|
|
|
|
SMB 3 haalt uit tegen ASV 8
vrijdag 23 november 2018 |
|
|
|
Donderdag 22 november vertrok ons achttal van SMB 3 voor de tweede wedstrijd van de SOS competitie naar Arnhem waar we aantraden tegen de plaatselijke ASV 8. Zie hier de opstellingen. Borden:
1. Theo van Lothingen - Valentijn Phijffer 2. Andre de Groot - Bart Stroucken 3. Bryan Hieltjes - Peter Groenewald 4. Jelle Noordhuis - Marinus Mulders 5. Quoc My Fran - Frans Drummen 6. Cesar Elsma - Eline Koch 7. Jan Piekema - Erik Kastermans 8. Bert Maas - Paul van Deemen
|
|
|
Het werd, als team, een makkelijke avond voor ons. We waren net een klein half uurtje bezig toen Valentijn al de felicitaties in ontvangst kon nemen. In een fraaie offerpartij wist hij mat in 13 zetten te geven. Leuk om even na te spelen. Dit omdat het zo lekker kort en vlot gespeeld is. Prima ook om te zien hoe Valentijn de zwakke 7e en 10 zet van zijn tegenstander genadeloos afstrafte. Hierbij dus de hele partij.
Valentijn Phijffer - Theo van Lothingen 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Pf3 Pc6 4.Lc4 d6 5.d4 Le7 6.0-0 Lg4 7.Lxf4 g5 8.Le3 h6 9.Lxf7 Kd7 10.d5 Pe5 11.Pxe5 dxe5 12.Dxg4 Kd6 13.De6 mat
Vlak daarna wist Bart het tweede punt te scoren. Ik geef hierbij zijn relaas: "Ik blunderde in de opening een loper tegen twee pionnen, maar gelukkig offerde mijn tegenstander meteen een stuk terug voor een aanval die niet werkte. Toen ik even later een kwaliteit kon winnen was de partij beslist."
Peter remiseerde daarna met zijn tegenstander. Over zijn partij was Peter kort. "Binnen 25 zetten was er een potremise stelling bereikt. Mijn tegenstander bood de remise aan en na kort overleg met onze teamleider werd dit geaccepteerd. We hebben daarna pro forma de partij nog verder gespeeld en het bleef steeds remise. Meer zat er echt niet in."
Toen was ik aan de beurt met de uitslag. Op de 16e zet wist ik door een simpele combinatie een centrum pion te winnen. Mijn tegenstander raakte daarvan van slag want enkele zetten later kon ik een zelfde soort combinatie opnieuw plaatsen en won gelijk een tweede pion. Toen hij vervolgens met zijn toren te doldriest probeerde aan te vallen kon ik dit stuk opsluiten en even later winnen tegen een paard. Ik wandelde vervolgens rustig met mijn koning naar voren en die hielp een vrijpion prima bij zijn opstoot. Vlak voordat deze zou gaan promoveren gaf mijn tegenstander op. Een partij die ik dus, al met al, redelijk simpel won.
Naast mij zat Marinus ook al te glunderen bij zijn partij. Hij stond na krachtig spel van zijn hand een loper en twee pionnen voor. Hij bleef nauwkeurig spelen en blokkeerde elk tegeninitiatief. Met een pionvork wist hij op een gegeven moment vervolgens nog een volle toren te winnen. Een paar zetten daarna gaf zijn tegenstander op. Mooie snelle winst. Het was ongeveer 21.30 uur en we hadden de teamoverwinning al binnen. Dat overkomt ons niet vaak, zo snel de zege binnenhalen.
De uitgespeelde SMB-ers gingen nu kijken bij de nog lopende partijen. Erik was bezig met een spannende pot. Het ging hier gelijk op in een botsing van torens en dames die elkaar in evenwicht leken te houden. Plots maakte de tegenstander van Erik een fatale blunder door zijn dame zomaar te laten slaan. Na enkele vervolgzetten kwam een tweede blunder waardoor hij nog een stuk verloor. Toen was het uiteraard over en uit. Alsnog een makkelijke overwinning dus voor Erik.
Een zeer markante partij was die van Paul. Hij stond feitelijk gewonnen en had een pracht koningsaanval met tal van stukken. Mat in 1 zat voortdurend in de stelling. Een kwestie van tijd of de winst kon worden opgehaald. Paul begon echter te twijfelen en zag dreigingen die feitelijk niet in de stelling zaten of door zijn eigen mataanval gepareerd konden worden. Paul raakte door de verwikkeling die op het bord plots ongelukkig zijn dame kwijt. Eigenlijk stond hij toen zo goed als verloren.
Zijn tegenstander was echter al een keer door de wedstrijdleider Désiré Fassaert gemaand dat hij de klok moest indrukken met de hand waarmee het speelstuk gespeeld wordt. Die aanmaning bleek echter niet door te werken. Hij luisterde niet. Hij bleef steeds maar fout de klok indrukken. De wedstrijdleider kwam bij de partij staan en na de volgende fout van indrukken werd de partij voor de tegenstander van Paul verloren verklaard. Regels zijn regels. Misschien had Paul overigens toch nog wel een remisekansen gehad bij doorspelen want zijn paard had voortdurend vorkdreigingen en zijn tegenstander reageerde achter het bord tamelijk weifelend en kwam in tijdnood. Hoe dan ook, weer een vol punt binnen.
Eline was nu de laatste die nog speelde. In een enerverende partij ging het gelijk op. Er kwam een pionneneindspel (ieder 5 pionnen dacht ik) op het bord van loper,koning (Eline) tegen paard en koning (Cesar). Spannend. Een paard is in dat soort eindspelen meestal sterker dan een loper, maar Eline had een potentieel vrijpionnen duo. Er werd lang doorgespeeld. Ik vermoed dat beide kanten een winstmogelijkheid overzien hebben, Eline met haar vrijpionnen, Cesar met zijn aanvalspaard. Uiteindelijk wist de ASV-er 1 pion over te houden bij de laatste pionnenruil. Het was echter een randpion en remise bleek in die positie het maximaal haalbare. Beide kampen tevreden met het halve punt.
Eindstand ASV 8 - SMB 3: 1-7. Dikke winst, we hadden vooraf wel op winst gerekend/gehoopt, maar deze eindscore overtrof onze verwachtingen. Prima dus. We staan in de competitie nog steeds lekker bovenaan. Tegen UVS, 10 december aanstaande, een nieuwe testcase. We hebben er zin in.
Frans drummen
|
|
|
| |
|
|