home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Net niet. We hoeven niet naar Zuid-Scharwoude!

door Henny Goverde, maandag 20 februari 2017

In Deventer was op 11 feb het JCC van de OSBO voor de E categorie: 15 min pppp; 4 plaatsen te verdienen voor “Zuid-Scharwoude”. Onze afvaardiging bestond uit: Thijmen, Josephine (F), Maarten (F), Pim en Cecilia (H). Alleen Thijmen was een ‘echte” E-speler. Han, vader van Maarten maakte zijn debuut als captain.

Om 13.00 uur werd het startschot gegeven: meteen tegen een plaatsgenoot. Pim zette zijn tegenstander al heel snel mat na een krachtige aanval. Thijmen speelde wat slordig en verzuimde zijn opponent de genadeslag te geven via een doorgebroken vrijpion: het werd remise. Josephine won knap, terwijl Maarten in een goede partij mij kon geven en dat niet alleen: hij deed het ook nog! 3,5-0,5 een goede start.

In R 2 verloor Cecilia: de tegenstand was te groot. Josephine won snel en Maarten verloor. Thijmen kwam in een goed Toreneindspel terecht en vervolgens in een goed pionneneindspel. Na vragen over de stand besloot Thijmen niet met remise genoegen te nemen en ging in clubbelang verder en won: Thats the spirit!!! Wederom een knappe overwinning.

R 3 was een bye en in R 4 werd tegen ASV de strijd opgenomen. Thijmen liet zich al snel matzetten: Pg5- Dh5 Dh7 #. Josephine raakte de dame kwijt (haar eigen dame), maar streed parmantig verder, kwam in een goede en vermoedelijk gewonnen eindspel terecht, maar een ver opgerukte vijandelijke vrijpion maakte een einde aan haar dromen. Pim kwam na veel 5-en en ook 6-en terecht in een verloren eindspel en verloor ook ( K A tegen K D T). Cecilia werd matgezet maar maakte het de tegenstander zo lastig dat deze in zijn boek plaste. Laat ons allen daar een voorbeeld aan nemen. Als de stelling zo gecompliceerd is en de tijdnood zo hevig, dan is toiletbezoek van minder belang. Hulde n deze jonge strijder! Maar al met al werd er dus met 4-0 verloren.

Ook de volgende ronde R 5 was bar en boos. Tegen het sterke De Toren 1 konden we het niet houden: Pim verloor, Maarten werd matgezet en ook Cecilia en Thijmen wisten niet te overleven. Alleen Josephine verloor deze ronde niet, maar ja, die speelde niet! Zo kan ik het ook!

In R 6 werd tegen een andere oude vereniging gespeeld: Pallas E1 (1849). Rustig zittend zaten we allen in de kantine toen Thijmen juichend het café binnenkwam. En? vroegen de ouders: gewonnen zei ie alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is, Hetgeen zoals wij allen weten dat niet is. Pim had al eerder verloren, terwijl Cecilia hardnekkig met een Toren minder doorspeelde als een van de laatsten. Josephine verloor haar Dame , ze verspeelde haar laatste stuk (een Toren) en wat later de partij. Maar het humeur leed er niet onder (Prima!).

R 7 bracht ons tegen het volgende Pallas team: Pallas E2. Maarten won vlot nadat zijn tegenstander 3x een illegale zet had uitgevoerd. Tsja, je moet natuurlijk wel de schaakregels kennen. Even later zette Thijmen zijn overbuurman mat: is ook goed hoor. Ook Pim wist zijn tegenstander kopje onder te doen gaan evenals 1 seconde later Josephine. Asjeblief: een 4-0 overwinning, daar waren we wel aan toe.

Nu was de strijd om het podium volop losgebarsten. Alles was nog mogelijk. En weer was Pallas, nu E3 de tegenstander in R 8. Maarten won al vrij snel. Hij was die dag gewoon in topvorm! Ook Thijmen waste het varkentje in “no time”. Josephine was onder het schaken aan het fluiten! Wat dit te betekenen had vroeg ik haar moeder. Die zei dat dit beslist een goed teken was. Het werd inderdaad een fluitje van ’n cent. Ook Cecilia -categorie H, laten we dat niet vergeten- pakte haar eerste puntje. Bravo. En alweer een 4-0 zege.

Als we in R 9 gelijk zouden spelen waren we verzekerd van een plaats om het Nederlands Kampioenschap: Superspannend! Pim zorgde voor het eerste punt tegen De Cirkel uit Apeldoorn: ik zag hem met een grote zwaai een Toren naar de overkant van het bord plaatsen, wat voor hem nog best ver weg is. Even later lette Thijmen eventjes niet goed op en werd matgezet. Ai, dat deed zeer! Cecilia vocht met de moed der wanhoop, maar redde het niet. En toen ook wat later Josephine het loodje moest leggen was het sprookje uit. Geen 4e. Maar ja, sprookje? Zuid-Scharwoude? Ik heb het nog even opgezocht waar het ligt. Ik ben zooo blij dat we niet naar Zuid-Scharwoude hoeven. Dat is toch nog winst voor ons.
Resumerend. Ons team heeft schitterend gespeeld met slechts 1 E speler, en 2 F-jes, 1 G-tje en jazelfs 1 H-speelstertje. We kunnen tevreden zijn. Goed gedaan meisjes en jongens!

Henny Goverdewachtwoord vergeten?