wedholm, maandag 6 februari 2017
Zaterdag 4 februari speelde SMB 1 tegen VDS 1, de koploper. De dag begon rustig, we waren precies op tijd, en compleet. We werden hartelijk welkom geheten in de serene rust van de speelzaal te Beekbergen. Ook op de borden was het aanvankelijk rustig. Ik zag een aantal Sicilianen voorbij komen, maar die hadden hun messen niet heel scherp gesneden. Op bord 7 zag ik Maarten en zijn tegenstander zo snel mogelijk zoveel mogelijk stukken van het bord halen, waarna de tegenstander achterbleef met een droevige pionnenstructuur.

Op bord 1 speelde Paul een interessant idee in het Frans, waarvoor uw nederige verslaggever enige tijd nodig had om er de waarde van in te zien. Zijn stelling leek echter goed. Zelf had ik (bord 6) me een beetje voorbereid en we herhaalden gedeeltelijk de partij van vorig jaar, waarbij ik wist dat er niet heel veel ergs aan de hand was voor mij.

Dan volgen er wat uitslagen, omdat uw verslaggever toch in onbekend gebied terechtkwam. Jacques op bord 8 kwam goed uit de opening met zwart, maar moet ergens toch een fout gemaakt hebben. 1-0 achter. Jaap op bord 2 twee maakte remise, ik weet niet zoveel van de partij. Daarna kon ik gelukkig de stand gelijktrekken 2-2.

Het duurde even voordat er weer uitslagen binnenkwamen, ik zag het somber in. Paul had een gelijke stelling, Bram op bord 3 had wat initiatief gehad, maar de tegenstander had dat weten te neutraliseren en nu zat Bram met een toren tegen loper + paard, beide kanten met veel pionnen. Het zag er niet prettig uit. Jelle (bord 4) leek een gelijk eindspel te hebben, maar het was wel duidelijk moeilijker voor hem. Roy op bord 5 leek ook gelijk te staan, maar de tegenstander liet een paardvork toe en Roy kwam een kwaliteit voor. Inmiddels was er waarschijnlijk allerlei waanzin gebeurd bij Maarten, want in een toreneindspel had hij twee verbonden vrijpionnen tegen 4 vrijpionnen voor de tegenstander. Gelukkig waren die van Maarten wel iets verder..

De ontknoping: Roy haalde zijn punt binnen. Jelle kwam in grotere problemen. Zijn tegenstander kon heel smerig gewoonweg zijn paard offeren waarna Jelle's loper niet beide pionnen kon stoppen. Jelle bleef voor de vorm nog even zitten. Paul maakte remise. Maar... ineens begon het uw verslaggever te dagen. Bram speelt op winst! Waar sommigen van de toeschouwers hun hoofd braken over het vraagstuk hoe nu die toren te offeren voor vier vijandige pionnen om daarna de tegenstander te vragen mat te zetten met loper en paard, besloot Bram zijn vrijpion gewoon dwars door de zwarte koning heen te duwen. Omdat die alleen maar een paard als backup had, lukte dat. Bram won! We hadden 4 punten.

Aangezien van Jelle moeilijk verwacht kon worden met een loper remise te houden tegen een nieuwe dame, moest Maarten voor het halfje zorgen. En zo geschiedde. De tegenstander moest de toren geven voor Maartens laatste pion, waarna Maarten 4 pionnen tegen moest houden met koning en toren. Er werd aan beide kanten nog hard gerekend en ik was er nog niet helemaal zeker van. Maarten miste helaas nog een winstkans. Zijn tegenstander zag op een gegeven moment niets beters dan maar zelf de remise aan te bieden. Maarten dacht daar nog even een paar spannende minuten over na, maar hij durfde gevaarlijker winstplannen toch niet aan. Het remiseaanbod werd aangenomen.

SMB wint 4,5-3,5!


wachtwoord vergeten?