home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 1 gedeeld 2e na puntendeling met A'dam West

zondag 24 december 2017SMB 1 blijft het ene na het andere matchpunt binnenhalen en vindt zich na de uitwedstrijd tegen Amsterdam West van afgelopen zaterdag 16 december zowaar op een gedeelde 2e plaats terug in het klassement (zie hier). Er wordt dan ook eerder naar boven dan naar beneden gekeken. Hoewel koploper BSG 2 (Bussum) te ver voor staat, is een mooie ereplaats haalbaar.

Wanneer kan ik mijn helden weer eens van dichtbij in ’t Hert bewonderen, hoor ik u zich afvragen. Nu, dat kan op 3 februari 2018, wanneer SMB 1 tegen PSV/DoDO (Putten) speelt.

Amsterdam West behoort met ongeveer 150 leden tot de grotere clubs van Nederland. De grootste is Caïssa, waar SMB 1 in maart volgend jaar nog op bezoek moet. De speellocaties van beide clubs liggen overigens niet zo ver van elkaar: de ene bevindt zich ongeveer 1 kilometer ten oosten, de andere ongeveer 1 kilometer ten westen van het Vondelpark.

De speelzaal bleek weinig te wensen over te laten: ruim, stil, uitstekende verlichting, de modernste klokken, gave schaakborden en -stukken, grote stevige tafels, apart zaaltje voor consumpties en analyse. Vandaar wellicht dat het me niet was opgevallen dat er geen consumptiebonnen waren uitgedeeld, maar hier zal eenvoudigweg niet aan gedacht zijn, en trouwens, liever zulke speelomstandigheden dan vijf consumptiebonnen. Vind ik, althans.[Stelling na 12. … Lb6]

De partijen

Ondergetekende (met Wit op 7) was als eerste klaar.

Dit (zie diagram links) is een bekende stelling in de Tweepaardenverdediging. Er volgde 13. Pd2 Pxd2 14. Dxd2 c5 15. Pb3 d4 16. Lf2 Lc6 en de volgende stelling (zie volgend diagram links) ontstond.


[Stelling na 16. … Lc6]


Hier vond ik 17. c4! Als Zwart nu en passant slaat (17. … dxc3 e.p.), krijgt Wit een goede stelling met veel ruimte, druk op pion c5, torens die snel actief kunnen worden, plannen met f5. En als Zwart de pion op c4 laat staan, kan diens Dame niet actief worden op d5 en, belangrijker, wordt de loper op b6 duurzaam passief. Wel krijgt Zwart dan een vrijpion op d4. Zwart speelde uiteindelijk 17. ... a5.

Mijn remise-aanbod enkele zetten later werd in beraad genomen en pas ongeveer een half uur later aangenomen. De eindstelling was volgens de computer overigens maar iets beter voor Wit, maar leek voor Wit een stuk gemakkelijker te spelen.

Niet veel later moest Bram (met Zwart op 2) voor het eerst dit seizoen zijn koning omleggen. Maarten (met Zwart op 6) kwam in de tweede externe partij op rij niet aan rokeren toe, wat bijdroeg aan zijn verlies.

Tussenstand: 2.5 - 0.5

Vervolgens werd het 3 -1 door een remise van Jelle, die daarmee van de hatelijke 0 af is.


[Stelling na 29. Txb7]


Invaller Thomas Manschot (op 8 met Zwart) had volgens de computer lange tijd het betere van het spel tegen WFM Yvette Nagel, kwam zelfs een pion voor te staan, maar overspeelde zijn hand op zet 27 door een dreiging te beantwoorden met een tegendreiging die helemaal geen tegendreiging bleek te zijn. Wit profiteerde aanvankelijk niet maar na een blundertje van Zwart ontstond de volgende stelling (zie diagram links).

Nu gebeurde er iets opmerkelijks. Thomas, in tijdnood, zag de enige zet die het materiaalverlies nog enigszins beperkt (29. … Lf7) maar doordat de lopers naast elkaar helemaal aan de overkant in de hoek van het bord stonden, vergiste hij zich en pakte hij de loper op b2 vast! Vele lezers zullen nu terugdenken aan een soortgelijke of nog veel ergere blunder van eigen makelij. Met een lichaamshouding waaruit vertwijfeling sprak, hield Thomas de vermaledijde loper een tijdje boven het bord om te proberen daarvoor toch maar het beste veld te vinden en zette hem ten slotte op e5 neer (zie het diagram hieronder links).


[Stelling na 29. … Le5]


De loper op a2 en die op e5 hangen nu.

Vraag 1: Wat gebeurt er na de volgende zettenreeks?: 30. Txa2 Lxg3 31. fxg3. Het antwoord staat onder aan dit verslag.

Wit speelde 30. Dxe5 en na nog een aantal zetten gaf Thomas op. Zie hier voor beelden van deze slotfase.
Hiermee kwam de tussenstand op 4 -1 en was een gelijkspel dus het hoogst haalbare. Op alle resterende borden stond SMB echter goed.

De tegenstander van Jaap (met Wit op 5) begon net wat los te komen toen deze de volgende blunder maakte (zie diagram hieronder links).[Stelling na 22. Dg2]


Zwart speelde 22. … Db4?? 23. Pb5! en de Dame is ingesloten. Zwart kon de Dame nog ontzetten met 23. … Pb3+ en deed even later nog een drieste poging met ... b5, maar de materiaalachterstand was te groot en Zwart stortte spoedig in.

Zie hier voor beelden van de fase even na de blunder van Zwart.[Stelling na 15. … Pd5]


Roy (met Wit op 3)

Hier (zie diagram links) kwam 16. f5!, een zet die op het eerste gezicht helemaal niet lijkt te kunnen en die Roy dan ook omschrijft als 'psychologisch erg sterk en ook gewoon een goede zet’. De computer is er inderdaad van gecharmeerd. Zwart speelde 16. … gxf5 en na 17. Lxd5 exd5 18. Pg3 heeft Wit ruimschoots compensatie voor de pion in de vorm van een kwetsbare koningstelling van Zwart.


[Stelling na 24. … Tae8]


Opgave 2: in deze stelling (zie diagram links) zit een moeilijke tactische combinatie die feitelijk winnend is. Wit aan zet. Ziet u haar? Het antwoord staat onder aan dit verslag.


[Stelling na 27. Txf6]


Vraag 3 : Roy hoopte hier (zie diagram links) vurig op 27. … Lg4. Waarom?

Zwart speelde 27. … Tg6.

De tegenstander van Roy was al zo lang met weinig tijd aan het verdedigen dat deze de enige kans die Roy hem nog gaf om terug te komen in de partij, niet zag. Twee zetten later blunderde hij en tikte Roy het mooi uit.

Klik hier voor bewegende beelden van Roy en Jelle.
Tot slot de partij van Paul (met Wit op 1).

Een week na dato is er nog altijd discussie over de vraag of de gebeurtenissen rond deze partij strijdig zijn met het reglement of niet. Ten behoeve van de landelijke competitie in het algemeen en deze specifieke kwestie in het bijzonder zou de KNSB daaraan met een definitief oordeel een einde kunnen en moeten maken. De Bond moet van de kwestie op de hoogte zijn, want dhr. Amesz heeft hierover twee dagen na de wedstrijd een artikel geplaatst op www.schaaksite.nl (zie hier). Er mag vanuit worden gegaan dat dit nieuws rechtstreeks dan wel via via aan bondsfunctionarissen ter ore is gekomen.

Los hiervan mag het een klein wonder heten dat er iemand van Amsterdam West bereid werd bevonden om mentaal onvoorbereid, met een uur minder bedenktijd (dus eerste 40 zetten in gemiddeld 1 minuut + 30 sec per zet) en met Zwart op bord 1 plaats te nemen. ‘Clubliefde,’ zei Roy, maar die liefde schijnt niet zo groot te zijn geweest dat deze persoon zonder slag of stoot akkoord ging. Paul won dan ook zijn partij.

4-4!

Klik hier voor overzichtsbeelden.

Hans van Leeuwen


Antwoord vraag 1: 30. Txa2 Lxg3 31. fxg3?? Dd4+ 32. Kh2 Tc1 en Zwart wint. Wit moet op 31. Tb1 spelen waarna de computer de stelling als volledig gelijk beoordeelt.
Antwoord vraag 2: 25. Txe5!! Dxe5 (moet wel, anders staat Wit gewoon een stuk voor) 26. Lf4! (de Dame is in de problemen, heeft maar 1 veld) 26. … Df6 (de computer geeft 26. … Dxf5, kunt u nagaan) 27. Pd6 (aanval op toren en dreiging Le5) 27. … Tef8 (geeft computer; er is kennelijks niets beters) 28. Le5 (+7)
Antwoord vraag 3: na 27. … Lg4?? is het spoedig mat: 27. Lg7+! Txg7 29. Txe8+ Tg8 30. Txg8+ Kxg8 31. Dxf7+ Kh8 32. Txd6
wachtwoord vergeten?