home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 4 gelijk tegen Kasteel 3

woensdag 11 oktober 2017

SMB 4 trad dinsdag 10 oktober aan tegen het Kasteel 3 uit Wijchen. De eerste OSBO-wedstrijd van het seizoen. Het team was op enige plaatsen gewijzigd omdat enkele vaste spelers, waaronder teamleider Lucas de Jong, verstek moesten laten gaan. Invallers waren Jan Aalbers en ondergetekende. Lucas de Jong kwam als vaste teamleider wel nog even langs om iedereen een succesvolle start toe te wensen. We beloofden hem ons best te doen.

Kort verslag van de speelavond: De avond begon goed met een mooie winstpartij van Matthijs. In een Siciliaanse partij waar Matthijs wit had kwam bij de 7e zet van Wit de volgende stand op het bord. Zwart speelt hier; 7... Pge7 (?) Er volgt: 8: Pxc6 (de zwarte loper hangt) 8... Db6 9.Pxe7 Lxe3 10.Pxc8 Txc8 11.Dd3 Lg5. Er werden daarna nog een zestal zetten gezet maar bij de 17e zet gaf zijn tegenstander in verloren stand op. Fraaie winst voor Matthijs.

Helaas kwam er daarna een verliespartij voor ons. Die kwam op mijn conto. Tot de 12e zet ging het in mijn partij gelijk op en ik kwam met zwart prima uit de opening. Een pionopstoot van mijn kant op de h-lijn bleek vervolgens iets te optimistisch. De strijd ontbrandde om deze h-pion. Een tiental zetten van aanval en verdediging gericht op deze randpion. Ik kon hem uiteindelijk niet meer adequaat verdedigen. Een pion achter is nog wel te doen maar toen ik vervolgens bij de 23e zet een fraaie torencombinatie van mijn tegenstander over het hoofd zag en daardoor nog eens een belangrijke centrumpion kwijtraakte was het bij de 31e zet uit. Bij de na-analyse met mijn tegenstander Martijn Ohlendorf kwam naar voren dat 1 tempozet verschil de partij feitelijk beslist heeft. Je koopt er niks voor maar ik kan niet zeggen dat ik echt slecht gespeeld heb.

Vlak kon een volgende nederlaag voor SMB 4 genoteerd worden. Jan Aalbers op bord 1. Jan vertelde me na de partij (die ik niet heb kunnen volgen) dat hij al snel een stuk weg blunderde en dan is het natuurlijk moeilijk spelen. Jammer, maar kan gebeuren. Op de resterende borden werd zeer geconcentreerd verder gespeeld. Erik Kastermans stond goed, hij had de kwaliteit veroverd, Eline en Patricia in een gelijkwaardige stelling met hun tegenstrevers.

Langzaam maar zeker wist Erik zijn voorsprong uit te bouwen. Hij rukte op met een vrijpion en zijn tegenstander moest uiteindelijk zijn paard geven voor deze pion. In het eindspel van koning, dame en toren met 5 pionnen tegen koning en dame met 5 pionnen was het een kwestie van wachten op het moment om dames te ruilen om de winst makkelijk binnen te halen. Dat gebeurde doordat zijn tegenstander een onreglementaire zet deed. De dameruil die daaruit voortvloeide was meteen het einde van de partij. Fraaie eerste externe winst van Erik bij SMB. Moge er nog vele volgen.

Patricia won uiteindelijk. De victorie heb ik niet lijfelijk meegemaakt omdat ik toen in het bargedeelte zat te snelschaken met Marinus Mulders. Heel belangrijk dit winstpunt. Haar partij, met name het eindspel, was er een waarbij elke partij koning, dame, 2 torens en enkele pionnen op het bord hadden. Fragiel evenwicht en veel open lijnen op het bord zodat elke zet zeer nauwkeurig afgewogen moest worden. Ze stond wel iets beter mijns inziens en dat ze uiteindelijk won had ik eigenlijk wel verwacht. Door haar winstpartij, hulde, werd het in ieder geval al een gelijkspel voor SMB 4.

Eline verloor. Ook de apotheose van de partij heb ik niet meegekregen. Gelijkspel had er zeker in gezeten. Wat ik ervan gezien heb is een stelling van aanval (Wit) met de zware stukken op zwarts koningsstelling en een dynamische verdediging van Eline met dezelfde zware stukken. Erg leuk om naar de partij te kijken en jammer dat ik het slot gemist heb. Hoe dan ook de einduitslag SMB 4 - Kasteel 3 werd 3-3.

Jan Aalbers - Henk Rutten 0-1
Mattijs Vernooy - Arno Reijnders 1-0
Frans Drummen - Martijn Ohlenroth 0-1
Patricia van Wachtendonk - Ben van Cuyk 1-0
Eline Koch - Toine van Bergen 0-1
Erik kastermans - Martin van Gelder 1-0

Het had beter gekund maar ook slechter. Dus ik geloof dat beide partijen wel vrede hadden met het resultaat.

Invaller Frans Drummen (sorry Lucas, mede namens Jan)


wachtwoord vergeten?