home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Een hard gelag

verslag Koningswaal 2 - SMB 3, maandag 20 februari 2017
We leken regelrecht op het kampioenschap en promotie af te stevenen. Helaas, hier leest u het relaas. Als eerste won Geurt: "Het was een partij tussen Gerrit Gerrits en Geurt Gijssen dus G.G. tegen G.G. De opening was Nimzo-Indisch, waarbij mijn tegenstander zijn loper op c3 mijn paard sloeg zonder dat ik gedwongen was a2-a3 te spelen om hem tot de afruil te dwingen. Hij ging er van uit dat hij met 8... Pe4 een tempo won, maar dat bleek toch verkeerd uit te pakken. Met 9... f5 verzwakte hij zijn pionnenstelling aanzienlijk. Ik kwam gauw 2 pionnen voor en een schaakje op d5 en een ongedekte toren op a8 was voldoende om op de 21ste zet het punt te incasseren."

Vervolgens verloor een van de topscorers van ons team. Rolf: "Ik speelde met zwart tegen Admir Silajdzic. Ik kwam goed uit de opening, maar was eigenlijk bijzonder ongeconcentreerd en gaf zomaar een kwaliteit weg, zonder compensatie. Omdat mijn tegenstander een wat slappe aanval inzette op mijn koningsvleugel en mijn pionnen op de damevleugel wat al te gemakkelijk liet oprukken naar zijn koning, kreeg ik zowaar volwaardig tegenspel. Het was niet aan mij besteed, want ik bleef snel spelen en blunderde een pion weg, waarna hij eenvoudig dames kon ruilen en de winst binnenhaalde. Een terechte nederlaag, want het leek wel alsof ik geen zin had in schaken, zo ongeconcentreerd. In de analyse achteraf werd ik pas wakker, toen Geurt kwam uitleggen hoe mooi zwart zijn aanval had kunnen voeren. Caïssa heeft mij nog lang uit mijn slaap gehouden."

Jaap had intussen een remise weten te bemachtigen, maar of dat voldoende zou zijn was de vraag: Peter en ik stonden slecht, Pieter goed. Het kon nog alle kanten op. Peter gaf op en het kwam er nu op aan. Ikzelf speelde met wit een Siciliaanse partij die tot ongeveer de 35e zet gelijk op ging. Daarna kreeg zwart de overhand en dreigde deze mijn stelling grondig onder de voet te lopen. Mijn 40e zet maakte het nog een graadje erger (Fritz: -4,78). Hopeloos. Maar mijn opponent deed toen niet de beste voortzetting en ik kwam weer terug in de partij, althans het grote gevaar kon ik nog afwenden. In de tijdnoodfase tastte zwart mis en kreeg ik zowaar tegenkansen en kon via een afruil en penning nog een stuk winnen. Tenslotte overschreed zwart de tijd en was het - het zij toegegeven - onverdiende punt binnen.

Maar het bleek al te laat. Pieter die goed stond had verloren: "Mijn partij tegen Marcel Lever, de teamleider die tot nu toe alle vier zijn partijen had gewonnen, liep aanvankelijk geheel volgens plan. Toen het tijd was om te oogsten verzuimde ik dit en in nog steeds een prima stelling gaf ik een dame weg."

We kunnen nog kampioen worden maar zijn aan andermans genade overgeleverd: geen gelukkige situatie.

Henny Goverde


wachtwoord vergeten?