home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Uithuilen

verslag Ede 2- SMB 3 op 7 december 2017 te Ede, donderdag 14 december 2017
We maakten ons op om een goed resultaat neer te zetten en vertrokken vol goede moed. Overigens wel in het besef dat het geen sine cure zou worden. Begonnen werd met een viertal remises.

Rolf: "Ik speelde met wit tegen Jos van Raan. Na een rustig begin probeerde ik rond de 10e zet met een ietwat frivole zet wat spanning in de partij te brengen. Zwart reageerde adequaat door mijn zet te negeren en rustig zijn stukken te ontwikkelen. Toen zwart actief dreigde te worden, zocht ik mijn toevlucht in een combinatie die eeuwig schaak opleverde. Achteraf gezien geen gelukkige beslissing."

Jaap: "In een Siciliaanse verdediging tegen Dick Krijgsman werden de gebaande paden al snel verlaten. Wit stak nogal veel tijd in het vinden van de juiste voortzettingen. Zwart - eigenlijk ook wel een krijgsman vindt hij zelf - bereikte na 7 zetten een stelling waarin de kansen gelijk zijn (volgens Fritz). Op de 17e zet bood wit remise aan en 5 zetten later besloten de krijgsmannen inderdaad tot potremise. Daarna nagelbijtend kijken bij de andere borden."

Henny: "In een Pirc opening die ik trachtte om te zetten naar de Sämisch variant van het Konings Indisch, hetgeen niet helemaal lukte, ging het tot de 20e zet redelijk goed. Daarna kreeg mijn tegenstander mogelijkheden om de zaak recht te trekken. Dit resulteerde in een laat middenspel wat risicovol voor beide partijen was indien op winst gespeeld zou worden. Gelet op mijn treurige scores de laatste wedstrijden (in- en extern) kreeg ik gaandeweg wat kramp in mij maag en besloot ik een veilige remise aan te bieden. Mijn aanbod werd aanvaard."

Eric: "Over mijn partij valt niet veel te zeggen. In de opening maakte mijn tegenstander met wit een klein foutje, waarna ik een sterk paard op b4 kon planten. Jammer genoeg vond hij na 20 minuten denken de enige voortzetting, waarna ik niets beter zag dan de zetten te herhalen."

Dit betekende een stand van 2-2. De situatie overziend op dat moment gaf aan dat het allemaal nogal onduidelijk was aan 2 borden namelijk 1 en 2. Geurt stond beter en Henk slecht. Geurt wist zijn partij tot een goed einde te brengen: "Ik had een vrij gemakkelijke avond. Mijn tegenstander toonde niet veel initiatief en bleef na wat afwikkelingen met een heel slechte loper, die hem uiteindelijk fataal bleek. Een opmars van een vrije b-pion zorgde voor een snel einde."

We stonden voor met 2-3. Maar dat betekende nog niks. Even later was de stand weer gelijk. Henk: "Vanaf het begin had ik mij voorgenomen om vol voor de winst te gaan. Een mooi streven, maar in de praktijk lastig als je tegenstander zeer degelijk speelt. In de partij speelde ik in een gelijke stelling agressief f7-f5, waarna mijn tegenstander afwikkelde in het centrum en hiermee een open e-lijn kreeg. Over deze lijn ontwikkelde hij een dodelijke grip op mijn stelling en verlies was het resultaat."

Stand 3-3. Alles hing af van de overgebleven twee borden. Thom stond niet slecht maar was duidelijk niet gewend aan het speeltempo en verloor door tijdsoverschrijding. Zeer jammer. Om nog een gelijk spel uit het vuur te slepen knokte Pieter onverdroten verder: "Na een vlotte dameruil kreeg ik een klein voordeeltje, maar reageerde ik niet adequaat. Hierdoor kreeg mijn tegenstander voldoende spel en was de stelling in evenwicht. Na twee keer remise afgeslagen te hebben, meer gebaseerd op de ongunstige situatie op de andere borden dan op de stelling die ik voor mij had, koos ik onjuist plan. Ik moest vervolgens ook nog eens remise door zetherhaling uit de weg gaan, want de 4-3 achterstand van ons team tekende zich toen al af. Ik gokte want ik had de winstvoortzetting van mijn tegenstander wel gezien, maar hij weigerde toe te slaan. Dat gebeurde even later alsnog en zo incasseerde ik ook nog een nederlaag."

Eindstand 5-3. Promoveren zit er vermoedelijk niet meer in. Maar we zullen er nog uithalen wat er in zit.

Henny Goverde


wachtwoord vergeten?