home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Prima begin van SMB 3

zaterdag 20 oktober 2018
Dinsdag 16 oktober speelde SMB 3 zijn eerste wedstrijd van de SOS competitie, 3e klasse E, en wel tegen het Kasteel 2 uit Wijchen. Altijd enerverend zo'n eerste begin van de externe competitie. Ons team bestaat dit seizoen uit de volgende 8 personen, geplaatst in de volgende bordopstelling:

1. Valentijn Phijffer
2. Bart Stroucken
3. Peter Groenewald
4. Marinus Mulders (wegens vakantie deze 1e ronde vervangen door Henk Brouwer)
5. Frans Drummen
6. Eline Koch
7. Erik Kastermans
8. Paul van Deemen

Door de veranderde samenstelling en de verbrede competitie opzet (8 personen) is iedereen benieuwd hoe SMB 3 dit seizoen gaat presteren. Volgens de gezamenlijke ratingcijfers van de deelnemende teams zullen we waarschijnlijk in de middenmoot terecht komen. Dat blijft echter koffiedik kijken. Ratingcijfers zeggen lang niet alles. Kampioen zie ik ons niet worden maar we kunnen het met dit team wel elke tegenstander knap lastig maken. Het Kasteel ervoer het die dinsdagavond.


Een kort verslag van "het lastig maken". Het duurde ongeveer 2 uur voordat de eerste uitslag binnenkwam. Dat was aan mijn bord. Ik speelde tegen Martijn Ohlenroth. Vorig jaar verloor ik mijn partij tegen hem dus ik was er erg op gebrand het deze keer beter te doen. Ik kwam met zwart goed uit de opening en kreeg een licht initiatief in het middenspel. Verschillende matcombinaties op de achterste rij dreigden voor hem. Martijn pareerde deze dreigingen echter accuraat en de stelling bleef in evenwicht.

Bij de 33e zet bood ik remise aan, omdat ik inschatte dat er in het pionneneindspel tussen loper (aan mijn zijde) en paard (aan Martijns zijde) er voor mij niet veel meer te halen viel en in de meeste gevallen in een dergelijke stelling een paard sterker is dan een loper. Het aanbod werd geaccepteerd. In onze gezamenlijke na-analyse bleek de remise terecht. Dus beide kampen tevreden ermee.

Ik had nu tijd om ook bij de andere partijen te gaan kijken. Bord 1 (Valentijn) stond goed en bord 7 (Erik) heel goed, namelijk een stuk voor. Bord 3 (Peter) moeilijk. De rest van de partijen ging mijn inziens gelijk op.

Enige blunders bij spelers van het Kasteel gaf ons team echter een flinke duw in de goede richting. Dat was het geval bij de partij van Paul en Bart. Paul kreeg groot materiaalvoordeel en won vrij gemakkelijk. Bart hengelde de overwinning vlak daarna ook binnen, ik heb niet mee gekregen hoe de strijd hier precies verliep. De overwinningen waren desalniettemin zeer welkom.

Helaas verging het Henk aan bord 4 minder goed. Hij speelde een gelijk opgaande partij tegen Niek Pijnappels. Het was een echt open partij waar van beide kanten vooral met zwaar geschut, dame en torens, werd geknokt. Spannend om naar te kijken, kansen aan beide zijden. Uiteindelijk trok de speler van het Kasteel aan het langste eind. Hij penetreerde als eerste met zijn dame en toren in Henks koningsstelling en mat was onafwendbaar. Het eerste verliespunt voor SMB 3. Jammer, maar de uitslag had ook zeker andersom kunnen zijn. Met andere woorden, goed en spannend positiespel van beide kanten en gewoon een leuke partij.

De partij op het derde bord tussen Peter en Arno Reynders zag er voor ons in eerste instantie niet goed uit. Peter kwam terecht in een moeilijke positie. Zijn tegenstander rukte op met de f-, g- en h-pion, met een dreigende aanval waardoor Peter niet meer kort kon rokeren. Dat was weer de reden dat hij heel gedrukt kwam te staan. Hij offerde een pion om meer lucht in de stelling te krijgen. Dat lukte maar het offer bleek in de praktijk erg genereus. Hij verloor er namelijk nog eens een loper door. De partij was eigenlijk zo goed als verloren. Maar Peter bleef wel goed naar de stelling kijken en zag een mogelijke mataanval die hij kon ontplooien met dame, loper en paard. Die aanval was in wezen makkelijk te pareren maar zijn tegenstander overzag gewoon de potentiele aanval en toen was het ook meteen uit. Een vol punt voor SMB en een blije opgeluchte Peter kon de onverwachte felicitaties ontvangen.

Van Erik, bord 7, kreeg ik een kort relaas over zijn partij. Ik citeer hier zijn tekst: "Ik trad aan tegen Toine van Bergen, waar ik in het verleden al veel serieuze partijen tegen heb gespeeld, dit met wisselend succes. Toine opende met c4, ik met Pf6 en Toine speelde Pc3 de Engelse opening. Na e6 van mij herinnerde ik het me weer, Toine's favoriete opening. De eerste 10 zetten gingen we leuk gelijk op, wederzijds wat plaagstootje zonder schade, totdat ik op de 17e zet een paard verdediger sloeg op f3 waarna ik op de volgende zet met mijn dame een pion op d4 won zonder compensatie voor Toine.

Deze Dame op d4 werd aangevallen, Toine plaatste zijn zwarte Loper op e3, echter op d3 stond zijn witte loper, niet meer gedekt door de dame op f3, dus bonus voor mij. Ik sla met mijn dame die loper. In de 7 zetten daarna snoepte ik van Toine ook nog 3 pionnen af. Hij ruilde een toren voor een loper. We gingen daardoor het eindspel in met hij 3 stukken, D,L T en 3 pionnen en ik met 4 stukken , D, T, T en P en 5 pionnen.

Toine probeerde van alles, uiteindelijk heb ik nog 1 van mijn torens geruild voor zijn best wel sterke loper, ik bereidde een matnet voor, mat in 2 en toen gaf Toine nog eens een toren weg, wederom voor niks. Bij de 45e zet gaf hij op."

Door deze winst waren we al zeker van de eindoverwinning tegen het Kasteeel2. Vanwege deze uitslag werd de partij op bord 6 tussen Eline en Ben van Cuyk remise "gegeven". Volgens mij was het overigens ook de hele avond al remise, een gelijk opgaande strijd tussen schakers die aan elkaar gewaagd waren.

Aan bord 1 werd tot laat op de avond nog flink door geschaakt. Niels Radder (ex-SMB) was slecht uit de opening gekomen en Valentijn had er een pionwinst aan overgehouden en duidelijk het initiatief. Niels verdedigde zich echter taai en hield lang stand. In het eindspel wist Valentijn er nog een extra pion bij te winnen en toen was de strijd eigenlijk gestreden. Niels ging echter onverstoorbaar door en loerde op elk klein kansje om tot remise te komen. Compliment voor zijn schaakspirit. Valentijn pareerde echter elke dreiging en wist een pion te laten promoveren en toen gaf Niels uiteraard op.

Eindstand: SMB 3 - Kasteel 2: 6-2

Een prima begin van de SOS-competitie. We staan gelijk bovenaan (voor wat het waard is) en hebben flink wat zelfvertrouwen getankt.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?