home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Een bittere pil

verslag JCC C team op 11 februari 2017 te Deventer, woensdag 15 februari 2017
In de C-groep voor het kampioenschap van de OSBO kwamen we uit met een 5 spelers/-eelsters (Willemijn, Blanca, Marieke, Milan en Nout, van wie Willemijn en Marieke als D-speelsters, met als teamcaptain Anne), zodat per wedstrijd iemand telkens rust kon krijgen.

9 Ronden dienden verorberd te worden, geen sine cure. In de eerste ronde verliep alles goed - bijna alles, want Nout verloor na 5 minuten zijn dame en verloor. Omdat de tegenstander ASV C1 2 bordspelers miste stonden we toch met 2-1 voor en hing alles van Marieke af. Hoewel ze al snel een stuk achter stond, stond ze na 30 minuten gewonnen, kreeg nog een mataanval met de dame en klaar was Marieke: ASV - SMB 1-3. En zoals begeleider Jan zei, we hebben al aan brons geroken!

In de 2e ronde stond De Schaakmaat klaar: maar na 10 minuten won Marieke! Alweer. Maar Milan werd na 15 minuten afgedroogd na eerst een wel zeer koude douche over zich heen gekregen te hebben. Blanca speelde lang goed, maar raakte later een stuk kwijt. Toen ze in het late middenspel ook nog een paardvork te verduren kreeg kwam ze verder in de verdrukking en verloor ze ondanks dappere tegenstand. Willemijn intussen speelde goed, stond goed, maar trapte in een dubbele aanval: schaak met dame en torenverlies tot gevolg. Jammer, Dxh3 en/of Tb1 schaak was wellicht winnend geweest (ik roep ook maar wat, hoor). Dus een 1-3 verlies.

In ronde 3 werd gespeeld tegen Veenendaal. Na 5 minuten was Nout al klaar: verloren. Blanca werd na een vlucht met haar koning midden op het bord mat gezet: altijd leuk om te zien, maar niet als het je clubgenootje betreft. Inmiddels stond Milan in het middenspel een paar pionnen en de kwaliteit achter, terwijl Willemijn ook al een paar pionnen achter stond. Bovendien had Willemijn op te boksen tegen een gevaarlijk ver opgerukte zwarte vrijpion. Aan vechtlust ontbrak het echter niet: Milan en Willemijn waren als laatste bezig in de zaal. Na het binnendringen van de zwarte toren kwam Willemijns stelling verder onder druk te staan en ging ze ten onder in het eindspel toen een doorgebroken vrijpion dame haalde. Milan intussen was glad gewonnen komen te staan T+P tegen koning alleen. Een eitje zeiden we tegen elkaar. Maar het bleek een zeer, zeer hard gekookt ei te wezen. Milan zette maar en zette maar en het duurde een eeuwigheid voor hij er uiteindelijk in slaagde de winnende matzet te uit te voeren.

Over ronde 4 kan en wil ik kort zijn. Tegen een van de favorieten De Toren C1 werd Nout al snel midden op het bord mat gezet en even later sneefde ook Milan. Willemijn was intussen terecht gekomen in een verloren eindspel en gaf op. Marieke speelde zonder dame nog een tijd hardnekkig door maar het was een bierkaai gevecht. Met 4-0 beten we in het zand (niet lekker!).

In ronde 5 weer tegen een De Toren team: C2. Ook dit bleken geen lieverdjes. Nout had weer snel zijn nederlaag te pakken. Blanca kon niet in haar goede ritme komen en werd mat gezet. Als verzachtende omstandigheid zij aangevoerd dat ze tegen wel zeer witte stukken moest spelen: albinostukken zoals ze zei. Vooruit dan maar, excuus aanvaard. Willemijn had een sterke tegenstander: Ilan van de Zand, bekend van vele toernooien. Al vocht ze voor haar punt, ze legde toch het loodje. Ook Marieke had het zwaar, heel zwaar, ja zelfs te zwaar. Tegen een overmacht aan witte stukken was er geen kruid tegen gewassen. Wederom een 4-0 nederlaag. Maar er kwamen nog 4 ronden om een en ander recht te zetten!

Ook in ronde 6 moest er tegen een team van De Toren gespeeld worden: C3. Milan kwam slecht uit de startblokken en verloor snel. Blanca had haar partijtje niet in deze ronde en zelfs de zo goed in vorm zijnde Marieke kon het dit keer niet bolwerken. Willemijn vocht met de moed der wanhoop (ze stond een paar pionnen achter) door om in elk geval de eer van ons aller SMB te redden. En dat lukte met haar sterke loperpaar: prachtig!

Tegen De Cirkel in ronde 7 liep het ook niet naar wens: Blanca redde het niet en werd als eerste geveld. Milan liet haar niet in de steek en volgde al snel. Bij dit groepje sloot ook Nout zich als laatste aan. Willemijn wist zo als enige deze ronde te winnen en wel met grote overmacht.

In ronde 8 was Nout snel klaar: mat gezet. Ook Blanca en Milan redde het niet. Aan Marieke de taak om de eer te redden, maar even met een scheef oog naar haar bord gekeken, en, au, daar kreeg ik me toch een hoofdpijn: SMB - MSV 1 0-4.

De laatste ronde: Nout en Willemijn waren snel klaar: twee keer verlies. Milan speelde zichzelf eveneens naar de ondergang en Marieke vocht als enige met een dame minder nog een tijdje door. Dus ook tegen MSV 2 werd niet gewonnen.

Slotconclusie: Het was een goede ervaring, maar we staan wel weer met beide benen op de grond.

Henny Goverde


wachtwoord vergeten?