Roy van den Hatert nieuwe snelschaakkampioen

Pieter van Groenestijn, donderdag 4 mei 2017

Roy van den Hatert is de nieuwe snelschaakkampioen van SMB. De ratingfavoriet bleef de hele avond ongeslagen, maar moest in de laatste partij van de avond winnen om Hamoun van zich af te houden. Laatstgenoemde bleef in de allesbeslissende partij zijn blufstijl trouw en verloor kansloos.

In de voorronden, die met een dubbele 8-kamp werd afgewerkt (direct twee partijen tegen dezelfde tegenstander), bleven echt grote verrassingen uit. In alle drie de poules wisten de twee hoogstgeplaatste spelers een plaats in hoogste finale groep veilig te stellen. Alleen Jelle kwam daarbij serieus in de problemen. Na twee remises tegen Desiré in ronde 5 leek zijn plaats in de a-finale verspeeld, maar Karim bood Jelle een helpende hand door Desiré één keer te verslaan. Of er een verband is weet ik niet, maar de oud voorzitter trok zich hierna terug.

Door verschillende externe factoren moest Jelmer de voorgaande twee door mij georganiseerde edities voorbij laten gaan. Een gemis, zoals nu bleek omdat hij met fris en overtuigend spel zijn groep overtuigend wist te winnen. Ook Hamoun, toch 230 ratingpunten hoger ingeschaald, kreeg twee keer klop.

In Poule C klopte Jan flink aan de poort door beide ratingfavorieten op een gelijkspel te houden. Bram en ik wisten hem echter, mede door een onderling gelijkspel, achter zich te houden.

In de strijd om de felbegeerde titel, bleek al snel dat een succesvol optreden in de voorronden alleen voor Roy een passend vervolg had. Jelmer en ik liepen al vrij snel tegen een nederlaag aan. Hamoun echter leek niet te stoppen en startte met 3 zeges op rij. In ronde 4 liep hij nog een half punt verder uit op Roy. De titelstrijd lag echter nog open, omdat bij gelijk puntenaantal het aantal punten in de voorronde doorslaggevend zou zijn. Deze tie-breaker bleek ook nodig om de eindoverwinnaar vast te stellen. Titelverdediger Bram moest met een derde plaats genoegen nemen, vóór Jelmer, Jelle (vorig jaar tweede) en mijzelf (vorig jaar derde).

Hoewel ik natuurlijk objectief ben, vond ik het wel mooi om voor het tweede jaar achter elkaar de beker uit te kunnen reiken aan iemand die groot geworden is op onze eigen jeugdafdeling (waar ik toetertijd jeugdleider was)!

Het toernooi verliep probleemloos. Slechts één keer werd een beroep gedaan op mijn wedstrijdleiderschap en dat was een abc-tje. Ook de door de "gedupeerde" aangevraagde second opinion bij assistent wedstrijdleider Huub, leverde hem niet het gewenste punt op.

We kunnen terugzien op een geslaagd toernooi en wie weet vraagt het bestuur mij volgend jaar wederom voor de organisatie.

Voorronde poule A (na 14 partijen):
1. Roy 13
2. Jelle 9
3. Desiré 8,5
4. Hans 7,5
5. Peter Schut 7,5
6. Karim 6,5
7. Frans 3
8. Willemijn 1


Voorronde poule B (na 14 partijen):
1. Jelmer 12,5
2. Hamoun 11,5
3. Eric 10
4. Thomas 6,5
5. Huub 6
6. Abdalla 6
7. Peter Groenewald 3
8. Rob 2

Voorronde poule c (na 14 partijen):
1. Pieter 12
2. Bram 11,5
3. Jan 10
4. Marinus 7,7
5. Jacques 7
6. Valentijn 6
7. Jan-Mahammed 2

Finale poule A (6-kamp):
1) Roy 4
2) Hamoun 4
3) Bram 2,5

De winnaars van de overige finalepoules zijn: Hans van Leeuwen, Huub Janssen en Frans Drummen.