home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Twee remises zonder remises voor SMB 4

maandag 29 januari 2018

We zijn alweer over de helft van de competitie. Een dubbelverslag dit keer, want het verslag van onze wedstrijd tegen PION 4 had ik nog niet geschreven. Dit vanwege de feestdagen, maar ook door het feit dat het lange tijd onduidelijk was wat de officiële uitslag van de wedstrijd zou worden. Wij hadden namelijk een opstellingsfout gemaakt, maar datzelfde gold voor PION 4. Zodoende bleef de 3-3 die het uiteindelijk werd, gewoon staan.

Laten we bij de wedstrijd tegen PION 4 beginnen. Vanwege Sinterklaasavond was de datum van deze wedstrijd een week verschoven, maar de beoogde tegenstander van Eline had dat kennelijk niet meegekregen. Daarom konden wij na een uur een reglementair punt voor haar laten bijschrijven. Als tweede was invaller Eric klaar en ook hij wist zijn partij te winnen.

Eric de Ridder - Henk Arts jr.
Wit staat duidelijk beter. Zwart heeft een groot gat op d5, een zwakke pion op d6 en zijn stukken hebben geen velden. 18...Pe8? Zwart besluit de pion op d6 nog een keer te dekken, maar nu staat zijn dame onvoldoende gedekt. 19.Lxc5! Dc6 20.Lf2 Tac8 21.Pd5 Lf8 22.Pge3 a5? Dit kost de kwaliteit. 23.Pf5 Dxc4 24.Pfe7+ Lxe7 25.Pxe7 Kf8 26.Pxc8 Txc8 Zwart heeft zijn pion teruggewonnen, maar hij staat wel een kwaliteit achter. Daarbij heeft hij een zwakke pion op a5. Toen Eric deze 6 zetten later kon winnen, gaf Henk het op. Met een kwaliteit achter en twee verbonden witte vrijpionnen op de damevleugel is zijn stelling hopeloos.

Helaas wist basisspeler Erik zijn partij niet te winnen. Hij gaf zijn dame weg en daar wist Jan van Kessel wel raad mee. Ik verloor ook, wat erg jammer was aangezien ik een veelbelovende aanval had.


Sjaak Thijssen - Lucas de Jong
Hier vond ik het uitstekende 19...De7! 20.Pxa6 Dh4! waarna de toren niet geslagen mag worden omdat Wit dan met het standaardoffer ... Lxh3 mat wordt gezet. De enige verdediging is 21.Ld3, maar hierna had ik kunnen toeslaan met 21...Tb6. Dat dat wint, was echter lastig te zien. Ik speelde 21... Ta8 22.Pb4 Td6 23.exd5 cxd5 24.Lf5, en nu had ik me moeten realiseren dat het mooiste er wel af is. Dan had ik ongetwijfeld 24...Lf4 gespeeld, wat na 25.Lxc8 Dg3 26.Kg1 Le3+ 27.Kh1 Lf4 tot zetherhaling leidt. Helaas deed ik dat niet, waarna ik mede door tijdnood de partij uit handen gaf.

Bij een 2-2 stand waren Bart en Patricia nog bezig. Patricia hield lang gelijke tred met haar sterke tegenstander Henk Fleuren, maar helaas wist die haar uiteindelijk toch te overmeesteren. Gelukkig kon Bart dankzij zijn overwinning op Rene Slaa de stand nog gelijktrekken. Hij had al snel twee pionnen meer, gaf dit voordeel nog bijna weg maar sleepte er uiteindelijk toch een overwinning uit, zodat de wedstrijd in 3-3 eindigde.

Donderdag 18 januari togen wij naar Millingen waar wij alweer onze vierde externe wedstrijd speelden. We zouden voor het eerst in onze basisopstelling spelen, maar de storm blies bijna roet in het eten. Gelukkig wist Patricia precies op tijd vanuit Den Haag naar Nijmegen te komen, zodat Erik en ik haar op het station konden oppikken.

Ik weet de volgorde van de uitslagen niet meer, dus ik zet ze op bordvolgorde. Te beginnen bij mijzelf aan bord 1. Ik kreeg een stuk in de schoot geworpen, maar kennelijk was daarna mijn concentratie even weg. Ik dacht briljant te zijn, maar produceerde in plaats daarvan een blunder zoals ik die in geen jaren heb gemaakt. Dat ik úberhaupt nog heb kunnen slapen die nacht is een wonder.

Lucas de Jong - Ton Huybregts
Ik durf het bijna niet te schrijven, maar ik speelde hier 26.Te7??. Het is dat er geen 50 vraagtekens achter een zet mogen, want die had deze zet eigenlijk wel verdiend. Nu was 26...Pxe7?? (100 vraagtekens) 27.Dxf7# leuk geweest, maar uiteraard sloeg Ton gewoon met de dame waarna ik het niet meer wist te houden.

Ook aan bord 2 verloren we. Daar was Matthijs niet opgewassen tegen de dadendrang van Bernd Schumacher. Ik begreep dat het wel een interessante partij was geweest. Bord 3 leverde ons wel een overwinning op. Bart had tegen Frank Unkrig eigenlijk een remisestelling, maar trok de partij uiteindelijk toch naar zich toe. Eline verloor helaas aan bord 4, in een lastig eindspel tegen Rupert Spijkerman ging ze door haar vlag. Patricia aan bord 5 won wel. Gerben Bekker was eerst in het voordeel, maar Patricia kon zich bevrijden en won vervolgens dankzij een pionvorkje een toren. Tot slot Erik aan bord 6. Hij schrijft het volgende: 'Op bord 6 speelde ik met zwart de Scandinavische opening en die beviel Ben IJsvelt zeer slecht. Ik kon er een goede stelling mee ontwikkelen en dat leidde ertoe dat mijn tegenstander na mijn 12e zet bijna 41 minuten ging nadenken. In het eindspel met voor wit een toren en 5 pionnen tegen mijn twee lopers en 4 pionnen werd het nog wel even spannend, maar mijn tegenstander maakte een denkfoutje en dat kostte hem de partij.'

Aan vechtlust geen gebrek dit seizoen bij SMB 4, gezien de score van slechts 1 remise uit 23 partijen. Helaas heeft het team als geheel nog geen overwinning weten te behalen. In februari zal dat ook niet gaan gebeuren, want dan zijn we vrij. Er komen echter nog twee kansen. Hopelijk weten we in maart eindelijk de ban te breken.

Lucas


wachtwoord vergeten?