home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB jeugd in den vreemde XV (NJK te Waalwijk '18)

door Henny Goverde, zondag 8 april 2018

Jeugdkampioenschap Meisjes E

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart werd gestreden om het Nederlands kampioenschap meisjes E (t/m 10jaar). Op een totaal van 18 deelneemsters deden maar liefst 2 SMB meisjes mee: Cecilia en Josephine. Cecilia was -als G-meisje !!- al winnares van de OSBO voorronde en daardoor rechtstreeks geplaatst. In deze voorronde klopte ze net Josephine, maar Josephine mocht toch meedoen: ze kreeg een vrijplaats als sterke schaakster.
Het werd zoals U misschien al weet een zeer spannend toernooi, niet voor het kampioenschap, want daarvoor was Lauri Maris met een zeer hoge rating al torenhoog favoriet.
In Ronde 1 wonnen allebei onze meisjes: dat ging goed. In R 2 verloor Cecilia van de favoriet en latere winnares en speelde Josephine remise tegen Nora Yeh.
In R 3 won Josephine van Lan Pham en Cecilia van Alma Visser. Ze lagen goed op koers.
R4 bracht Cecilia weer een zege, nu tegen Aurelia Heukelom, maar verloor Josephine van Elysia Feng. Beide stonde op plek 3 en 5: asjeblief meedraaien in de top van Nederland.
R5 bracht verdriet: beiden verloren, nl. Cecilia van Elysia Feng en Josephine van Aurelia van Heukelom. En dan maar proberen te slapen, ja hallo zeg: al die partijen spelen nog door je hoofd.
Op de zaterdag nog 4 spannende ronden en dan was het leed geleden.
Cecilia won van Lan Phama en Josephine van haar naamgenootje Fien Sannen. Ze bezetten nu plaats 5 en 6: alles kon nog! Ronde 7: Cecilia speelde remise tegen Nora Yeh en Josephine won van Kristel van Middelkoop. Ze stonden nu op plek 4 en 5 met allebei 4,5 uit 7. Prachtig. Ronde 8: Ai, Josephine moest tegen de favoriete Lauri en redde het niet: geen schande. Cecilia won van Elisa Oostinga. Stand: Cecilia op plaats 3 met 5,5 uit 7 en Josephine met 4,5 op plaats 5. De laatste Ronde kwam eraan. Het zal toch niet. Jawel het zal wel: Josephine met wit tegen Cecilia: de zusjes streden samen tegen elkaar om een podiumplek.
De 1e plaats was al onbereikbaar geworden. Bij winst zou Cecilia 3e worden, maar Josephine kon ook nog 3e worden als op andere borden het een beetje voor “ons” meezat. Dus zeer spannend. Halverwege de partij kwam Cecilia een stuk voor: het is gedaan zei ik tegen mijn vrouw, we kunnen nu wel gaan fietsen. Na ons fietstochtje toch nog even gekeken naar de partij en zag tot mijn verbazing dat Josephine gewonnen had. Ze had prachtig gebruik gemaakt van haar pionnenmeerderheid op de Damevleugel. Hierdoor moest Cecilia haar stuk geven voor een doorgebroken vrijpion. Maar dat was niet genoeg om een andere pion van promotie af te houden. Een mooie partij: van beide kanten goed gespeeld. Dit leidde er toe dat ze allebei op 5,5 punten kwamen. Ze eindigden beide op de 4 en 5 plaats. Net buiten het podium. Jammer, maar een prachtig toernooi van onze meisjes. Josephine , vorig jaar nog 16e in dit toernooi en nu 4e een hele mooie progressie. En Cecilia, als jongste deelneemster, op een eveneens 4e plek: een schitterend debuut voor een G- categorie meisje!
We zullen nog veel van die twee horen!
Klik hier voor alle uitslagen.

Henny Goverdewachtwoord vergeten?