SMB 1: een geweldige start!

zaterdag 22 september 2018

Terwijl SMB 2 en de overige externe teams zich opmaken voor hun avontuur in respectievelijk de uitgebreide KSNB- en de nieuwe SOS-competitie, begon afgelopen zaterdag al de externe competitie voor SMB 1. Ons hoogste team speelt dit seizoen in klasse 3G en heeft Ilya Razdolski en Jacques Ottenheijm als nieuwe vaste spelers mogen verwelkomen, waarmee het op papier, na het vertrek van Roy van den Hatert en Maarten Smit, ongeveer even sterk is gebleven. Dat is ook nodig want klasse 3G zou weleens een tikje zwaarder kunnen zijn dan klasse 3C van vorig jaar. Daar staat tegenover dat de uitwedstrijden dit seizoen veel dichter bij huis zijn. Terwijl vorig jaar onder meer twee keer koers moest worden gezet naar Amsterdam (met zijn verlokkingen), hoeven we dit seizoen slechts twee keer naar Utrecht en een keer naar Den Bosch en Beuningen (!). Hieruit volgt dat we eenmaal vaker thuis spelen dan uit.

SMB 1 neemt dit seizoen ook deel aan de KNSB-bekercompetitie. Onlangs is de loting voor de eerste ronde verricht, waarbij DCS Dongen (5e klasse KNSB) werd gekoppeld aan SMB 1. Deze wedstrijd moet vóór 29 oktober op een clubavond van DCS Dongen (vrijdag) worden gespeeld en de winnaar daarvan speelt in de 2e ronde thuis tegen ASV 1 (1e klasse KNSB). Dongen ligt niet echt naast de deur, maar het verheugt de teamleider te kunnen meedelen dat reeds enkele toppers zich tot deelneming aan dit duel bereid hebben verklaard. Het lonkend perspectief van in eigen huis de tanden in een eersteklasser te mogen zetten, zal aan die bereidwilligheid hebben bijgedragen.

Maar vorige week zaterdag dus die eerste competitiewedstrijd. Op 11 februari dit jaar was PSV/DodO nog te gast in ’t Hert, en won toen (zie: hier), maar nu was het resultaat precies omgekeerd: 5-3. Een geweldige start, met een glansrol voor de invallers Eric de Ridder en Jelle van Deemen, die beiden wonnen.

Bram (remise): “Toen de tijdnood begon bood mijn tegenstander remise aan. Hij had twee keer zoveel tijd, de stelling beoordeelde ik als gelijk en de stand in de wedstrijd ook (Ilya stond erg goed, Paul minder en de rest onduidelijk, waarbij ik dan wel gewoon een punt voor Jaap reken). Na overleg met de captain heb ik het maar aangenomen.

Ilya (remise): “Niet viel te zeggen over mijn partij: (met wit) straks na de opening een pion geofferd voor betere pionstruktuur, twee lopers en een kwetsbare zwarte koning. Stond door de hele partij een flink beter, maar in tijdnood een verkeerde plan gekozen, en dus kwam het naar een paar van sterke zetten van mijn tegenstander tot een totaal gelijk eindspel (L+3p vs P+3p). Dus net remise.
Aldus woordelijk opgetekend uit de mond van Ilya, ten behoeve van de ‘couleur locale’.

Niet vlekkeloos, zo oordeelde de altijd kritische Jaap over zijn eigen partij, maar hij was er toch mee in zijn nopjes. Vooral met het slot, met een prachtig Dame-offer, à la Kasparov, zie:Jaap heeft zijn gehele partij zelf becommentarieerd op het SMB-forum op Chess.com, zie: hier (u moet zich wel eerst even registreren). Daar zijn al een kleine 20 SMB-leden lid van. Hier volsta ik met de slotcombinatie:[Stelling na 28. … Lxb4]


28. … Dxb4! 29. axb4 Ta8+ 30. Kb2 e4+ 31. Dc3 Pxd2 0-1

Minder goed is uiteraard 31. … Lxc3, hoewel dat ook wint. De Dame staat gepend en gaat hoe dan ook verloren. Het paard op d2 staat feitelijk ongedekt.[Stelling na 18. Tae1]


Ikzelf speelde met Zwart een matige partij.

Ik had hier (zie links) iets moeten spelen als 18. … a5 (om stelling aan die kant dicht te timmeren) 19. b5 Lg4 (loper activeren, en het idee Lh5-g6) en er is niet zo veel aan de hand. Met die ver opgerukte pionnen van Wit op d5 en c6, zo had ik waarschijnlijk moeten redeneren, moet Zwart de stelling gesloten houden en witte stukken uit de buurt houden van de zwakke pion op c7 en de steunpunten aan weerszijden daarvan. In plaats daarvan speelde ik het dubieuze 18. … f5, waarna na 19. f4 de loper op c8 opgesloten zat. Ik wist deze loper en de toren op a8 wat later wel te activeren op de damevleugel, maar daardoor kwam de stelling compleet open te liggen. Wit kon als gevolg daarvan binnendringen met de Dame op e7 om vervolgens een fatale vrijpion te creëren.


[Stelling na 35. … Te8]


Om niet te breken met een traditie volgt hier (zie links) nog een stelling uit mijn partij met een opgave.

Wit speelde hier 36. h3, maar waarom niet 36. Txc3? Oplossing hieronder.

SMB 1 speelt zijn volgende wedstrijd op 6 oktober, uit tegen KTC (Koningswaal Tornado Combinatie).


Hans van Leeuwen


Oplossing opgave: 36. Txc3?? Te1+ 37. Kf2 Tf1#© Huub Jansen © Huub Jansen © Huub Jansen
© Huub Jansen © Huub Jansen © Huub Jansen
© Huub Jansen © Huub Jansen © Huub Jansen